„Iară scrii de Alexa?” Plăcerea atacului la persoană

Nu asta îmi era intenţia, dar postul precedent a devenit un super-experiment amuzant (pentru mine) pe tema „cine se simte”. Şi, mai ales, „cine se simte pentru alţii”. Am scris despre incapacitatea unor oameni de afaceri de succes de a conduce ziare cu adevărat profitabile. Adică să facă presă cinstită şi să scoată bani din asta, nu să finanţeze ziarul din sumele scoase din alte „deal”-uri.

Pe parcursul zilei, a plouat cu reacţii. Ca de obicei, mare parte pe messenger, pentru că unii oameni au încă mari probleme cu a-şi asuma public opiniile, chiar şi alea pozitive. „Nu te-o sunat încă Sorin Dan?”, „Ţ, iară ai scris de Alexa?”, „Credeam că eşti prieten cu ăia de la ….”, ca să dau doar o parte din mesajele de întâmpinare pe care le-am găsit dimineaţă.

Culmea e că nu scrisesem absolut deloc cu gândul la vreunul din ei. Aveam în minte mai degrabă câteva exemple de la nivel naţional, dar textul era o constatare generală despre o piaţă pe care puţini se auto-susţin.

Pe de o parte, lipsa de reacţii asumate, iar pe de cealaltă numărul mare de „feedback”-uri venite privat pe tema unor persoane specifice mi s-au părut o demonstraţie clară a plăcerii (pe care am ajuns acum să o consider cvasi-generală) de a vorbi direct despre persoane, nu despre idei.