Medici, polițiști, bunici și alți cerșetori

habitat-chinteni

Întotdeauna m-a scos din sărite să văd că bugetarii și pensionarii, alături de asistații sociali, sunt făcuți în fel și chip, de parcă ei sunt de vină pentru lipsa banilor de la buget. Azi, într-un articol despre cum FMI a refuzat un nou acord cu România (nu are rost să vă dau link, mai ales că informația de bază nu e confirmată de presă – care vorbește de prelungirea acordului actual), am regăsit următoarele vorbe:

[quote author=”” style=”white”]Marele socialist Victor Ponta știe si el ca fără FMI e mort. La propriu: adică nu mai sunt bani de pensii si salarii si îl linșează oamenii. Si culmea, exact aia care l-au votat: pensionarii, bugetarii, asistații social. Adică cerșetorii.[/quote]

Cum, cum, adică cum?!

Bunicii mei, care au lucrat zeci de ani, au fost cerșetori în ultimii lor ani de viață? Ei sunt cei care și-au plătit contribuțiile la bugetul ăsta al nimănui mai mult ca generația noastră, că pe atunci nu se practica să fii plătit, ca tinichigiu, pe drepturi de autor pentru tinichele. Existau contracte de muncă.

Medicul care ți-a salvat copilul în spital e tot cerșetor? Aș aresta medicii care dezvoltă începuturi de plic, fiindcă sărăcia nu dă dreptul la corupție. Dar, prin grija statului, dacă sunt cinstiți ei sunt săraci – nu cerșetori.

Polițiștii care au făcut ca Clujul să fie relativ sigur sunt cerșetori? Aș da afara jumătate din șefi, despre care v-am scris ce cred, dar polițiștii care vor să își amendeze șefii, pentru că așa e corect, sunt tot cerșetori din aceeași oală? Dacă credeți că Poliția n-a făcut nimic în Cluj, amintiți-vă de peisajul „de după blocuri” din Mănășturul anilor ’90, de vremea când Gore nu era umflat cu pompa, ci făcea legea, sau întrebați-vă prietenii din Borșa, Maramureș, cum se dă acolo cu bâtele pe stradă. Merge și Sighetul.

Asistații sociali sunt cerșetori? Sau ajung cerșetori dacă nu mai primesc asistență socială? Și copiii cu handicap sunt asistați sociali, și oamenii dați afară când firmele la care lucrau s-au dus pe apa sâmbetei, și oamenii cărora religia le interzice prezervativele și nu s-au știut opri până la copilul cu nr. 17 sunt asistați sociali. Pe unii aș vrea să-i ajut și de aia sunt liber să fac voluntariat și donații unde vreau eu.

Casierița de la Primărie e cerșetoare? Ar trebui înlocuită complet cu un sistem online, care dă bună ziua mai politicos, că așa e scrie în codul paginii web? Eventual, pentru suportul aplicației, să facem outsourcing în India?

Da, sunt de acord: sunt mult prea mulți bugetari. Nesănătos de mulți.

Știți cine sunt puțini? Șefii lor.

Ăia s-au îmbogățit din bugetul nostru, dar noi ne certăm cu casierița și apoi, vorba umoristului, mergem la urne să alegem alții, indiferent cine ar fi aceiași.

De unde am putea da afară bugetari?

Ştiu că-i problemă grea, că bugetarii au mult de muncă şi abia se descurcă, încă mai rezonează zidurile Prefecturii de ecourile de la ultimele lor pichete, yada-yada. Dar dacă nu scădem pensii, tre să dăm afară oameni, nu?

Dar dacă vrea dom’ Apostu să mai reducă din schemă, îl voi trimite hăpt la casieria Direcţiei de Asistenţă Socială de pe str. Şt. O. Iosif. Cele două doamne de acolo păreau azi de dimineaţă „supra-asaltate” de coada enormă, formată din două mame venite să îşi ridice cei 230 de lei, felicitările şi coroniţa oferite de stat pentru că s-au străduit să nască. Pătrunse de solemnitatea clipei, cele două doamne de la ghişeu preiau actele în modul următor:

1. Una ia buletinul în mână, se uită lung la el şi îl înmânează solemn colegei;

2. La fel de preocupată, cealaltă mai dă doi ochi peste buletin;

3. Prima doamnă ia o listă pe care începe să te caute cu atenţie de vultur ochelarist. Se întoarce către colega, care citeşte cu dicţie seria şi numărul buletinului;

4. Prima doamnă aprobă şi scoate banii.

Aşadar, avem la Primăria Cluj-Napoca o persoană al cărei scop în viaţa profesională e citirea cu voce tare a seriei şi numărului de buletin. Să trăiască!