Slide to unlock Apostu - iPhone 4S

Sorin Apostu în arest. Și noi?

Dacă v-ați culcat joi seara la o oră rezonabilă, vestea arestării preventive a primarului de Cluj Sorin Apostu aţi primit-o vineri dimineaţa. Decizia a venit la jumătate de oră după miezul nopţii şi la vreo jumătate de zi după termenul estimat iniţial. Nu o invidiez pe judecătoarea care, prin decizia luată târziu în noapte, ar putea schimba primarul Clujului.

O primă observație: în acest moment, Sorin Apostu este nevinovat. Va continua să fie nevinovat până la o condamnare definitivă, dacă va exista vreuna. Pe de altă parte, primarul Clujului a fost considerat de instanţă un pericol social – singura raţiune care poate justifica arestarea lui, pentru că altfel putea fi judecat bine-mersi în stare de libertate. Acum, la cald, nu ştiu motivaţia judecătorului – probabil însă că posibilitatea ca primarul să îşi folosească influenţa pentru a distruge probe sau deturna cursul anchetei au fost luate în calcul.

Voci din PDL cereau ca Sorin Apostu să fie exclus din partid imediat, în cazul arestării (nu reţin dacă statutul prevede cumva suspendarea de drept, dar e posibil). Vom vedea deznodământul „politic”.

Pentru Sorin Apostu personal, e un episod dificil. Dacă i-aş fi avut numărul de telefon (şi dacă ar avea telefon acum), l-aş fi încurajat, ca pe orice om aflat într-o situaţie ingrată, indiferent de vinovăţie. Totuşi, mă interesează mai mult soarta oraşului decât a unui politician, oricare ar fi el. Dacă măsura arestării preventive nu este răsturnată la recurs (ceea ce se poate întâmpla), conform legii, Sorin Apostu este suspendat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Atribuţiile sale cad în sarcina unui viceprimar, care la rândul său va fi înlocuit de un consilier local.

E bine sau e rău pentru Cluj? E bine că un primar suspectat de luare de mită e în arest, pentru că ne apărăm cinstea? E rău, pentru că instabilitatea nu va duce niciodată la investiţii sau dezvoltare?

În primul rând, cred că este necesar. Când era director al Direcţiei Tehnice, Sorin Apostu era poreclit „10%” (să mă corecteze cine ştie altă cifră), cu referire la şpaga pe care ar fi cerut-o pentru diverse proiecte. Ca primar, i se spunea primarul fifty-fifty – cum ar veni, crescuseră costurile! Dar ăsta e folclor în stare pură. Nu am văzut dovezi sau măcar investigații jurnalistice, nici măcar în măsura în care s-a putut vorbi de contractele atribuite King Enterprises pe filiera presupusei amante a lui Emil Boc, Liliana Călin. Dacă până acum asemenea șoapte puteau fi ignorate în lipsa dovezilor, acum ele au făcut deja rău.

Sorin Apostu are nevoie de un spațiu în care să demonteze acuzațiile care i se aduc. Sigur, el nu trebuie să dovedească nimic, ci procurorii trebuie să arate dovezi clare. Dar una e decizia unui tribunal, alta decizia publicului.

Cel mai rău lucru pentru Sorin Apostu acum ar fi ca avocatul lui extrem de abil, Gheorghiță Mateuț, să-l facă scăpat pe vicii de procedură. Pentru că, în acest caz, fără ca FONDUL problemei să se discute, adică fără ca o instanță să decidă asupra vinovăției lui Sorin Apostu, Clujul va avea în continuare un primar asupra căruia vor plana incertitudini.

Merităm o decizie clară.

*

Câteva detalii care spun enorm de mult despre ziua de ieri:

  • O angajată a Primăriei Cluj-Napoca le-a spus ziariștilor că Sorin Apostu vine pe o ușă, ca primarul să poată intra prin altă parte fără să dea ochii cu presa
  • O angajată a stat pe post de mobilă în fața biroului primarului, ca să nu vadă presa sigiliul pus de procurori
*
Am fost prea serios. Am auzit că s-a lansat ceva telefon nou, o fi adevărat? Şi dacă da, oare noul iPhone 4S are opţiunea „Slide to unlock Apostu”?
Slide to unlock Apostu - iPhone 4S

2 comentarii la “Sorin Apostu în arest. Și noi?”

  1. Eu am fost anagajata aia. Mi-ar placea sa stiu care a fost, din punctul tau de vedere greseala mea si de unde stii tu sigur, atat de sigur incat sa emiti aceasta afirmatie, ca STIAM ca nu va veni pe accesul principal pe care il asteptam cu totii? multumesc

    1. Oana, sigur ca nu STIU ce stiai. Vom vedea mai incolo daca strategia de a nu da ochii cu presa (te rog, nu imi spune ca a fost o intamplare) este sau nu o greseala. CRED insa ca impresia lasata nu a fost ok.

      Parerea mea personala – o spun ca atare – e ca un lider adevarat ar fi stat cateva minute in fata camerelor si ar fi cerut incredere celor care l-au ales.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *