Zidul din Cluj pe care oamenii și-au scris istoria

Avem în Cluj un loc în care, de aproape 100 de ani, oamenii au lăsat urme ale trecerii lor. În timp, zidul a devenit un martor inedit al domnilor și doamnelor, soldaților și servitoarelor, ungurilor, românilor și turiștilor americani care au străbătut orașul. Mai are rost să vă spun că nu e pus în valoare?

Deși e vechi, am aflat de el abia săptămâna trecută, când un prieten m-a dus să îmi arate clădirea centrală a UBB, cea de pe strada Kogălniceanu. Văzusem locul de mii de ori, dar nu știam că aproape fiecare cărămidă a acestei clădiri surprinde o clipă din viața cuiva.

Dacă mergeți pe străduța dintre clădirea UBB și Casa Universitarilor, uitați-vă însă cu atenție la cărămizile de la baza clădirii.

Sunt un brâu de amintiri: din 1914 încoace, tot felul de oameni au scrijelit în piatră, au scris cu creionul chimic, și-au trecut numele și data ca să lase o urmă a trecerii lor. Nu foarte civilizată, dar la aproape 100 de ani parcă sunt altfel decât mai contemporanul „Mugli love” de pe clădirea-monument a Muzeului de Artă.

Unele sunt doar nume sau date: Paula Eastwood, Mandula Gyorgy, Zoltan 1914 okt. 14, Amintire din Cluj 1930, Cănean Ioan născut 18049 (?!). Altele ne amintesc și de istoria noastră: Ioan Lungu, nepot lui Avram Iancu, Regatul României – Universitatea României,

Nu ar fi frumos să salvăm aceste mărturii inocente, personale? Mi le imaginez acoperite cu un material subțire, transparent, care să le protejeze de intemperii și de intervenții contemporane, dar care să fie și suport pentru câteva cuvinte despre povestea acelui zid neobișnuit.

(poza de ansamblu – norc.ro, restul imaginilor îmi aparțin)

5 comentarii la “Zidul din Cluj pe care oamenii și-au scris istoria”

  1. Voiam să te beştelesc că n-ai pus poze ca să indici locul. După care am derulat pagina. Felicitări pentru inspiraţie 🙂

    Cu prima ocazie în Cluj, trec şi pe la acest zid..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *