Tovarăși, să facem pipi pe tractor!

earth2
Băieți, ziceți repede: cine a băut vodcă mai multă aseară?

Recunosc că m-am dus cu oareșcare rețineri la proiecția specială EARTH de la TIFF 2013: știam că e un film mut, vechi, ucrainean – adică nu ceea ce s-ar numi azi un „succes de casă”. M-am dus, însă, pentru că tocmai ăsta e farmecul unui festival: să îmi propună lucruri la care altfel nu aș avea acces și, mai important, de care nu aș ști.

Acum că am văzut filmul: e genial. Mergând la Earth, mă așteptam la cadre lungi cu lanuri de grâu sau mere în copaci.

Nu mă așteptam la un film uneori sarcastic, cu un umor fin în replicile afișate pe celebrul ecran negru al filmelor mute, cu învățături-de-minte care, deși aplicate la colectivizare, se aplică la fel de bine aproape un secol mai târziu, în plin capitalism. „Pentru boi nu se dau medalii”, ne spune prin titraj unul din personaje. Aparent, cu referire la bătrânul care a arat 75 de ani ogorul cu boii.

Așa că în sat sosește Tractorul și toți îi fug în întâmpinare. Doar că, pe drum, tractorul se oprește – nu mai este apă în radiator. Vajnicii muncitori găsesc soluția și la asta: cu fețe concentrate și viguroase, parcă luate direct de pe afișele de propagandă sovietică, fac pipi în tractor. Care pornește și, iată, odată cu el a început mecanizarea și în sătucul ăsta izolat!

Muncitori ucrainieni într-o binemeritată pauză de propagandă

Restul vă las să-l descoperiți.

Proiecția a fost acompaniantă live de DakhaBrakha, o trupă care pornește din folclorul ucrainean și te trece printr-o experiență sonoră completă, în care când crezi că e o formă specială de jazz, când îți dai seama că asculți trance, când realizezi că ai fost transportat în folclorul altor continente.

Dacă vreți să-i reauziți, DakhaBrakha cântă astăzi (5 iunie), ora 20:30, la Casa TIFF. Doar pentru cei care vor ceva complet diferit de orice stil muzical „clasic” pe care l-au auzit până acum!

 

2 comentarii la “Tovarăși, să facem pipi pe tractor!”

  1. De mentionat ca in varianta difuzata de sovietici in 1930, scena cu „Pipi pe tractor” a fost cenzurata. Noi am vazut varianta completa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *