Uite cine pe cine suspendă

Parlamentul României a decis să schimbe legea referendumului într-un mod foarte curios. Pe scurt, dacă nu se prezintă destui români la vot, Parlamentul e cel care va decide ce se întâmplă în continuare şi poate decide reluarea scrutinului! În mod normal, dacă nu veneau destui români să-l demită pe Băsescu, el rămânea în funcţie. Acum, suspendarea se poate prelungi aproape sine die. O abordare tare interesantă, care calcă în picioare prerogativele Curţii Constituţionale şi, a, da, parcă şi Constituţia.


Toţi profesorii de drept constituţional şi juriştii intervievaţi azi de presă au declarat la unison că hotărârea n-are nici în clin nici în căruţă cu legea fundamentală. Doar că şi în Parlament sunt jurişti, unii chiar de valoare – cum îmi atrăgea atenţia Marius într-un comentariu – care ştiu învârti situaţia pentru profitul propriu. Aşa se face că hotărârea de ieri e exact un gen de act care nu poate fi atacat la Curtea Constituţională, că nu e lege, adică nu poate fi verificat exact de instituţia căreia i se răpeşte o prerogativă de drept, pe care legislativul şi-o asumă – consider eu – abuziv.


Conform Curţii Constituţionale, o instituţie cu mari defecte, ce-i drept, dar o autoritate, preşedintele României nu a încălcat legea fundamentală. Conform mai tuturor experţilor în drept constituţional din România, Parlamentul tocmai a făcut astăzi acest lucru! Şi încă într-un mod perfid şi interesat. Cu toate acestea, legislativul este cel care l-a suspendat pe preşedintele statului din funcţie! Doar că pe Parlament nu îl poate suspenda nimeni, decât cel mult dizolva, dar acum nu mai are cine. Poate îl vom suspenda noi, odată, prin vot.

 

Mi-era teribil de indiferent rezultatul scrutinului din 19 mai, dar uite că lucrurile încep să se schimbe. Şi am devenit, brusc, un mare suporter al alegerilor anticipate. Pentru că nu-i mai vreau pe ăştia în Parlament, chiar dacă n-avem pe cine pune în loc. Cum spunea astăzi un analist la radio: băieţii ăştia au hotărât că întâi vor să vadă rezultatul meciului, iar apoi o să stabilească ei şi regulile.

 

Bună ţară, bravi ostaşi.

 

[ACTUALIZARE] Tocmai am citit că Parlamentul va face o comisie specială prin care să aloce timpii de antenă după partide, şi nu după tabere pro / contra Băsescu, deşi vom răspunde la o întrebare cu DA şi NU. Încă o şmecherie ieftină ca preşedintele suspendat să aibă mai puţine mijloace de exprimare. De altfel, după ce a ignorat Constituţia, era tare simplu să ignore o decizie CNA, care deja avea o decizie privind timpii de antenă, de vreo două zile Ce nu pricep oamenii ăştia este că Băsescu vorbeşte direct mulţimilor, nu neapărat prin presă. Şi că îşi prin astfel de manevre îl pun pe Băsescu în postura de victimă, ceea ce îi va atrage noi voturi chiar din partea unui public care înţelege astfel de manevre şi care, poate, nu ar fi fost al lui.

2 comentarii la “Uite cine pe cine suspendă”

  1. Nu prea le am eu cu politica, dar in ziua in care s-a votat pentru suspendare am stat toata ziua pe TV, si ceva mai putin zilele urmatoare, da` nu pot sa nu ma scandalizez cand ii aud pe nenorocitii de parlamentari (cativa, in speta) cum ne fac idioti in fata. Cica vor ce e mai bine pt popor, ca in urmatoarea secunda sa explice cat se straduie sa faca ce doresc ei, adica „nu conteaza ce vreti voi” (asta imi aminteste de Vadim care mai mai ca ne-a facut nebuni care vor sa nenoroceasca tara ) 😀 Nu stiu zau cine are fisa la Ps… Ce naiba mai cauta aia acolo? Eu vreau sa ii schimbam ca de altfel multi altii, da ne lasa cineva?

  2. In ziua votului pentru suspendare, recunosc, am fost lipit de televizor; la mine era, normal, si un interes profesional. Nici nu m-am indignat atunci (chiar e dreptul lor sa suspende presedintele), cat in momentul in care au inceput sa schimbe regulile de referendum.
    Cat despre faptul ca ei ne explica pe indelete cum vor binele poporului, tine de faptul ca pentru ai nostri multi politica e in general o problema ce tine de discurs, si nu de fapte in serviciul public…
    Ii putem schimba la urmatorul vot, dar raman cu aceeasi dilema: pe cine trimitem acolo?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *