Discovery: Autostrada Transilvania e „drumul spre iad”

Discovery a difuzat, sâmbătă, episodul I al seriei „Industrial Junkie„, al cărui subiect a fost Autostrada Transilvania. Emisiunea e un pretext pentru a prezenta culisele celor mai mari operaţiuni industriale din lume: de la cel mai mare şantier de autostradă al Europei la cum se produc roţile gigantului Airbus A380.

Vedetele episodului despre autostrada Braşov-Borş au fost utilajele folosite pe şantier: lansatoare de grinzi, „elefanţii” care transportă piese de 160 de tone bucata (sau 160 de kilograme, conform subtitrării de pe Discovery) şi buldozere care se luptă cu „dealurile şi văile Transilvaniei”.

Pisica, baba si pilonul din cucuruzNormal, trebuie să mă mândresc cu faptul că CLUJEANUL a fost primul ziar care a prezentat un material consistent despre „secretele Autostrăzii Transilvania„, respectiv ceea ce înseamnă a duce la capăt un asemenea proiect, la iniţiativa redactorului-şef Mihai Goţiu, care a scris mai apoi, împreună cu Andrada Farcău, un material prin care cititorii CLUJEANUL au aflat încă din iulie 2008 ceea ce Discovery a prezentat, parţial, acum (foto – una din imaginile mele preferate de atunci, realizată de colegii de la Clujeanul, cu baba, pisica şi pilonul de autostradă din fundul lanului de cucuruz).

Pe cât mă bucur că un proiect de infrastructură din România a ajuns pe Discovery, pe atât de slabă mi s-a părut prezentarea în ansamblu. După nume, toţi muncitorii intervievaţi erau ieniceri şi spahii, pui de daci cu nume precum Selim şi Muşahedin. Înspre final, prezentantorul explică: „după mine vor veni utilajele care marchează drumul, iar apoi pot veni maşinile”. Probabil voia să spună „la 10 ani după mine”, la ritmul împiedicat şi anemic în care merg lucrările.

În fine – nu eficienţa Bechtel  era subiectul documentarului, ci utilajele şi tehnica. Ultima replică a episodului aprinde însă o nouă lumânare pe coliva imaginii României; citez din memorie vorbele prezentatorului: „Acum am legat Transilvania de Europa. Pot spune că am construit drumul spre iad!”.

UPDATE: Puteţi vedea online un fragment din emisiune

3 comentarii la “Discovery: Autostrada Transilvania e „drumul spre iad””

  1. Andrei, eu am vazut materialul cu pricina pe 1 august pe Discovery. Atunci a fost premiera. Probabil ca l-au reluat acum. Remarca prezentatorului cu „drumul spre iad” era „gluma” care se lega de inceputul reportajului, care, evident, face referire la Dracula si tenebrele Transilvaniei.

    Dincolo de asta, obiectivul pentru care Discovery a filmat aici a fost sa arate cum se toarna asfaltul. Doar pentru asta au venit . Problemele nu i-au interesat. (Intimplator, am discutat cu cineva „from the inside” despre aceasta descindere a Discovery la „va-fi-cindva autostrada Transilvania”).

    Daca ai privi reportajul ca nestiutor, mai ca ai zice „uite ce frumos se lucreaza acolo” 🙂 Noi, care stim contextul, sigur ca nu putem spune asta.

  2. N-am zis ca ar fi premiera 😉

    Conceptul emisiunii e ok, asta ne-am dorit atunci si prin prezentarea din Clujeanul. Pe de alta parte, m-as fi asteptat sa nu faca direct afirmatii false sau incomplete – de exemplu, putea sa nu spuna deloc cand va fi gata, ca din vorbele lui se intelegea ca imediat ce vin masinile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *