Sorin Apostu şi plăcuţa de pe statuia lui Matei Corvin

„Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriu său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită”

Acesta e textul unei plăcuţe care exista pe statuia lui Matei Corvin din centrul Clujului şi care, după reabilitare, nu a mai fost montată la loc. Tot anul am aşteptat ca presa să scrie despre plăcuţă – nu ştiu dacă nu s-a scris pentru că nu vedem subiectele din faţa ochilor sau pentru că unii s-au gândit că nu mai avem nevoie de asemenea subiecte în Cluj. Personal, cred că trebuia scris din timp şi cu argumente, nu doar acum, când a început Funar să se agite, tocmai ca dezbaterea să nu ia asemenea direcţii.

Era evident că nu vor pune plăcuţa la loc. Exact din acest motiv, când statuia nu se vedea de schele, în primăvară, l-am întrebat pe primarul Sorin Apostu dacă plăcuţa va mai fi acolo. Răspunsul lui, pe care îl scriu acum din memorie, a fost „Statuia va arăta exact aşa cum era iniţial„.

 Eu am înţeles că „iniţial” ar fi înainte de renovare. El, probabil, se gândea la 1902.

Acea plăcuţă a fost amplasată „iniţial” de Nicolae Iorga în anii ’30 şi a fost dată jos de două ori în istoria statuii. Prima dată, în timpul ocupaţiei maghiare din Al Doilea Război Mondial. A doua oară, în administraţia Sorin Apostu.

Las istoricilor plăcerea de a dezbate valoarea acelei plăcuţe. Dar, domnule primar, vă invit să daţi jos şi inscripţia MATIAS REX de pe statuie. „Iniţial„, acolo scria MATYAS KIRALY.

7 comentarii la “Sorin Apostu şi plăcuţa de pe statuia lui Matei Corvin”

 1. Nu cred nicio clipa ca acolo ar trebui sa scrie in ungureste ceva. Concesie my ass – textul amplasat de Nicolae Iorga poate deranja numai pe cineva care n-are treaba in plus.

  Primaria Cluj-Napoca a facut o judecata de valoare asupra statuii aleia scotand placuta si sunt curios daca au si alta justificare decat „nu era in proiect”.

 2. INIȚIÁL, -Ă, inițiali, -e, adj., s. f. 1. Adj. (Adesea adverbial) Care este la început, de la început; începător.

  Apostu s-a tinut de cuvant de data asta, indiferent ce ai inteles tu, ce vrei sa intelegi, sau mai bine zis, ce vrei sa ne bagi pe gat. Normal ca era evident ca nu vor pune placuta la loc. Nu avem nevoie de tensiuni interetnice. Cu totii trebuie sa facem concesii pentru rezolvarea lor. Dezvelirea statuii la 1 dec a fost o manevra de PR foarte buna. Placuta explicativa trebuie sa fie in limbile minoritatilor, precum si in engleza. Si asa si este. Din punctul meu de vedere restaurarea statuii a fost un succes.

 3. Multumesc, DEX-ul e o resursa foarte buna, nu stiam de ea. Sa-ti dau copy/paste si eu la definitia cuvantului „inceput”?

  Apostu a raspuns la o intrebare de buna credinta cu o fraza din care fiecare poate intelege altceva. E o manevra tipic politicianista a unui om care n-a avut curajul sa zica ce zici tu pe fata: „evident ca nu punem placuta ca n-avea chef de scandal”. Daca zicea asta, jos palaria. Dar n-a fost in stare.

  Atata tot.

 4. Nu, nu carmaciu` peltic, nici nevasta`sa analfabeta, nici macar protocronistu legionar Dragan nu au participat la falsificarea operei. Autorul moral si administrativ este un personaj sinistru din trecutul apropiat, se numeste : Gheorghe Funar, ce-i drept a fost secondat de niste ciraci la fel de semianalfabeti precum Piso si gasca lui.

 5. Argumente caustice… tradand la unii un spirit defensiv (pe drept dezvoltat) iar la altii gen „raulica” (permite-mi o paranteza: bun nume ti-ai ales) o ura furibunda mai putin justificata.
  Scuze daca ma bag tarziu in aceasta discutie dar am studiat de curand istoria statuii si am observat ca dintotdeauna a fost un mar al discordiei, la fel ca si etnia lui Matei Corvin (fiul lui Iancu de Hunedoara) care pana la urma e roman, ce a devenit cum le place maghiarilor sa zica: cel mai mare rege maghiar. Ei bine a fost rege al maghiarilor dar a fost roman. Inscriptia aia cred ca isi avea locul pe fatada statuii cum bine a sezut in perioada postbelica. De fapt, inscriptia a fost solutia lui Iorga de salvare a statuii pt ca inainte de a fi montata se vroia inlaturarea statuii din centrul Clujului. Asa ca, ironic, bravii maghiari renunta la solutia de salvare propuse de Iorga. Daca ar fi dupa mine… statuia (daca nu ar fi o opera de arta) ar trebui sa ia si ea drumul inscriptiei pt ca pt maghiari vad ca e mai degraba un simbol de stupida mandrie.

  In ce priveste ce spunea ggl. Da, nu e nevoie de tensiuni inter-etnice. Dar nu doar romanii trebuie sa faca concesii. In privinta inscriptiei e o concesie romaneasca. In privinta textului MATYAS KIRALY nu pot sa zic decat ca inlocuirea sa a fost perfect justificata. Traim in Romania, o tara cu origini latine iar Matei Corvin a fost roman. Mathias Kiraly ar putea fi scris jos pe un al doilea rand (intocmai ca numele localitatilor pe indicatoarele rutiere).
  End of story.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *