Transilvania noastră

Bunicii mei transilvăneni au fost despărțiți de trei flecuşteţe: o diferență de vârstă de 15 ani, naționalitate și religie. În rest, s-au iubit până când el, meşterul casei, a împlinit 90 de ani şi a hotărât că trebuie să mai pună un pic de ordine și în lumea cealaltă. Oglindă directă a istoriei Ardealului, bunicul meu s-a născut neamţ pe nume Johann şi a murit ungur pe nume Janos. Pe tot parcursul acestei transformări, l-a iubit o româncă pe nume Malvina, botezată aşa de părinţi tocmai pentru ca numele ei să nu poată fi niciodată maghiarizat.

Transilvania e spaţiul în care nimeni nu poate veni să ne înveţe despre multiculturalitate, pentru că îl iau pe amicul Atti şi le explicăm cum băteam nediscriminatoriu mingea în spatele blocului şi, când ne enervam, ne înjuram bilingv. Îi iubesc pe transilvăneni pentru că nu se cred mai buni decât alții, dar sunt buni cu alții.

Iubesc Transilvania pentru că Transilvania bunicilor mei m-a învățat ce-nseamnă să iubești.

Câțiva oameni pentru care Transilvania e o iubire veche lansează oficial, de Ziua Îndrăgostiților, un grup media. Transilvania Live, canal de știri, Transilvania Look, cu programe de divertisment și filme, și Transilvania Tube, o platformă video online, deschid oficial frecvențele în 14 februarie, cu un spectacol organizat în Piața Unirii.

După o perioadă agitată, sper să avem din nou un prilej să ne unim în piaţa publică şi pentru alte motive decât proteste; să ne amintim că ne putem aduna pentru a sărbători ceea ce suntem şi a ne îndrepta spre cei care vrem să fim.

Ardelenii sunt toleranți. Mai nou nu scriu pe garduri ”Atenție, câine rău”, ci ”Griji, moldovean în gazdă”.

Ardelenii sunt viteji. Gheorghe și Ion declară război Chinei; în trei zile, la marginea satului ajung trei milioane de chinezi. Gheo și Ion se uită unu’ la altu’ și oftează: ”Tulai, oare unde i-om îngropa pe toți?!”

Ardelenii sunt deștepți. Doi ardeleni tăiau o bombă cu fierăstrău. Vine al treilea și le zice să aibă grijă, că poate explodează. „Nu-i nimica”, zice primul, „că mai avem una!”

Cum sunt ardelenii pentru tine? Iubești Transilvania sau e doar un alt loc pentru tine? Are Transilvania o poveste? Spune-mi în rubrica de comentarii de mai jos ca să dezbatem, să râdem sau să ne certăm „aprig”, împreună 🙂

 

There are 9 Comments

 1. Posted by De ce iubesc Transilvania | Injineru Răspunde

  […] mai iubește: Ciulea, Aroneț, Daniel […]

 2. Posted by Mirela Răspunde

  Ioi ce faina poveste! Macar pentru tine Transilvania are o poveste, eu ma simt nascuta aici si… atat.

  • Posted by Andrei Răspunde

   Dar îți place să vorbești cu „ioi” și „fain” cel puțin! 😀

   • Posted by Mirela Răspunde

    Nooo, ca nu n-am bagat de sama!

    asa-i, ca sa vorbesc ardeleneste, we take things for granted si ne lipsesc doar cand nu le auzim, vezi accentul si cuvintele Transilvaniei.

    Uite ca am si eu ceva care sa faca Transilvania speciala :))

 3. Posted by De ce (iubesc) Transilvania? | .marius perijoc Răspunde

  […] mai scris de ce iubesc Transilvania Ciulea, Aroneț, Daniel Rus, Injineru iar lista rămâne […]

 4. Posted by Cu dragoste, pentru Transilvania… « Teodora Răspunde

  […] Psaico Bucovineanul, Peri de la Diej, Dan Ciulea de la Baia de Aries, Andrei Forever Clujan, Gălățeanul Daniel sau Radu de la […]

 5. Posted by sigina Răspunde

  ”griji, moldovean in gazda” =)) tare!!!!!

 6. Posted by Transilvania trăieşte (1) Răspunde

  […] samă de prieteni şi-au dat cu părerea, citeşte-i:  Gabriel, Alex, Marius, Florica, Dan, Andrei, Robi, Teodora, Daniel, Vasile, Sigina sau […]

 7. Posted by andreea Răspunde

  Well, pai sa nu-ti iei moldovean in gazda, sa nu fii nevoit sa-ti pui in fata usii „atentie” 😛

Leave a Reply