Am citit un „top 5 obiceiuri ale miliardarilor”. Conform acelui articol, dacă mă trezesc dimineața la 5 ca să nu mă deranjeze nimeni și ascult muzică clasică, în maxim doi ani cumpăr centrul Clujului și-mi rămân și bani de buzunar. În realitate, majoritatea lucrurilor care au funcționat pentru alții… ei bine, au funcționat deja! Fuse și se duse. Nu le putem copia, așteptând aceleași rezultate.
Întotdeauna avem însă ce învăța de la oamenii care ne povestesc cum au greșit. În primul rând, sunt mai sinceri. Ca să vorbești despre un eșec, e nevoie să te uiți cu mare atenție la tine, la alegerile tale, la viața ta așa cum e.
„Nu am eșuat, am descoperit 10.000 de metode care nu funcționează”, ar fi zis Thomas Edison (sunt circumspect cu citatele în epoca asta online – cred că mulți dintre oamenii ăștia habar n-au ce li se atribuie și nu prea pot protesta, în principal fiindcă sunt ocupați să facă grătare la loc cu verdeață veșnică).
Despre eșecuri și ce învățăm din ele va fi vorba la TEDxEroilor, ediția din 9 mai 2015. Are loc la Casa de Cultură a Studenților, un spațiu generos, dar locurile sunt aproape epuizate – dacă vreți să ne vedem acolo, TEDxEroilor 2015!
Monica Macovei NU a devenit președinte, dar cu siguranță a câștigat ceva din activitatea ei publică; Robert Rekkers NU a condus cea mai mare bancă din România dar Banca Transilvania nici nu a dat credite speculative în franci elvețieni; Iulia Rugină NU a regizat Fast and Furious 7, dar e printre cele mai talentate nume ale unei generații; Andi Vanca NU a cumpărat castelul Banffy de la Bonțida dar castelul e al lui și al echipei Electric Castle măcar odată pe an; iar Cristian Gog... NU știu ce nu a reușit, că m-a hipnotizat și mi se pare că i s-au îndeplinit toate cele 🙂
La fiecare ediție este un speaker special, un om pe care țin neapărat să îl văd, iar în 2015 acest nume e Ioana Avădani, care NU a reușit să devină vedetă în emisiuni TV cu multe asistente, dar e un om căruia presa din România îi datorează enorm de multe bune practici. Un fel de conștiință de breaslă, care încearcă să arate și că „se poate” din postura de director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent. Nu știu care au fost eșecurile ei, dar de fiecare succes ne bucurăm cu toții, ca telespectatori sau cititori.
Lista completă de speakeri a TEDxEroilor 2015 este aici – ne vedem sâmbătă!
P.S. Am fost provocat să scriu despre cel mai mare eșec al meu. Așadar: to be continued 😀