Va fi sau nu evacuat Muzeul Farmaciei?

Citynews a publicat în ultima săptămână două texte cu titluri complet diferite legate de soarta Muzeului Farmaciei – mă bucur să văd că acest subiect e urmărit constant şi le mulţumesc celor care o fac! Nu este vorba de o confuzie, sunt pur şi simplu procese diferite! Cele două texte sunt:

Cum stau de fapt aşadar lucrurile? Precizez din start că nu lucrez la muzeu, nu fac declarații în numele lor, spun doar ce știu pe baza discuțiilor avute cu cei în cauză.

Pe rol au fost trei procese: cel de retrocedare, un proces pentru plata a 80.000 de euro ca chirie retroactivă și unul pentru evacuare (da, moștenitorii au cerut chirie și evacuare pe spații care nu erau încă ale lor).

Procesul de retrocedare are o soartă neclară. Citynews spune că a fost pierdut de reprezentanţii muzeului, eu am înţeles însă că s-a retrocedat doar parţial spaţiul. Aştept să vină actele şi motivarea sentinţei pentru a ne lămuri (obiceiul în România e că dăm decizia astăzi și după ceva timp anunțăm și de ce am luat această decizie). Eu ştiu că instanţa a refuzat retrocedarea celor patru încăperi de la parter, e posibil să fi aprobat retrocedarea altor părţi din clădire.

Procesul de evacuare a fost pierdut de moştenitori. Evident, câtă vreme spațiul nu a fost retrocedat, cineva care nu e proprietar nu poate cere nici chirie nici evacuare. Urmează şi procesul pentru chiria retroactivă, îi doresc aceeaşi soartă!

Important este însă ca instanțele să se pronunțe sau ca moștenitorii să retragă procesele, pentru a se putea așeza la masa negocierilor. Pentru mine, scopul rămâne ca Ministerul Culturii să cumpere întreaga clădire care a aparținut odată farmacistului Hintz, nu doar cele câteva încăperi în care e muzeul, pentru că expunerea comorilor Clujului ar putea fi mult mai bună. În plus, restaurarea casei, aflată în stare avansată de degradare, ar fi mult mai facilă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *