Fraților, am înfrânt! Despre puterea eșecului la TEDxEroilor!

Afis TEDxEroilor

Am citit un „top 5 obiceiuri ale miliardarilor”. Conform acelui articol, dacă mă trezesc dimineața la 5 ca să nu mă deranjeze nimeni și ascult muzică clasică, în maxim doi ani cumpăr centrul Clujului și-mi rămân și bani de buzunar. În realitate, majoritatea lucrurilor care au funcționat pentru alții… ei bine, au funcționat deja! Fuse și se duse. Nu le putem copia, așteptând aceleași rezultate.

Întotdeauna avem însă ce învăța de la oamenii care ne povestesc cum au greșit. În primul rând, sunt mai sinceri. Ca să vorbești despre un eșec, e nevoie să te uiți cu mare atenție la tine, la alegerile tale, la viața ta așa cum e.

„Nu am eșuat, am descoperit 10.000 de metode care nu funcționează”, ar fi zis Thomas Edison (sunt circumspect cu citatele în epoca asta online – cred că mulți dintre oamenii ăștia habar n-au ce li se atribuie și nu prea pot protesta, în principal fiindcă sunt ocupați să facă grătare la loc cu verdeață veșnică).

Despre eșecuri și ce învățăm din ele va fi vorba la TEDxEroilor, ediția din 9 mai 2015. Are loc la Casa de Cultură a Studenților, un spațiu generos, dar locurile sunt aproape epuizate – dacă vreți să ne vedem acolo, TEDxEroilor 2015!

Monica Macovei NU a devenit președinte, dar cu siguranță a câștigat ceva din activitatea ei publică; Robert Rekkers NU a condus cea mai mare bancă din România dar Banca Transilvania nici nu a dat credite speculative în franci elvețieni; Iulia Rugină NU a regizat Fast and Furious 7, dar e printre cele mai talentate nume ale unei generații; Andi Vanca NU a cumpărat castelul Banffy de la Bonțida dar castelul e al lui și al echipei Electric Castle măcar odată pe an; iar Cristian Gog... NU știu ce nu a reușit, că m-a hipnotizat și mi se pare că i s-au îndeplinit toate cele 🙂

La fiecare ediție este un speaker special, un om pe care țin neapărat să îl văd, iar în 2015 acest nume e Ioana Avădani, care NU a reușit să devină vedetă în emisiuni TV cu multe asistente, dar e un om căruia presa din România îi datorează enorm de multe bune practici. Un fel de conștiință de breaslă, care încearcă să arate și că „se poate” din postura de director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent. Nu știu care au fost eșecurile ei, dar de fiecare succes ne bucurăm cu toții, ca telespectatori sau cititori.

Lista completă de speakeri a TEDxEroilor 2015 este aici – ne vedem sâmbătă!

P.S. Am fost provocat să scriu despre cel mai mare eșec al meu. Așadar: to be continued 😀

Întâlnește-i pe Andrei Gheorghe, Răzvan Exarhu și Zoso la #masmedia

masmedia

Nu e o greșeală în titlu: #masmedia e cu un singur „s”, pentru că vine de la „Mișcarea Anti Social” media deși, de fapt, nu-i chiar așa anti. E însă o mișcare de demolare a miturilor din comunicare, fie că vorbim de jurnalism, blogging sau publicitate.

Te-ai săturat de „click aici n-o să-ți vină să crezi rămâi prost când vezi asta”? Și noi. În plus, ne conducem activitatea pe Facebook, presă, bloguri după tot felul de „reguli imuabile” pe care, de fapt, n-a stat nimeni să le testeze în practică – zi de zi descoper că tot felul de recomandări literă de lege nu sunt aplicabile. Așa că #masmedia este locul în care ne transformăm în mythbusters și încercăm să decriptăm adevărul.

Cum facem asta? În cadrul unei conferințe și cu ajutorul a 8 speakeri, lideri în comunicare – fiecare pe domeniul lui. O selecție implicit subiectivă:

[lists style=”style_ul_1″]

  • Andrei Gheorghe, anti-eroul prin definiție. Detestat sau adorat, are verb și nu se teme să-l folosească, inclusiv în critici la adresa presei în care a lucrat atâta vreme.
  • Răzvan Exarhu, care dincolo de alte merite ale lui, pentru mine e unul din oamenii cu cel mai bun simț al limbii române pe care i-am citit vreodată.
  • Vali Petcu, adică Zoso, omul care a trecut de la mIRC la blog pe când se inventa internetul la noi și i-a învățat și pe restul cum se face.
  • Echipa Cenzurat TV, niște nebuni 😀

[/lists]

Și uitați-vă un pic și la ceilalți, o să vă placă!

Vă invit deci la conferința #masmedia, vreme de două zile sau, mai precis, de două seri: 15 și 16 noiembrie, de la ora 17:00 în fiecare zi, la hotel Univers T din Cluj.

Toată treaba e organizată de entertrainerul Gabriel Gorgan, iar detalii găsiți pe AntiSocialMedia.ro.

Cum să ai propriul tău trib: implicare socială 2.0 la ON/OFF 6

onoff6E vineri, e ON/OFF 6! Evenimentul pe care îl aștept de ceva vreme, pentru că îmi va da ocazia să întâlnesc niște oameni care au multe de spus, oameni pentru care succesul pe Internet este o realitate și o mulțime de prieteni.

La ON/OFF 6 e vorba de comunitățile și nișele de pe internet – cum să-ți construiești o comunitate și să îți găsești un loc în „lumea triburilor” despre care spunea Seth Godin. Eu voi încerca, la finalul zilei, să explic cum determini o comunitate să se implice social. În contextul temei de la această ediție de ON/OFF, „Comunități și nișe pe Internet”, se poate reformula așa: cum să ai propriul tău trib construit în jurul unei cauze bune. E un prilej să vorbesc despre cel mai drag proiect al meu, campania de salvare a Muzeului Farmaciei – și poate, alături de cei din sală, vom determina viitorul acestei campanii.

Ce vă promit de pe acum e că (dacă nu uit de emoții) veți afla, în premieră la ON/OFF, care e următorul proiect din campania Salvați Muzeul Farmaciei.

Putem, din online, să producem schimbări în viața adevărată, care pentru unii mai e offline? Vedem azi, împreună!

 

ON/OFF 6 – communities conference este un eveniment TVdece realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Cluj-Napoca.

Partener oficial: Romtelecom

Parteneri: Casino Centru de Cultura Urbana Cluj, Jolidon, WineClub, LunchBox, Panemar, Aqua Carpatica și MediaBrief

Parteneri media: Ziar de Cluj, 24 FUN

Vă aștept la „Open thinking”, TEDx și ON/OFF 6

În următoarele două săptămâni, am fost invitat ca speaker la trei evenimente deosebite; unul e în premieră, iar celelalte două sunt genul de eveniment la care, până acum, abia așteptam să fiu în public!

conferinta-open-thinking

Dacă sunteți pasionați de tehnologie și, mai ales, de ceea ce tehnologia ne permite să facem, vă aștept joi seara la primul eveniment organizat de Sourcefabric, o organizație non-profit care creează, de aici de la Cluj, aplicații software pentru publishing folosite de jurnaliști din lumea întreagă.

Evenimentul este cheamă A night of open thinking with open organisations in Cluj” și se va centra în jurul conceptului, foarte drag mie, de open-source.

Rolul meu va fi să vorbesc unei audiențe tehnice despre jurnaliști și jurnalism, despre cum putem adapta tehnologia pentru a genera soluții adaptate nevoilor din redacții, care să asigure că media va rămâne o voce puternică în mediul online. Pentru că în acest moment se întâmplă invers: presa se adaptează sistemelor de publishing existente, ceea ce generează pe de o parte erori amuzante, iar pe de altă parte limitează expresivitatea pe care mediul tipărit o oferă.

Dacă ne faceți o vizită la Cluj Hub, veți avea ocazia de a vă întâlni cu reprezentanții Sourcefabric, Open Source Open Mind (OSOM) și Mozilla.

conferinta-tedx-eroilor

Sâmbătă, are loc TEDx Eroilor – iar despre TED nu cred că e cazul să mai spun ceva! Am tot vrut să ajung ca spectator (dar făceau evenimentul tot când eram în concediu :D) iar anul ăsta am avut supriza să descoper că sunt invitat ca speaker… și încă pe o temă foarte dificilă.

De 12 ani, ca voluntar la Habitat for Humanity Cluj, am descoperit puterea enormă a unor gesturi de o generozitate uimitoare: sute de oameni din toată lumea vin la Cluj pentru a construi case pentru familii cu venituri mici și a le da un nou start în viață. Așa că m-am întrebat: am putea avea o economie bazată doar pe voluntariat? Cum ar arăta lumea noastră dacă am scoate banii din ecuație? Nu vin cu o soluție, ci cu o idee, în spiritul TED: Ideas worth sharing.

conferinta-on-off-6

Vineri, 26 aprilie, e timpul să ne reunim în triburi pentru ON/OFF 6 Communities Conference. O serie de evenimente născută la Cluj, „Din on în off”, a ajuns de la o întâlnire la ceas de seară la o conferință de o zi, în organizarea celor doi autori ai blogului TVdece, Alina Crâncău și Dragoș Răzvan.

Tema de anul acesta e una generoasă: comunitățile și nișele de pe internet. Va fi interesant să descoperim cum un mediu care ne-a permis să comunicăm oricând, oriunde, cu oricine, poate în același timp să ne ajute să îi descoperim pe oamenii cu pasiuni comune într-un mod mult mai direct și mai facil decât oricând în istoria omenirii.

Rolul meu va fi să vorbesc despre folosirea comunităților online pentru a genera schimbare socială, adică a implica o comunitate online în schimbările pe care vrem să le vedem în jurul nostru, în lumea „reală”.

 

Sunt trei evenimente de anvergură și mă onorează de faptul că organizatorii s-au gândit că aș avea cu ce să contribui. Sper să le justific încrederea și vă țin la curent cu desfășurarea ostilităților!