S-a închis Cluj Expres

cluj-expresColegii din redacţia Cluj Expres au fost anunţaţi astăzi, în jurul orei 13, că publicaţia la care lucrează nu mai apare. De mâine. O parte din oameni vor fi daţi afară.

Rămâne varianta online, clon.ro.

Cluj Expres se distribuia gratuit, zilnic, dar de câteva luni deja nu mi s-a mai întâmplat să văd vreun distribuitor prin oraş sau să văd un ziar lăsat prin autobuz. Nu am văzut personal ultimul SNA, dar înţeleg că Cluj Expres tocmai trecuse pe primul loc.

Reţeaua Inform Media, de care ţinea Cluj Expres, a făcut aceeaşi mişcare şi la Hunedoara, unde s-a închis Hunedoara Expres, cu aceeaşi graţie: angajaţii au fost anunţaţi printr-un email, scria Denisuca. Atunci, au fost daţi afară toţi cei care lucrau pe ediţia tipărită şi au rămas doar angajaţii ediţiei online. Sper să nu se facă aceeaşi mişcare şi la Cluj, pentru că în caseta de redacţie doar doi oameni din nouă apar ca responsabili de online. La Cluj se va face o restructurare, o parte din oamenii ediţiei tipărite vor rămâne să lucreze la portal, dar nu toţi.

I-am întâlnit pe aproape toţi redactorii de la Cluj Expres pe şantierul Habitat, când au ajutat la construcţia casei Andronesi. Le ţin pumnii şi le doresc şefi mai buni.

UPDATE:

A scris şi Vasile Racoviţan despre închiderea ziarului, aici.

Conform unui articol nesemnat din Ziua, au fost concediaţi zece din cei 14 angajaţi. Corespunde cu ceea ce mi-au spus oamenii de acolo.

Cum scăpăm de răspundere

Stârnit de întrebările referitoare la răspunderea juridică a ziariştilor şi a ziarelor, în cazul în care publică prostii, am dat o raită prin paginile publicaţiilor tipărite, ca să văd cine ce spune despre subiectul "nu ne daţi ziarul în judecată, autorul e de vină, noi nu ştim nimic". Discuţia a pornit în postul ăsta, dar am primit după întrebări legate de "disclaimer"-ele de care vorbesc.


Prin urmare, iată-le: campioană e detaşat ZIUA, în timp ce alte trei publicaţii insistă şi ele că doar autorul răspunde pentru un articol şi citează (greşit) Codul Penal. Asta e ce am apucat să găsesc azi, voi completa şi cu restul ziarelor. Dacă aveţi şi voi exemple la îndemână, daţi un email sau comentariu cu ele!

 

ZIUA, ediţia naţională:  NU NE MAI TÂRÂŢI PRIN TRIBUNALE! – Editura noastră, directorul general al acesteia şi redactorul şef al ziarului ZIUA nu răspund nici civil, nici penal pentru articolele apărute în ediţiile locale ale ziarului (care funcţionează în regim de franciză) şi nici pentru cele publicate în ediţia naţională, dacă sunt semnate de ediţiile locale. Pentru toate celelalte procese precizăm că singurii răspunzători de conţinutul articolelor sunt semnatarii acestora.

 

Adevărul de Cluj, Monitorul de Cluj, Evenimentul Zilei: Potrivit articolului 206 C.P., responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolului aparţine autorului.

 

Cluj Expres, România Liberă, Ziarul Financiar, Business Standard – nu au / nu am găsit.

 

Jurnalul Naţional are doar o precizare: Opiniile exprimate în articolele publicate aparţin în exclusivitate autorilor. Deci fără referiri la răspunderea juridică.


Dacă aveţi completări, le aştept, mai ales de prin publicaţii locale.

Rapid despre Expres

Scurt şi fără pretenţii – cam aşa aş rezuma noul cotidian gratuit Cluj Expres. Subiectul principal: vânzări slabe la târgul de carte Kilipirim.


Cele mai lungi subiecte sunt cam cât o ştire din ZIUA, iar cele mai scurte au o propoziţie: "Un tânăr motociclist a murit la acest sfârşit de săptămână, în urma unui accident de pe strada E. Racoviţă". Am citat integral o ştire.


Cele 25.000 de exemplare se împart, conform unei pagini de promo cu o tânără tristă care citeşte ziarul, în 17 locuri din Cluj. Deci 1.470 exemplare într-un loc, cam câţi oameni e nevoie pentru a le distribui în 3 ore? Sunt curios cum va merge distribuţia pentru că e una din cele mai complicate probleme din Cluj.


Nu există site funcţional: de pe portalul România Online al Inform Media, categoria Regionale, nu există link de Cluj.


Oricum, Clujul cerea un cotidian gratuit de mai bine de un an. De fapt, asta îmi place cel mai mult: conceptul. Cel mai puţin îmi place layout-ul îmbătrânit şi înghesuit (în titlul "Dispută comercială" se încalecă literele că altfel nu încăpeau).


E doar un prim număr, mai urmărim. Succes echipei de la Cluj Expres, fac ceea ce ar fi trebuit să se întâmple de mult timp şi sper să vedem o evoluţie frumoasă.

Ce ne aşteaptă

Urmează zile foarte interesante: ultima săptămână (şi un pic) din octombrie. Prin urmare, ajung la termenul limită o mulţime de proiecte care urmau să se lanseze "în octombrie".


Să încep de-acasă: noul site CLUJEANUL nu va fi gata la 1 noiembrie, cum am auzit şi eu de prin alte redacţii. Termenul nu era unul stabilit oficial şi nici acum nu există unul similar.


În 26, adică vineri, este anunţată lansarea Informaţiei de Cluj. Din câte ştiu, echipa s-a completat recent cu Ovidiu Cornea, care a fost redactor la Clujeanul, apoi Ziarul Financiar şi din nou Clujeanul.


Şi City News ar trebui să încheie etapa de joacă şi să lanseze site-ul, pentru că deja au oameni pe teren şi reclame prin oraş. Nu-i chiar profitabil să faci reclamă unui produs care nu-i în magazine, ne zicea un profesor de publicitate prin facultate. Oricum, trebuie o lansare în următoarele nouă zile pentru a respecta termenul de "octombrie". Aici ultimul transfer este al Biancăi Felseghi, de la România Liberă.


Românie Liberă care a luat o decizie surpriză în ultima săptămână; după ce se dădea ca sigură renunţarea la apariţia de sâmbătă, au luat exact cursul contrar şi au lansat o ediţie specială de weekend, aşa cum scriam că s-ar putea face pentru a atrage cititori în plus pe un produs distinct de cel din restul săptămânii. Reacţiile de tot soiul ale cititorilor nu au întârziat să apară.


Cât despre proiectul Cluj Express, un cotidian gratuit by Inform Media, cine mai ştie ceva de planurile anunţate în septembrie? Termenul era tot luna octombrie, care, imediat, e cam gata.

 

[actualizare] Mulţumesc pentru informaţiile din comentarii, se pare că trebuie să ne aşteptăm luni la Cluj Express. Să vedem dacă se verifică, e o lansare foarte ciudată…

Ziare, căutăm cititori

În presă e bine să eviţi trecutul mai-mult-ca-perfect, iar la viitor există un singur timp: mai-mult-ca-incert. De exemplu, dacă toate proiectele de publicaţii care sunt acum în lucru se vor concretiza, va fi o toamnă foarte interesantă pentru media din Cluj.


Exemplu de proiect care era dat ca sigur: Informaţia de Cluj, despre care scriam acum ceva timp că devine cotidian de la 1 octombrie. Vasile dă azi ca termen "finele lunii", iar pe surse se spune că motivul pentru care nu s-a lansat ziarul deja este cel mai simplu din lume: lipsa oamenilor care să-l facă; nu există încă toată echipa. Faţă de numele menţionate de el ar fi de adăugat George Jiglău şi (incert) Daniel Sârbu, ambii ex-ZIUA de Cluj şi care au luat o pauză de presă. Pe de altă parte, unul din numele de acolo nu mai merge la Informaţia. Plus că, dacă de sport se va ocupa Codin Samoilă, va fi o secţiune foarte bună.


[Actualizare] Se va lucra în orb de luni iar ultimul termen de lansare ar fi 26 octombrie (ciudat, că e vineri). Mulţumesc pentru completări!


Interesant e că ziarul se vrea a fi gratuit cât mai mult timp, înspre întotdeauna, pentru că dacă l-ai dat gratis mai multă vreme, greu mai faci oamenii să dea bani pe el.


Cu astfel de rezerve trebuie vorbit şi de alte proiecte care sunt pe punctul de a începe. Unul e strict pe online şi, ca să îmi respect o promisiune, vă spun doar că există şi are foarte mult potenţial. Veţi mai citi de el.


Al treilea este Cluj Expres, al Inform Media, o publicaţie din seria de print Timiş Expres / Bihor Expres, care sunt dublate online de Tion (Timiş Online) şi Bihon (Bihor Online). Se pregăteşte şi Clujul, e în studiu, dar nu am un termen specific, ziceţi dacă ştiţi altceva. Oricum, dacă vă uitaţi pe-o ediţie PDF online, o să vedeţi că nu se încurcă în tiraje: Timiş Expres are 35.000. Comparaţi acum cu Clujul, mulţumesc, luaţi loc.


Mâine, ascultăm despre radiouri.