Şi ce dacă Dâncu a cumpărat Citynews?

Aflu de pe BuzznewsVasile Dâncu (PSD) a ieşit la cumpărături: împreună cu Ioan Rus (PSD) şi Arpad Paszkany (CFR), a cumpărat toată reţeaua de presă construită / cumpărată de Liviu Alexa: CityNews, „Servus, Cluj!”, Mesagerul, CD Radio, NCN, plus Transilvania Channel. (pentru colegii de la blogurile de monden: ştirea e „de unde a avut Alexa bani de vacanţă în Kenya” 😀 ).

Ideea deţinerii unor active de presă de către politicieni nu o comentez – e clar încotro ne îndreptăm, am văzut cazul Dinu Patriciu / Adevărul. Oricum, marile trusturi de presă, care joacă după reguli strict profesionale şi nu urmăresc interese politice sau de afaceri, au dispărut din România.

Numele lui Vasile Dâncu, însă, e pentru mine semnul că aceste media vor merge în sus. Zdravăn. Şi asta pentru că Vasile Dâncu s-a aflat într-un fel sau altul în spatele celor mai mari succese ale presei clujene. Acum 10 ani, despre CD Radio cel original se ştia că „creşte programat”, pentru că expertiza lui Vasile Dâncu asigura nişte cercetări foarte profesioniste de piaţă, neegalate în acel moment. Care era în rest implicarea lui – eram prea mic pe atunci să ştiu.

Vasile Dâncu este însă unul din puţinele nume care îmi pot da încredere în viitorul unui proiect, din punct de vedere business cel puţin. Să vedem ce se va schimba şi editorial.

Trei scurte

* Ioana Oros şi-a dat demisia de la Adevărul şi va lucra la Citynews. Spor!

* Antena 1 Cluj dă semne de revenire; studioul ar putea fi preluat în cele din urmă de Bucureşti. Incredibil ce profitabile pot deveni unele afaceri după ce scapi de şefi şi laşi oamenii care muncesc 😀

* Ediţia de Transilvania – Banat a cotidianului România Liberă va apărea doar odată pe săptămână, nu zilnic ca până acum, pentru perioada verii.

Citynews şi Alexa, acuzaţi de furt intelectual

Câteva pagini pe care le-am parcurs astăzi cu interes:

UPDATE: Omul care scrie pe morgans.ro, oricine ar fi el, a şters cu foarte mult angajament posturile despre cazul CityNews. Mişto, nu?

CityNews şi Ioan Alexa, furt intelectual @ morgans.ro.

–> POST STERS, POATE FI CITIT IN GOOGLE CACHE

Liviu Alexa, carte de vizită „inspirată” @ morgans.ro

–> POST STERS, ARHIVA GOOGLE AICI

Citynews, Ioan Alexa furt intelectual 2 (tot morgans.ro, despre „lipsa de reactie si miserupismul caracteristic genetic unei hahalere”)

–> POST STERS, ARTICOLUL E ARHIVAT DE GOOGLE AICI

Discuţii pe Softpedia despre „clujeni de succes”

Plagiat de zile mari, discuţie pe Seopedia

Domnule Vlad Florea, „presa clujeană” nu înseamnă doar Citynews 😀

Dacă doriţi să revedeţi:

Citynews nu acceptă hoţi

Cum ţipă Citynews când alţii fură

Cum ţipă City când alţii „se servesc”

Hriho’s Blog: Alexa vs. Gazeta de Cluj

Andrei Crivăţ: Ţeapă măruntă de la Citynews

Răzvan Antonescu: Citynews, curva zilei (o don’şoară de pe un site xxx prezentată drept clujeancă, despre care L. Alexa mi-a garantat personal că i s-au făcut poze în Cluj)

Mihai Hendea: Citynews fura de la Uncopilutz.haipa.ro

Dacă Citynews o să le răspundă celor (celui) de la Morgans.ro, vom completa colecţia de linkuri.

CityNews la doi ani

La ora la care scriu aceste rânduri, programate spre publicare ceva mai încolo, la CityNews se chefuieşte împlinirea a doi ani de existenţă. Prietenilor mei de acolo, un mare „la mulţi ani”! Celor câţiva pe care nu îi ştiu destul de bine pentru a le fi prieten, „la mulţi ani!” şi să nu credeţi tot ceea ce auziţi despre mine 🙂

Nu uitaţi nicio clipă că CityNews sunteţi voi, cei care scrieţi, care mergeţi pe teren cu laptop, cameră foto şi video, pentru care contează cât de repede şi bine scrieţi. Un ziar egal jurnaliştii şi cititorii lui – nu marca înregistrată, nu patronul / acţionarii / asociaţii. E o lecţie pe care am învăţat-o foarte bine vara asta.

Sunt convins că, acum doi ani şi vreo două luni, când am decis să nu accept propunerea lui Liviu Alexa de a pleca de la CLUJEANUL pentru a fi redactor-şef la City, am luat decizia corectă. Sunt la fel de sigur că el se bucură şi mai mult 😀 Am avut ocazia să dezvolt un proiect de care sunt foarte mândru, să contribui la apariţia altuia, să fiu alături de nişte oameni senzaţionali. La capitolul ăsta e şi singurul meu regret: că nu am apucat să lucrez cu unii dintre voi, ziarişti cărora uneori li se cere imposibilul, dar care au arătat că ştiu şi pot face presă. Spre voi, mă’nclin. Cât despre mogulici, cu o vorbă de dânşii inventată, să mă pupe în arond şi să mă viseze în continuare noaptea, că sunt haioşi.

Succes, oameni buni, şi un loc de muncă maxim de fain!

Dragi cititori, jurnaliştii vă salută

Mă gândesc la cititorii de ziare. Cei care vor să afle, care mai cred că merită să dai un leu pentru o publicaţie. Sunt curios ce cred ei despre jurnalişti, acum, dacă citesc presa şi blogurile. M-am întors după câteva zile de discuţii cu jurnalişti din Austria, pentru un proiect ale cărui rezultate le veţi putea citi în curând şi aici, dar cu sentimentul că revin într-un mediul de lucru toxic.

Am revenit în ţara în care la Cotidianul s-a instalat o dictatură a nimicului. Nu mai ştiu unde am citit expresia care defineşte situaţia: „Cotidianul nu mai reprezintă pe nimeni”. Cel puţin, m-a pierdut ca cititor din momentul în care nu mai găseam nimic diferit faţă de ce scanam la nivelul întregii prese aruncând un ochi pe feed-urile RSS. Partea bună a acestui dezastru e că ar putea limpezi – sau despărţi – apele.

Am revenit în oraşul în care blogurile erau ocupate de scandaluri din presă: unul pornit de la mizeriile scrise de Alexa despre Mihai Goţiu şi Mihai Hendea (adică episoadele 2 şi 3 din „ameninţarea fantomei ridicole”), al doilea – super-dezvăluirile făcute cu copy-paste de pe un forum, de către CityNews, despre scandalul enorm provocat în APPC de Tiberiu Fărcaş, pe motiv că şi-a luat salariul. Nu le-am aprofundat pe niciunele, în primul rând din cauza sentimentul că a rămas prea puţin din vară ca să mi-o petrec în faţa ecranului, dar aştept cu nerăbdare să văd pe cine mai bagă Mihai în insectar.

În timp ce suntem ocupaţi să ne înjurăm unii pe alţii (cred că e un fel de concurs de măiestrie a scrisului, aşa cum gazetarii interbelici mai practicau – cine înjură mai artistic, cine o scuipă din penel mai frumos), ziarele bune mor.

De câteva zile nu-mi ies din cap nişte cifre: Austria este o ţară cu opt milioane de locuitori, în care cel mai popular ziar are trei milioane de cititori. România are 22 de milioane de locuitori şi cam atât.

George Jiglău, editor Citynews

Jurnalistul George Jiglău ar urma să lucreze de săptămâna viitoare ca editor al Citynews.ro, funcţie liberă de aproximativ o lună, de la plecarea Ralucăi Crişan. Dacă toate părţile cad de acord, câştigul Citynews va fi semnificativ. Jiglău a fost redactor-şef al Informaţia de Cluj, în perioada acestuia de cotidian gratuit şi apoi ziar exclusiv online, până la închidere. Anterior, a mai lucrat ca redactor pe departamentul politic la ZIUA de Cluj.

Pe George îl puteţi citi în două locuri: pe blogul personal şi pe site-ul unei comunităţi de bloggeri pe teme europene.

Despre alte planuri ale CityNews, respectiv posibila deschidere a unui cotidian tipărit destinat zonei rurale, citiţi la Tibi. Dacă se adevereşte ce scrie acolo, respectiv că va exista sprijinul europarlamentarului Rareş Niculescu pentru proiect, cred că va fi mare concurenţă pentru abonamentele primăriilor comunale la cotidiene.

Impostorul din Guvern

Guvernul României a dat-o în bară rău de tot: a pus o poză cu ministrul Dan Nica pe pagina de prezentare a ministrului Dan Nica. Nu aşa se face! The BlogBrother cere demisia întregului departament IT din Guvern (mai puţin nepoţii, şoferii şi prietenii cumnatelor unchilor de gradul III cu mama verişoarei lui Emil Boc).

Dan Nica

 

Poanta cu elicopterul-hotel, vândută la solduri pe CityNews

hotelicopterDe 1 aprilie, CityNews a scris că Paszkany a cumpărat Obsession, ca glumă de păcălici. Au pus botul Au luat-o de bună cei de la Sport.ro, care au dat articolul crezând că e serios. Imediat, City a publicat un articol mustind de satisfacţie, în care se distrau cum „au pişcat-o” cei de la Sport, care, vezi Doamne, nu au verificat informaţia din trei surse. Ei, cum se întoarce roata, vorba uriaşului Fărcaş!

Ia uitaţi aici ce elicopter-hotel zburător ne vinde CityNews de 8 aprilie! Cică: „Astazi va fi prezentat lumii intregi primul hotel-elicopter. Deja denumit Hotelicopter, inventia arata ca un elicopter ceva mai mare, dar ofera confortul si conditiile unui luxos hotel de cinci stele”.

Hotelicopterul de care scrie pe bune City este, mai ales, o poantă de 1 aprilie… pe care vajnicii reporteri ai Departamentului Cercetare şi Copiere de pe Internet au publicat-o astăzi ca ştire serioasă.

PSEUDO UPDATE

O ştire de ultimă oră anunţă că, după ce a citit postul ăsta, Liviu Alexa a fugit cu elicopterul!

Cine contează în presa locală?

Aţi văzut clasamentul celor mai citite ziare locale publicat de Adevărul în 20 martie? Surprinzător, dar băieţii din capitală par să se prindă că milioanele de cititori care nu îşi fac cumpărăturile la Băneasa Shopping City există pe internet – şi asta cu un an mai repede decât aş fi crezut.

Unele comparaţii nu sunt prea relevante (de exemplu, ianuarie cu februarie, 31 vs 28 de zile, nu spune mare lucru), dar marele merit al articolului din Adevărul e însă că aduce presa locală în atenţia celor care nu văd dincolo de fumul şoselei de centură a Bucureştiului.

Lista, fireşte, nu este completă. Clon, Bihon etc. au fost considerate pesemne portaluri, iar alţii lipsesc pur şi simplu; dar nu-i nimic, apar pe tricouri!

Jumătate din site-urile din listă sunt ale Publimedia, adică publicaţii ale căror site-uri au fost concepute la Cluj, în redacţia Clujeanul.ro şi folosind acest ziar ca pilot. De remarcat însă că absolut toată lumea din top lucrează împreună cu alte ziare (într-o reţea), sau în acelaşi trust cu o televiziune / agenţie de publicitate.

Aşa că…

  • Poţi lucra singur cât vrei, ai nevoie de susţinere şi promovare, iar reţelele sunt tot mai importante, indiferent de nivel;
  • Ceea ce scriam cu un an în urmă despre comunităţile locale şi importanţa acestui conţinut începe să devină evident pentru Bucureşti;
  • Publicaţiile locale de succes respectă câteva reguli comune, inclusiv aceea că cititorul lor nu este interesat strict de propriul colţ de stradă, ci de o agendă mai largă!
  • Ziarele care creează spiritul de comunitate sunt cele care dau semne că vor conta pe termen lung.

De la Citynews la Habitat

Fostul redactor-şef al CityNews Cluj, Mădălina Mocanu, a început astăzi munca la Habitat pentru Umanitate Cluj, după o binemeritată perioadă de relaxare…

Ea este de acum coordonatorul departamentului de PR şi se va ocupa de promovarea imaginii organizaţiei care construieşte şi renovează la Cluj locuinţe pentru oamenii cu venituri reduse.

Mai multe despre motivele pentru care Mădălina a ales această schimbare veţi putea citi, fireşte, în exclusivitate – în viitorul newsletter Habitat!

Apropo, v-am spus că puteţi direcţiona 2% din impozitul pe care îl daţi oricum la stat către Habitat pentru Umanitate? În felul ăsta, ajutaţi la eliminarea locuinţelor sărăcăcioase din Cluj şi, pe deasupra, păstraţi şi banii în comunitatea locală.

A, nu v-am spus? Las’ că de-acuma vă spune Mădălina!