Cum ratează Clujul premiile „verzi”

Care oraș ar trebui să fie capitala verde a României? Vedeți vreo clipă Clujul ca un candidat serios la un asemenea titlu? Locul cu cea mai frumoasă grădină botanică din partea asta a Europei, orașul cu un parc plin de istorie cum este cel dintre Opera Maghiară și stadion, orașul „închis între dealuri” și deci, între păduri,… cât este de verde?

Din punctul meu de vedere, la Cluj doar praful și activiștii abundă. Este locul în care Primăria a „curățat” Parcul Central cu drujba, iar ecologiștii au salvat copacii înfigând pe ei afișe de hârtie, cu pioneze – aștept primăvara să văd ce mai înverzește acolo. Este  locul în care înghesuim în piesaj clădiri precum stadionul și sala polivalentă, care frizează kitsch-ul.

Clujul, orașul în care trăiesc de-o viață, este orașul în care mașina curată, lăsată pe stradă, se murdărește până a doua zi dimineață doar de la praful din aer (vă asigur că și bicicleta ar păți la fel). Este un oraș în care spațiile verzi au crescut mult în ultimul timp: Primăria a inclus niște păduri în intravilan și a hotărât că totul e bine, în timp ce noi respirăm același aer.

Niciun acoperiș verde nu a răsărit pe clădirile din centrul orașului. Niciun parc nou nu a fost creat în spații anterior construite.

Dar am fost întrebat de cei de la Umbrela Verde, o organizație care încearcă să păstreze țara cât mai curată, lipsită de plase, pet-uri goale și alte bucurii pe care românii  le oferă cadou naturii: care oraș ar trebui să fie capitala verde? Și m-au invitat să scriu despre Cluj, să îi ofer un vot virtual în „premiile blogosferei”.

Aș fi dat votul ăsta pentru un singur motiv: sperând că, poate, dacă Clujul ar fi ales Primăria se va trezi la realitate și va lua măsuri. Din păcate însă, nici asta nu mai cred. În acest moment, Clujul, oricât de drag mi-i, e departe de a fi un oraș verde.

Voi urmări campania celor de la Umbrela Verde ca să văd cine va fi Capitala Verde a României. După care aș trimite câțiva oameni într-o excursie de documentare, poate-poate învățăm și noi cum se face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *