Două remarci înţelepte

Curtea Constituţională a confirmat oficial că modificările la legea referendumului sunt de aplicabilitate imediată; prin urmare, în 19 mai, Traian Băsescu ar putea fi demis de majoritatea celor care vin la urne, şi nu din numărul total al românilor cu drept de vot.

 

Decizia confirmă poziţia PSD. Anterior, PD susţinuse că regulile nu se pot aplica la o campanie deja demarată, ci doar la cele viitoare. Fals, se pare. O comparaţie de efect a făcut însă preşedintele PD Cluj, Daniel Buda.

 


"Un primar de la o comună, din Cucuieţii din Deal poate să fie demis cu majoritate calificată şi iată că avem un preşedinte al României care să poate să fie demis cu o majoritate simplă, şi anume indiferent de numărul celor care se prezintă la vot. Este o situaţie anormală, este o situaţie hilară, este o situaţie care se poate întâmpla şi văd că se întâmplă în România şi probabil că în ţările bananiere"


Dincolo de echilibristica printre termeni, situaţia este cu adevărat adamilească, adică demnă de Absurdistan.


Este problema care apare când facem legislaţie cu dedicaţie, adică modificăm legile ca să se potrivească unor anume situaţii şi unor anumiţi oameni. Acest gen de abordare duce la dispariţia oricărei legitimităţi a acelui act normativ, care nu mai e acolo ca să stabilească regulile unei întreceri corecte, ci tocmai ca să le îndoaie, dacă nu chiar încalce.


A doua replică demnă de menţionat îi aparţine lui Mircea Geoană, aflat ieri în vizită prin Cluj:


"Dacă am lezat cumva pe cei din familie (a Ralucăi Stroescu – n.m.) şi am dat senzaţia că am
încercat să folosesc politic acest nume, îmi cer scuze. Dar nu poate să
nu rămână acest caz ca un simbol şi un reper pentru ceva ce nu este în
regulă"


Să trecem iar de formulări pentru a nota gestul. Scuzele, în politica românească, sunt atât de rare, încât astfel de momente merită menţionate, fie că suntem sau nu fani ai celor care le oferă.

3 comentarii la “Două remarci înţelepte”

  1. @”oricine”: Echidistanta inseamna pentru mine si sa ascult, fara prea multe idei preconcepute, opiniile tuturor, inclusiv ale marelui jurist. Faptul ca el a spus-o nu inseamna ca e mai putin anormal sa poti demite un primar de comuna mai greu decat un presedinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *