Live #faraprejudecati din studioul TVR Cluj

fara prejudecati tvr cluj

Vineri, ora 17. Pentru prima dată fac live blogging dintr-un studio TV, aici pe blog, pe Facebook și Twitter. Alături de mine sunt Daniel Rus, Radu Băzăvan și Dan Ciulea, care transmit și ei. Emisiunea se cheamă „Fără prejudecăți” și este prima din Europa la care lucrează reporteri cu sindrom Down –  în fiecare vineri pe TVR Cluj de la ora 17 și pe TVR 3 (național) de la ora 18. De ce? Ca să arătăm că sindromul Down și alte dizabilități nu sunt o piedică. Acești oameni pot fi utili, se pot integra în societate, ne pot fi colegi și prieteni.

„Speranța e mai puternică decât orice diagnostic” – primul mesaj al emisiunii şi unul pe care l-am regăsit foarte des ca voluntar al Asociației Hans Spalinger (AHS). Asociația este cea care realizează această emisiune alături de TVR Cluj.

România nu are servicii de consiliere pentru părinții cărora li se nasc copii cu dizabilități. În lipsa unor specialiști care să le explice că acel diagnostic nu e un capăt de lume, apar o mulțime de probleme – negarea diagnosticului şi lipsa unui tratament adecvat din secunda unu pentru copil, abandonul celui mic şi până la divorț. E foarte important ca părinţii să apeleze la consiliere psihologică; vor avea nevoie de echilibru şi putere pentru a oferi copilului un mediu firesc de familie.

„Ăsta nu va fi om niciodată” – reacția unui medic când s-a născut un copil cu dizabilități, povestită de o mamă care tocmai trecuse prin 12 ore de travaliu. Dom’ doctor, predă diploma la casierie, când ieşi din incintă!

Multe din serviciile pentru copii cu dizabilităţi au fost fondate de părinţi, care s-au trezit într-un sistem în care absolut nimeni nu le înţelege nevoile şi nu îi ajută. Este cazul Milenei Prună de la asociaţia Autism Transilvania, invitată în platou alături de Marina Neciu, mama unui băiat cu autism pe nume David. Vă recomand să daţi măcar un ochi pe blogul Marinei, pentru a vedea cum arată viaţa de zi cu zi a unei asemenea familii.

La Timișoara, „Fundația pentru Voi” a construit încă de acum 15 ani case protejate pentru cei cu nevoi speciale. Primăria din localitate susține peste 50% din costuri – un model pentru Cluj, nu?

Bogdan, unul dintre reporterii cu sindrom Down, este live în studio. „A fost o mare bucurie sufletească pentru mine să lucrez la această emisiune” – spune el. Deşi dificultăţile lui de vorbire sunt evidente, se descurcă fără probleme în direct şi este mai inteligibil decât mulţi comentatori TV pe care i-am auzit de-a lungul vremii…

Emisiunea „Fără prejudecăți” este un proiect media în premieră în Europa (în lume mai există un singur reporter cu Sindrom Down, în Brazilia) realizată în parteneriat de Asociația „Hans Spalinger” și TVR Cluj. O puteţi urmări: