Un drum pe care se vede de ce ne merge prost

 Uitaţi-vă cu atenţie la drumul din imaginea alăturată şi o să înţelegeţi măcar unul dintre motivele pentru care economia românească merge prost. Este un drum care începe la intrarea în fosta platformă industrială Clujana (foto) şi merge sute de metri în interior.

Până acum 20 de ani, pe acolo intrau şi trenuri pregătite să ducă pantofii Clujana în toată lumea, pe o linie ferată care a fost dezafectată între timp. Astăzi, este o alee de ţară pentru care asfaltul mai e doar o amintire; nu există drum drept cu gropi, există doar un teren bombardat, un orizont mioritic (deal-vale), iar singura dilemă a zecilor de şoferi care trec pe acolo este în care groapă să intre.

Şi este un drum foarte circulat: zeci de maşini îl parcurg în fiecare oră, pentru că acum fosta platformă Clujana este un „parc industrial” ad-hoc, iar fostele hale de producţie au devenit sedii pentru companii. De la directorii lor până la şoferii camioanelor de marfă, toţi simt drept în scaune chinul la care le sunt supuse suspensiile.

Ce legătură are cu economia României?

Este un drum-simbol, pentru mine. Consiliul Judeţean, care din câte înţeleg îl are în administrare, nu are bani de reparaţii sau nu are interesul. Între timp, acele zeci de firme care lucrează acolo nu fac nimic împreună, deşi ar avea puterea economică; unele companii mai mari au peticit pe unde au putut – dar fără ajutorul celorlalţi, nicio firmă nu îşi va permite să repare singură. Şi nici nu ar fi just să dea toţi banii pentru ceva ce, până la urmă, nu e al ei.

Lipseşte spiritul de iniţiativă şi asociere: dacă firmele de acolo ar contribui fiecare proporţional (cu cifra de afaceri, cu numărul de camioane care trec pe acel drum – măcar să se întâlnească să discute nişte criterii), problema s-ar rezolva într-o lună. Dar întotdeauna „e treaba altuia”.

Peisaj tipic de economie românească: statul doar încurcă, iar firmele private nu colaborează cu adevărat nici măcar atunci când e în interesul comun.

 

Un comentariu la “Un drum pe care se vede de ce ne merge prost”

  1. Problema/paradoxul e ca firmele nu au voie sa repare/asfalteze drumuri. Doar primaria are acest drept sau mai bine zis, privilegiu deorece problema depaseste statutul de „obligatie”. Poti fi chiar amendat. Stiu cazuri in care firmele/persoanele fizice au primit amenda pentru ca si-au asfaltat singure drumul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *