Victoria CFR Cluj

Da, ştiu. Iar scriu despre fotbal. Deşi am auzit, de o mulţime de ori, că aş fi ceferist, mai o spun odată: nu sunt destul de microbist, în primul rând, ca să pot fi fanul unei echipe anume.

Urziceni_IL_ROAnul trecut, când CFR Cluj realiza eventul (pentru prieteni: câştiga şi campionatul şi Cupa. deodată, cum ar veni), era prima dată după 17 ani că titlul se muta în provincie. Anul acesta, titlul rămâne tot în afara Bucureştiului: într-un oraş minuscul, fondat de ciobani şi care-şi ia numele de la urzică. Nu a contestat nimeni, dintre oamenii mult mai pricepuţi la fotbal decât mine, că au fost acolo multă muncă, constanţă, pricepere şi pasiune.

Dar peisajul e mult diferit faţă de fotbalul de acum câţiva ani: pe locul II ar putea urca mâine Timişoara, în funcţie de o decizie a unui tribunal sportiv; oricum ar fi, pe primele 5 locuri găsim 4 echipe de provincie, lucru greu de imaginat cu ceva timp în urmă.

Pentru mine, dar nu ca microbist, ci pur şi simplu din postura de clujean, CFR a fost echipa care „a spart gheaţa”. A cărei conducere a ştiut să fie vocală cât să le ţină piept ciobanilor de la Bucureşti, care a putut să aibă o voce constantă şi clară în liga I. Anul ăsta, s-a pierdut între schimbări mult prea dese şi nesigure, dar chiar şi aşa a ajuns pe locul IV. Datorită unei performanţe a Clujului, provincia a reînceput să capete curaj, să conteze în fotbal şi nu ne mai întrebăm, în fiecare an, ce-o fi: Dinamo, Steaua sau Rapid? Hai CFR, Unirea, Vaslui, Timişoara!

Poate, peste câţiva ani, vom citi în presă altfel de titluri: „Dinamo a spart monopolul provinciei”.

Felicitări clujeanului Cristinel Pojar, ex-Universitatea, acum în Liga Campionilor.

 

6 comentarii la “Victoria CFR Cluj”

 1. andrei, tocmai ptr ca recunosti ca nu esti mare prieten cu fotbalul, te iert… totusi, este exagerat sa spui ca cfr le ţine piept ciobanilor de la Bucureşti, nu mai confunda istoria celui mai mare club romanesc cu un personaj trist, pasager aflat la conducere…
  iarasi, este un vis frumos sa ajunga echipele din bucuresti sa se chinuie ptr un titlu fata de cei din provincie… in ultimii doi ani, conjuctura a facut ca steaua sa cunoasca un regres specific si altor echipe mari dupa o perioada f.buna, rapid sa nu beneficieze de liniste si dinamo sa nu mai fie ajutata ca de obicei…
  pana una alta eu ptr rezultatele din europa traiesc si acolo 80 la suta steaua ne-a bucurat, 10 rapidul, 5 dinamo si 5 restul la un loc… asa ca pana se mai schimba proportia asta, mai usor…. 😛

 2. Nu ma refer numai la Steaua, ajunsa la propriu la mana unui cioban. Sunt destui si pe la alte cluburi, mai deghizati in caini sau ce animale va place voua, microbistilor, sa le asociati.

  „Conjuctura” de care vorbesti nu e nimic intamplator. Au rabufnit niste jocuri de culise, interese, orgolii, razboaie, care s-au reflectat direct pe teren. Nu cred ca acum cativa ani vorbea cineva, de pilda, despre posibila retrogradare a Rapidului.

  CFR a aratat, in primul rand, ca SE POATE face performanta si in afara capitalei, cu un plan serios si munca. Anul trecut, au reusit, anul asta, n-au avut de niciunele si a reusit Unirea.

  Iar orgoliile alea mari ale echipelor „capitale” s-au mai domolit. Deocamdata.

  Ce sa va intampla in cupele europene? Normal ca echipele astea au sanse mai mici, dar si Steaua a fost, odata, la inceput.

 3. Ce n-am inteles eu este de ce se leaga toti de marimea orasului Urziceni. Nu are nicio relevanta. Nu vad de ce un oras de 2000000 de oameni ar avea mai multe sanse sa castige titlul decat unul cu 15000 de oameni, cand banii vin de la un singur om, iar jucatorii de peste tot. Cat despre infrastructura, cea de la Urziceni e aproximativ asemanatoare cu cea de la Dinamo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *