Muzeul de Artă, aproape retrocedat. Ce muzeu urmează?

Săptămâna trecută m-a îngrozit o știre: instanța a decis retrocedarea (în natură!) a trei sferturi din Palatul Banffy, adică Muzeul de Artă din Cluj. Dacă instituția chiar ar fi evacuată, vreo 13.000 de opere de artă și-ar căuta casă nouă, ne spune Radio Cluj.

Sigur, mai e mult până departe. „Deocamdată” nu se pune problema de evacuare, ne asigură autoritățile, care tot timpul asta par să facă: să ne asigure că totul e bine – putem dormi liniștiți. Și în cazul Muzeului de Artă, povestea e tipică: „Bizareria este că ambele părți [proprietarul care primeşte înapoi clădirea şi Consiliul Judeţean] preferă varianta despăgubirii în bani, dar Agenţia Naţională pentru Retrocedări se opune acestei variante. Aşa că de peste un an se încearcă o temporizare a rezolvării situaţiei, prin aplicarea unei aşa-zise proceduri administrative”, explică reporterul Ovidiu Moldovan în ştirea Radio Cluj.

Să traducem: o instituţie a statului român refuză despăgubirea în bani şi preferă varianta de a închide un muzeu din inima Clujului! Între timp, celelalte instituţii ale statului fac „temporizare”, adică amânare, adică joc de pase. Ar mai fi un nume, dar nu-i frumos.

Știți ce avem acum la Cluj?

  • Muzeul de Istorie – închis pentru renovări. În ritmul în care vin fondurile, se va deschide când vor merge copiii noștri la facultate
  • Muzeul Farmaciei – singura bucățică vizitabilă din Muzeul de Istorie – în pericol de evacuare anul ăsta
  • Muzeul de Artă – în pericol de evacuare
  • Filarmonica – dată afară din Auditorium Maximum de o instituție educativă, UBB, funcționează într-o casă temporară și are sediu doar pe hârtie, în timp ce Clujul vrea să fie capitală culturală

Modul în care statul român își sabotează propriile instituţii mă îngrozeşte; suntem un zombi monstruos care își devorează singur creierul. Nu vreau să răspund la întrebarea din titlu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *