Vino la Muzeul Farmaciei. Înainte să dispară

Clujene, nu ştii ce ai în oraş! În capătul străzii Regele Ferdinand înspre Piaţa Unirii, la o trecere de pietoni distanţă de kilometru zero al acestui oraş, se află cel mai frumos muzeu pe care (nu) l-ai văzut vreodată: „Colecția de Istorie a Farmaciei” – pe scurt, pentru prieteni, Muzeul Farmaciei.

[quote author=”Ghidul de călătorii Lonely Planet” style=”grey”]Pentru aşa ceva călătorim – pentru astfel de locuri superb şi mereu surprinzătoare ca micul Muzeul al Farmaciei, o vizită după care rămâi pe deplin satisfăcut[/quote]

Am descoperit Muzeul Farmaciei cu mai bine de 10 ani în urmă. De atunci, am fost acolo de zeci de ori și i-am dus cu mine pe toți oaspeții care i-am avut în Cluj. M-aș mai duce de un milion de ori, iar vineri am fost în vizită alături de bloggerii clujeni.

De ce? Pentru că muzeul e în pericol de dispariție, iar așa ceva nu trebuie să se întâmple.

Un colț de istorie autentică

Muzeul Farmaciei funcţionează în clădirea primei farmacii din Cluj, care purta numele Sf. Gheorghe, deschisă în 1573. Acolo poți vedea leacuri vechi de secole: de la „praful de mumie”, un medicament care vindeca orice boală (de obicei prin decesul pacientului) până la poțiuni de dragoste – despre care vei afla și cum să le prepari acasă. De la balanțe farmaceutice până la cărți de specialitate vechi de secole, de la uneltele cu care se preparau leacurile și până la fresce, diplome şi tablouri cu specific.

Locul, atmosfera sa, obiectele de patrimoniu – totul e autentic. Cum însă clădirile vin cu proprietari, şi aceasta a fost de curând retrocedată, iar Muzeul riscă să fie evacuat. Singura soluție este ca autoritățile să treacă salvarea muzeului pe agenda publică. Dar pentru asta e nevoie ca noi, clujenii, să fim pe fază și să le arătăm că ne pasă. Altfel, la muzeu nu se joacă meciuri de fotbal și nu e nimic de asfaltat.

Comunitatea bloggerilor, leac pentru Muzeul Farmaciei

Vineri, i-am chemat cu mine în vizită pe prietenii din online: bloggerii. Aproape 20 de oameni au răspuns invitației, încă vreo 10 și-au programat vizite în săptămâna care vine, iar reacțiile celor care au reușit să ajungă mi-au confirmat că un asemenea loc nu poate fi lăsat să dispară: e uimitor să vezi ce comori avem în jur.

Ce le-a plăcut, cum arată și ce înseamnă Muzeul Farmaciei pentru ei veți afla pe blogurile fiecăruia. Eu trimit însă invitația noastră mai departe: veniți la Muzeul Farmaciei! Muzeul nu va fi salvat dacă nu îl vizităm, iar asta nu poate fi decât o misiune foarte plăcută: veți descoperi în oraș o comoară adevărată. Orarul este luni, marți, miercuri și vineri 10:00-16:00, iar joi  12:00-18:00. Da, e dificil de ajuns, dar lucrurile bune nu sunt întotdeauna simple.

Fii alături de noi online

Ca să păstrăm legătura, avem un cont de Twitter și o pagină de Facebook (care găzduiește o primă galerie foto). Duminică seara, am strâns cele 25 de like-uri necesare pentru început. Luni dimineață -adică, da, chiar peste noapte!- erau 259 de fani. Eu zic că începutul e bun și merită să mergem mai departe.

Vino la Muzeul Farmaciei!

[quote author=”Ghidul Radu Crișan, citat în Ora de Cluj” style=”bigquote italic”]

“Ziceţi că aşa au decis, să fim evacuaţi… Asta mă supără într-un fel… Înţelegeţi, nu poţi muta muzeul de aici, că mi-au mai zis unii – ce tot ţii de beciurile astea? Dar dacă aici e Muzeul, dacă aici a fost prima farmacie din Cluj, dacă aici sunt exponatele, aici se potrivesc toate… cum să fie altceva?” [/quote]

17 comentarii la “Vino la Muzeul Farmaciei. Înainte să dispară”

 1. Spune-mi tu, Andrei, cum pot sa-mi duc eu familia sau prieteni care ma viziteaza in week-end la Muzeu? Programul e imposibil. Asta nu e orar de muzeu, sa-l poti vizita, inchis in week-end si cate 6 ore in timpul saptamanii cand unii mai si lucreaza. Serios acum, nimic de facut in privinta asta?

  1. Ştiu că e aiurea, de aia sunt vizitaţi doar de turiştii care sunt ziua prin centru şi nu de noi, de clujeni.

   Sper că, dacă facem acum un efort, să le putem demonstra că şi asta trebuie schimbat. Sunt doar doi oameni care lucrează acolo, îţi dai seama ce greu le e şi lor.

   Soluţia pentru moment este să ai un grup organizat (vreo 10 oameni, să zicem), să suni la muzeu şi să programezi o vizită în afara orarului. Se poate, cu familia, cu colegii de la muncă etc., ei vor deschide.

 2. daca vrei sa mergi de un milion de ori cum zicimai bine cumpara-l !!! Asa poti sa te amagesti tu si altii ca e cel mai frumos muzeu ( ciudat dintr-o data a devenit cel mai interesant si cel mai blablabla loc din Cluj)
  Eu ma bucur ca dupa vreo 20 de ani de lupte prin tribunale ,cheltuieli si umilinte acest imobil a redevenit in proprietatea familiei care a detinut-o secole intregi inainte sa fie confiscat de comunisti..asa ca lasati povestile.. si acuma am vorbit frumos! sa va blogeriti in alta parte…SPOR…

  1. Cata suparare… pentru ce? Am spus de la bun inceput ca retrocedarea in sine e ceva normal. Dar asa cum acea familie, care a detinut farmacia nu sute de ani, ci de la 1851 la nationalizare, are dreptul sa isi recapete proprietatile, tot asa si Clujul are dreptul la istoria lui.

   Solutia normala, pentru mine, este intr-adevar ca imobilul sa fie cumparat si muzeul sa supravietuiasca. Asta nu stirbeste drepturile familiei, ci ii cam imbogateste. Putin. Cand o sa am milionul de euro la purtator, discutam pe tema asta (apropo, daca stii cum sa ii contactez, astept un mesaj).

   1. 1. Retrocedarile nu au nici o legătură cu muzeul şi cu colecţia muzeului im sine. Va funcţiona şi în altă clădire.
    2. Programul este o problema într-adevăr, dar e fixat conform numărului limitat de vizitatori şi a orelor cele mai frecventate. Pentru că cei care se bat cu pumnul în piept că merg cu familia în weekend sau seara preferă să meargă la KFC sau prin berarii.

    1. La punctul doi de acord, dar cred ca nr vizitatorilor clujeni vine dintr-o lipsa de informare, pentru ca Muzeul de Istorie, de care tine si colectia asta, nu are bani de marketing. Si marile muzee investesc masiv in asta peste tot in lume, nu s-au nascut altii mai educati. Mersul la KFC si berarii e ok, va fi si un KFC in vecini, berarii sunt destule, hai sa pastram si un muzeu pe ici pe colo.

     La 1. – cladirea aia e esentiala pentru ca e prima farmacie a Clujului. Sigur, muzeul poate functiona si intr-un cort in piata. Dar nu va fi acelasi lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *