Puterea numerelor. Sunt relevante protestele online?

E oficial: cea mai mare mișcare politică online din toate timpurile este comunitatea AVAAZ, care sărbătorește astăzi atingerea pragului de 15 milioane de membri.

Am aflat recent de AVAAZ, din timpul protestelor împotriva ACTA, când petiția lor pentru Parlamentul European a strâns milioane de voturi și a avut un rol important în respingerea tratatului la Bruxelles. Ce nu știam este că grupul ăsta reprezintă „protestatarii de serviciu” care acționează ca un centru de strângere de semnături, de realizare de petiții, pe care le duc apoi la cel mai înalt nivel pentru a schimba politicile existente.

Ce îi interesează? „Any issue of public concern” – orice chestiune de interes public. Întrebarea mea este cât de informați sunt cei 15 milioane de membri în privința tuturor chestiunilor de interes public față de care protestează.

În cazul ACTA, lucrurile au funcționat superb – știam despre ce este vorba, am semnat petiția lor, mi-am îndemnat prietenii să o facă. Dar nu aș putea spune că știu de ce aș semna o petiție pentru Palestina (o chestiune atât de complexă încât 5 minute de documentare online nu mă ajută):

… cine ar vrea să omoare albinele în primul rând…

…și respectiv de ce nu ar trebuie să ne mai luptăm cu traficanții de droguri:

După cum vedeți, cifrele sunt foarte importante pentru ei. De fiecare dată, se spune câți oameni au semnat o petiție anume. Eu sunt însă tare curios câți dintre cei 600.267 de oameni de mai sus înțeleg consecințele legalizării drogurilor. Câți din cei 913.000 de oameni sunt cu adevărat informați despre situația din Palestina.

Nu spun că doar cei informați ar trebui să aibă dreptul de a vota, pentru că baza democrației e că oricine care nu a citit în viața lui decât coperta cărții de bucate are același drept de a alege ca mine. Dar știu și de la protestele anti-ACTA câtă lumea înțelegea de fapt ce presupune tratatul și câtă lume venise că voia liber la torrents.

AVAAZ are în România, conform propriului site, 210.000 de membri. Atenție, domnilor politicieni: avem un nou partid de care voi nu știți nimic.

Ce nu știu nici eu este cât de relevante ar trebui considerate aceste numere: sunt o nouă eră de activism politic online, sau vorbim despre o numărătoare de capete-de-protestatar-furajat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *