S-a mai închis un ziar

tucson-arizonaAmericanii par hotărâţi să ne arate că, atunci când ai de numărat bani şi calculat profit, nu contează dacă închizi ziarul cel mai vechi sau mai respectat al unei comunităţi.

Associated Press, citat de SFN Blog, raportează că Tucson Citizen, cel mai vechi cotidian din Arizona, SUA, şi-a tipărit sâmbătă ultimul număr. Publicaţia va deveni un „portal de opinii”, după ce compania care o deţine, Gannett Co. Inc., a decis că nu mai poate suporta cheltuielile şi a anunţat, încă din ianuarie, că va închide dacă nu găseşte un cumpărător. Nu a găsit. (notă – pe AP articolul spune că ultima ediţie s-a distribuit sâmbătă 16 mai, pe site-ul ziarului e vorba de sâmbătă 21 martie).

Ce e remarcabil în acest caz e sprijinul venit dintr-o sursă inedită: procurorul Terry Goddard a încercat să salveze ziarul argumentând că închiderea publicaţiei ar fi o încălcare a regulilor anti-trust. O decizie în acest caz e aşteptată în următoarele 24 de ore.

Poate asta ne lipseşte în Cluj… oricare ziar s-ar închide în oraşul ăsta, nu cred că s-ar stârni vreo reacţie din partea comunităţii locale (şi aici mă refer la marele public, nu la grupul jurnalişti/bloggeri/biciclişti la care ne raportăm de obicei). Iar răspândacii de zvonuri chiar s-ar bucura, în elanul lor sinucigaş.

Să fie ăsta cel mai mare eşec al nostru, ca breaslă?

UPDATE: Demersul procurorului a fost refuzat. Judecătorul: „închiderea ziarului provoacă un rău ireparabil, dar nu violează legea anti-trust”. Detalii

Un comentariu la “S-a mai închis un ziar”

  1. orice ziar s-ar inchide in Cluj, cativa oameni s-ar bucura, majoritatea ar ridica din umeri. ziarul ar publica o ultima editie in care ar avea interviuri cu oameni pe strada care spun cum citesc ei ziarul ala de x ani si atat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *