Contractul de politician

Scriam acum câteva luni că mi-ar plăcea ca alegătorul, în calitate de angajator, să stabilească un cadru de muncă şi un salariu al celor care lucrează pentru el, cum ar fi parlamentarii sau preşedintele României.

Altfel spus, nu doar „te votez”, ci îţi impun nişte condiţii – inclusiv câţi bani iei – iar tu candidezi dacă vrei şi eu aleg dintre cei dispuşi să lucreze în condiţiile alea. Asta apropo de parlamentarii care votează cu nesimţire sporuri la salariile personale, ceea ce niciun angajat normal nu poate face. Nu îmi place cum lucrează? Tot eu, angajatorul-alegător, trebuie să-l pot da afară (ideea e imposibilă pentru că inclusiv Constituţia interzice o chestie numită „mandat imperativ”, nu intru în detalii, dar patru ani sunt cam ţintuiţi în scaune aleşii).

Pe forumul Realitatea TV am găsit astăzi un aşa-zis „contract individual de senator / parlamentar / preşedinte”, trimis de user-ul eforie, care cam aşa ceva s-ar vrea: un contract între cel care candidează şi cel care alege. Ideea e, evident, inaplicabilă (pe lângă faptul că are senator sleş parlamentar în titlu), dar mi-a plăcut să văd că există. Chiar, oare în contractul parlamentarilor scrie că trebuie să lucreze opt ore pe zi?