Cine răspunde?

Vi se pare normal ca în unele casete de redacţie să apară acele texte prin care cititorii sunt anunţaţi că doar autorii răspund juridic pentru conţinutul articolelor?


Mi s-a părut întotdeauna o formă de dezicere faţă de ai tăi. Ceva de genul: asta-i redacţia, noi îi plătim, dar nu ne asumăm răspunderea pentru ce fac. De parcă autorul ar fi scris pentru că se plictisea acasă. Dacă în ziar apare o calomnie sau enormitate de orice fel, nimeni altcineva din redacţie nu are vreun dram de răspundere?


Iar legea din România cade în extrema cealaltă. Ia cuvântul doamna Constituţie, articolul 30 cu 8:


"Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa
la cunostinta publica revine editorului sau realizatorului, autorului,
organizatorului manifestarii artistice, proprietarului mijlocului de
multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în conditiile
legii. Delictele de presa se stabilesc prin lege"


Prin urmare, editorul şi realizatorul sunt responsabili înaintea autorului, adică taman pe dos faţă de "disclaimer"-ele din ziare. Ceea ce iar nu e normal. Cât despre faptul că "proprietarul mijlocului de multiplicare" poate fi tras la răspundere (chiar şi "în condiţiile legii") mi se pare din visul unui securist. Abia aştept să văd primul proprietar de tiparniţă lecturând filmele, ca să nu intre vreo prostie la gazetă.

Mihai I, de 80 de ani în serviciul public

Politicienii români au primit un mesaj de la un simbol. Regele Mihai I a cerut o nouă constituţie pentru România, o lege fundamentală în care rolul instituţiilor statului să fie "limpede şi complementar".

Continuă să citești Mihai I, de 80 de ani în serviciul public