URSUS: Câte deschideri compensează o închidere?

Fabrica de Bere Ursus s-a deschis ieri, la ora 12, cu oficialităţi şi invitaţi. Mai spre seară, la o oră mai potrivită degustărilor, s-a mai deschis odată, cu Aminda & Hazard şi Compact C pe scenă.  Azi, Fabrica de Bere se deschide iar, pentru publicul larg.

Pot atâtea deschideri să compenseze o singură, dar mare, închidere? Să punem lucrurile în balanţă.

Clujul a câştigat un loc special, o berărie cu marfă unică, produsă local. Berea URSUS nefiltrată şi nepasteurizată mi s-a părut mult peste produsul din sticlă. Locul în sine e amenajat după o idee excelentă, o recreere a câtorva camere din fabrică –  detalii despre cum arată Fabrica de Bere Ursus vedeţi la Dragoş. Nu este o premieră la Cluj, dar e un loc cu istorie şi personalitat.e

Înţeleg că vor mai fi demolate dintre clădirile vechi, dar că butoaiele plasate la stradă vor rămâne, chiar dacă doar ca instrument de marketing.

Clujul a pierdut renumele de producător de bere bună. Avem o bere pe care doar clujenii o pot gusta, dar asta nu e un avantaj – aş fi preferat ca oameni din toată România să ştie ce bun e lichidul din sticlele pe care scrie „Bere Cluj”. Dar de mult nu mai scria aşa, iar apoi grupul SAB Miller a închis şi fabrica. Clujul a pierdut 150 de locuri de muncă, a pierdut exporturi şi, mai mult, a pierdut investiţiile pe care SAB Miller le-a făcut, de-acum, în altă parte.

Întrebat aseară cum mi se pare locul şi berea, le-am spus oamenilor nişte lucruri frumoase. Chiar cred că berăria e exact ce trebuia să fie în acel loc, care nu mai are specific industrial, şi am văzut exemple de berării anexate unor fabrici care merg excelent. Bilanţul meu personal se completează însă aşa: odată cu deschiderea berăriei în oraş, aveam nevoie de fabrică în judeţ. E o dorinţă  lipsită de calcule business, pentru că ataşamentul unui clujean faţă de URSUS nu avea nimic business în el.

Mai ţineţi minte vremea când iubeam toţi URSUS pentru că au scos filmuleţul ăla genial despre „O lume fără România”? Mi-ar plăcea ca acele vremuri să se întoarcă, dar tare mă tem că adevărata Fabrică de Bere este deja o amintire – ca băieţii cei faini de la Compact C, pe muzica cărora, aseară, mulţi dansau, dar puţini ştiau versuri, să cânte…

2 comentarii la “URSUS: Câte deschideri compensează o închidere?”

  1. Asta-i economia de piata, n-ai ce-i face. Nu iese banu’, se inchide sau se muta businessul.
    Tin minte, in 2005 la mare URSUS-ul a fost ce mai „bauta” bere. Pe toate terasele 70-80% din oameni erau cu URSUS-ul in fata. Noi, Clujenii, bautorii traditionali de URSUS am fost nevoiti(spre rusinea noastra, dar nah, eram studenti…) sa bem Tuborg si Stella, pentru ca erau mai ieftine. Mai bine zis, USRUS-ul era mai scump la mare ca la Cluj. Si cu toate astea, era mai apreciata!
    E si normal sa ne „doara” un pic, ca s-a inchis fabrica :(.

    PS: de cand au anuntat ca se inchide fabrica, n-am mai pus Ursus in gura. Daca nefiltrata e buna, poate voi reveni la sentimente mai pritenoase fata de ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *