Trei scurte

* Ioana Oros şi-a dat demisia de la Adevărul şi va lucra la Citynews. Spor!

* Antena 1 Cluj dă semne de revenire; studioul ar putea fi preluat în cele din urmă de Bucureşti. Incredibil ce profitabile pot deveni unele afaceri după ce scapi de şefi şi laşi oamenii care muncesc 😀

* Ediţia de Transilvania – Banat a cotidianului România Liberă va apărea doar odată pe săptămână, nu zilnic ca până acum, pentru perioada verii.

Cum scăpăm de răspundere

Stârnit de întrebările referitoare la răspunderea juridică a ziariştilor şi a ziarelor, în cazul în care publică prostii, am dat o raită prin paginile publicaţiilor tipărite, ca să văd cine ce spune despre subiectul "nu ne daţi ziarul în judecată, autorul e de vină, noi nu ştim nimic". Discuţia a pornit în postul ăsta, dar am primit după întrebări legate de "disclaimer"-ele de care vorbesc.


Prin urmare, iată-le: campioană e detaşat ZIUA, în timp ce alte trei publicaţii insistă şi ele că doar autorul răspunde pentru un articol şi citează (greşit) Codul Penal. Asta e ce am apucat să găsesc azi, voi completa şi cu restul ziarelor. Dacă aveţi şi voi exemple la îndemână, daţi un email sau comentariu cu ele!

 

ZIUA, ediţia naţională:  NU NE MAI TÂRÂŢI PRIN TRIBUNALE! – Editura noastră, directorul general al acesteia şi redactorul şef al ziarului ZIUA nu răspund nici civil, nici penal pentru articolele apărute în ediţiile locale ale ziarului (care funcţionează în regim de franciză) şi nici pentru cele publicate în ediţia naţională, dacă sunt semnate de ediţiile locale. Pentru toate celelalte procese precizăm că singurii răspunzători de conţinutul articolelor sunt semnatarii acestora.

 

Adevărul de Cluj, Monitorul de Cluj, Evenimentul Zilei: Potrivit articolului 206 C.P., responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolului aparţine autorului.

 

Cluj Expres, România Liberă, Ziarul Financiar, Business Standard – nu au / nu am găsit.

 

Jurnalul Naţional are doar o precizare: Opiniile exprimate în articolele publicate aparţin în exclusivitate autorilor. Deci fără referiri la răspunderea juridică.


Dacă aveţi completări, le aştept, mai ales de prin publicaţii locale.

Făclia îl cam arde pe Emil Boc

Editorial: Articol de ziar sau de revistă care exprimă punctul de vedere oficial al redacţiei într-o problemă actuală şi importantă; articol de fond (sursa: dexonline.ro)

Ştire:  Informaţie care devine cunoscută de cineva; mesaj; noutate; veste (sursa: dexonline.ro)

Făclia de Cluj: ziar care din când în când le confundă pe cele două (sursa: părerea mea)

{xtypo_quote_right} Nu numai ca nu se considera vinovat pentru
„economisirea" intregii sume destinata reparatiilor scolilor din
municipiu, dar – pe linga faptul ca a identificat cauza -, primarul
Emil Boc promite, in schimbul reintrarii PD la guvernare, destelenirea
legislatiei si eficientizarea administratiei.{/xtypo_quote_right}
Exemple: Primarul Emil Boc a intrat in campanie electorala: Din dorinta de a se face mai mult, la Cluj nu s-a facut nimic.

 

N-am nimic cu articolele de atitudine. Dimpotrivă, mi se par mai interesante decât banalele dări de seamă de la faţa locului. Dar nu mi le vindeţi pe post de fapte.


Pe de altă parte, ăsta e ultimul articol dintr-o serie de texte de pe prima pagină a Făcliei clujene care par mai mult tirade împotriva lui Boc, decât materiale de informare. Ceea ce iar ar fi bine, dacă ziarul şi le-ar asuma ca atare. Adică spuneţi clar: ziar indepedent de stânga. Sau de dreapta. Sau anti-Boc. Numai spuneţi.

Noul Adevărul vs. noul Monitorul

Adevărul de Cluj anunţă astăzi oficial ceea ce se ştia prin presă de câteva săptămâni, şi anume schimbarea numelui în "Făclia – ziar independent de Cluj", începând din 11 mai. Iar din 7 mai şi Monitorul de Cluj va avea un nou layout şi o nouă prezenţă online, prin urmare iar avem mişcări mari de trupe pe una din cele mai "paşnice" pieţe de presă din ţară – din punct de vedere al numărului de cititori.

Continuă să citești Noul Adevărul vs. noul Monitorul

5.000 de Adevăruri

M-a luat astăzi prin surprindere prima pagină din Adevărul de Cluj. Colegii noştri au tipărit numărul 5.000 al publicaţiei, a cărei primă ediţie a apărut în 23 decembrie 1989. La mulţi ani! E o adevărată performanţă, care merită respectul tuturor cârcotaşilor.
Pe o piaţă în care proiectele constante sunt foarte, foarte rare, în care publicaţiile scot serii noi dacă nu la şase luni, la un an sigur, o astfel de stabilitate este un succes în sine. Şi este probabil unul dintre cele mai serioase motive pentru care Adevărul de Cluj are o bază de cititori constanţi, care răsplătesc echipa cu fidelitatea lor.
În Statele Unite, Larry King împlineşte zilele acestea 50 de ani de presă, motiv de ediţii speciale pe CNN. Nu avem, în România, proiecte de o asemenea durată, dar cei 17 ani ai Adevărului de Cluj arată că este posibil să ne îndreptăm într-o asemenea direcţie.
Astăzi, la mulţi ani! De mâine, ne batem iar în tiraje :).