Weeekend la castel. Bonțida, scenă pentru TIFF 2013

castel

Palatul Banffy din Bonțida e unul din locurile mele preferate, deși niciodată nu am simțit că i-am explorat toate cotloanele. Poate tocmai ăsta e motivul, își păstrează o frumoasă aură de mister. Transformarea lui dintr-o ruină bătută de istorie într-o scenă pentru evenimente e tot mai vizibilă în ultimii ani. Palatul e locul în care, anul trecut, Melies m-a fermecat la TIFF cu poveștile lui mute, iar 2013 înseamnă un weekend întreg de evenimente cărora nu le mai pot spune inedite: deja e ceva normal ca festivalul de film să își dea mâna cu acel decor de poveste.

Iar partea cea mai bună e că anul ăsta avem două zile de evenimente atât de variate, încât plictiseala nu-i o opțiune. Eu trebuie să ajung sâmbătă seara la Cluj, dar până atunci… tir cu arcul, atelier de olărit, pictură, desen și pantomimă, atelier de tehnici cinematografice și un curs de dans țigănesc. Organizatorilor, care spun că astea-s activități de copii, le pot transmite doar atât: ÎNCERCAȚI SĂ MĂ OPRIȚI!

Tot sâmbătă, încercați să prindeți spectacolul de magie al maestrului Belloni (ora 17), urmat de un super-concert Apolodor – pentru cine nu a văzut-o pe Ada Milea în acțiune, merită! Seara devenim latino cu Ioana Lascu și Horia Pop, care fac o demonstrație de tango, iar apoi Bigg Dimma a’Band au recital de chitară clasică.

Pe lângă toate atelierele de mai sus, duminică ne vedem la Bonțida pentru un festin culinar evreiesc (știu deja pe cine duc, mazel tov!), și un concert cu muzică klezmer – dacă n-ați ascultat niciodată, merită să veniți doar pentru asta. Incredibil câtă energie, câtă bună dispoziție, câtă poftă de viață înseamnă un asemenea concert.

Am uitat ceva? Păi da, cireșile de pe tortul celor două zile: sâmbătă, ora 21:30, filmul anului din Spania: „Albă ca Zăpada” – nu vă gândiți la povestea din copilărie decât ca inspirație pentru unul din cele mai creative și inspirate filme din ultima perioadă. O poveste pe care vă promit că scena castelului o va pune minunat în valoare.

Duminică, aceeași oră, un film românesc din 1925, „Manasse” – cu acompaniament live al trupei britanice Minima.

Ne vedem la castel, stimabililor! Program – pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *