De la mişcări de stradă la mişcările non-profit

Ştiţi ce am apreciat cel mai tare la protestele de anul ăsta? Că oamenii ieşiţi în stradă – la noi şi-n lume – au început să ceară guvernelor să  fie mai responsabile cu banii publici şi dea dovadă de transparenţă; simplu spus, să lucreze pentru noi şi să ne arate clar unde merg banii.

De fapt, noi am cerut statului să facă exact ceea ce organizaţiile non-profit fac în mod tradiţional. Ca şi statul, ele au ca scop să facă viaţa oamenilor mai bună, fără profit personal. Dar ONG-urile serioase sunt transparente şi responsabile.

De peste 10 ani sunt voluntar al unui asemenea ONG – Habitat for Humanity, o asociaţie non-profit care construieşte şi renovează locuinţe pentru familii cu venituri mici. Sistemul îmi place la nebunie: asociaţia construieşte case pentru familii care altfel nu ar avea niciodată şansa la o locuinţă şi care, în cadrul programului, voluntariază şi ajută la rândul lor alte familii.

În curând, Habitat va publica raportul anual pentru 2011. Un asemenea document este chiar semnul transparenţei noastre depline şi detaliază activităţile din anul trecut, dar şi modul în care am cheltuit fondurile care ne-au fost încredinţate.

Când a trebuit să scriu câteva cuvinte în deschiderea raportului, ca preşedinte al Habitat for Humanity Cluj, primul meu gând a fost la toţi acei oameni care au ieşit în stradă şi au cerut statului să fie mai mult ca un ONG. În avanpremiera raportului, public aici acele cuvinte. Nu uitaţi de ele în curând, când tot mai multe organizaţii vor începe să vă ceară să le oferiţi lor 2% din impozit, în loc să îl viraţi la stat.

[box]

Misiunea Habitat for Humanity, aceea de a oferi fiecărui om o locuință decentă, mi-a fost reamintită de fiecare dată când am văzut câte o știre despre protestele care au marcat începutul anului 2012, din România și din lume. Oamenii au cerut guvernelor o administrare mai responsabilă și corectă a fondurilor existente și soluții pentru a ieși din criză; au cerut dreptul la o viață mai bună. Acele cerințe sunt, de fapt, lucrurile pe care o organizație responsabilă le oferă implicit colaboratorilor ei, iar raportul anual 2011 este modul nostru de a vă arăta deschis modul în care am investit încrederea dumneavoastră.

Și în 2012, viața mai bună este promisiunea pe care Habitat for Humanity o transformă în realitate pentru fiecare familie-partener. Această transformare nu vine însă de la sine. Într-o perioadă în care costul terenurilor la Cluj se menține foarte ridicat, iar companiile se confruntă la rândul lor cu recesiunea, misiunea Habitat de a aduce cât mai mulți oameni într-o locuință decentă pare mai dificilă ca niciodată.

De aceea, acum mai mult ca oricând, avem nevoie de sprijinul tuturor celor care cred că o viață bună începe acasă. Comunitatea din Cluj are resursele necesare pentru a îmbunătăți nivelul de trai al membrilor săi; iar Habitat for Humanity are oamenii, programele și cunoștințele necesare. Orice investiție în această direcție se întoarce înzecit. Condițiile bune de locuit înseamnă sănătate pentru familie, note mai bune pentru copii și șansa la un serviciu mai bun pentru părinți.

Să văd în mod direct aceste transformări este ceea ce m-a convins să rămân alături de Habitat în ultimii zece ani. Este un cadou pe care sper să vi-l oferiți și dumneavoastră în 2012.

[/box]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *