Cum chemi taxi în Cluj printr-o aplicație de smartphone

clever-taxiÎmi doream de mult să pot chema un taxi fără să vorbesc la telefon. Scenariul sună așa: ești într-un locaș de cultură, urlă boxele, tu urli la dispeceră că vrei un taxi, aia nu pricepe adresa, tu nu înțelegi ce mașină vine și când ajunge, haos!

Mă gândeam ce bine ar fi să pot comanda prin SMS, dar acum e și mai simplu: se rezolvă cu o aplicație de smartphone care există din octombrie 2012. Nu auzisem de ea, deci dacă sunteți în aceeași situație v-o recomand. Din Cluj, singura firmă înscrisă în sistem e Nova Taxi, dar și restul companiilor apar listate cu numere de telefon, să le aveți la îndemână dacă-i bai.

Aplicația se cheamă Clever Taxi și face mai mult decât să dea comanda. După setup-ul inițial, în care vă confirmați numărul de telefon și, dacă vreți, creați o agendă de adrese frecvente, aplicația vă arată adresa cea mai apropiată, ca să nu tot introduceți datele. Nu știți unde sunteți? (nu râdeți, că se-ntâmplă!) Arătați cu degetul pe hartă și taxiul vine acolo.

După ce dați comanda, vedeți live pe telefon unde este mașina care vine să vă ia. Când taxiul ajunge, veți primi un SMS care vă anunță asta, ca să ieșiți când e mașina afară și nu să o așteptați la minus 13 grade.

Dacă vă place ideea, descărcați Clever Taxi din Google Play (fostul market). E gratis. Cursa e pe bani 🙂

Aplicaţii mobile pentru TIFF pe care aş vrea să le văd

Întotdeauna în perioada TIFF am o problemă care se traduce aşa: prea multe ore la lucru vs. prea puţine filme văzute. De vreo 5 ani îmi propun să îmi iau concediu în perioada aia şi nu mi-a reuşit niciodată. Şi n-a reuşit nimeni să facă vreo magie ca să rezolve asta!

Aşa că poate ne ajută ştiinţa: n-ar fi mişto să avem o aplicaţie pe telefonul mobil care să fie utilă pentru TIFF? A mea ar arăta cam aşa:

Recunosc, bilocation am căutat în dicţionar 😀

Dacă aveţi însă idei mai bune (şi, despre deosebire de mine, dacă le ştiţi realiza), vă premiază prietenii de la Brinel – partener tehnologic al TIFF. Programatorul care vine cu cea mai bună aplicaţie pentru telefonul mobil, utilă TIFF-ului, ia un Oscar în IT. Care nu-i titlu onorific, pentru că vine cu premii gen laptop sau tabletă.

Concursul e după cum urmează: cei care vor să se înscrie trebuie să urce pe Youtube un film în care să descrie aplicaţia pe care vor să o facă pentru TIFF (evident, ea trebuie să fie utilă festivalului). În perioada festivalului, se votează, iar câştigătorul are apoi un an (adică până la TIFF 2013) ca să îşi realizeze aplicaţia. Timp în care, desigur, poate lucra pe noul lui laptop! Perioada de înscriere se încheie în 31 mai.

Detalii şi înscrieri, pe site-ul concursului.