Toamna Muzicală şade bine Clujului

banner mic

Sunt multe festivaluri care se mândresc cu faptul că sunt „de tradiție”. Și unul, unul singur, care nu vorbește nicăieri de tradiție, dar notează discret: „ediția 47”.

Toamna Muzicală Clujeană e genul de eveniment care nu ţine prima pagină, deşi o merită, la care vedetele sunt genul ce nu apar în tabloide şi nu defilează pe covorul roşu. Violoniştii de pe scena Filarmonicii nu cântă la instrumente de trei milioane de euro, deşi le-ar merita, şi nu au pe scenă fum şi lasere, în principal fiindcă nu au nevoie de ele.

Anul ăsta regret că am fost la vreo 400 de kilometri de sala în care a avut loc deschiderea, dar îmi propun să recuperez.

Miercuri cântă ansamblul celor 12 violoncele, Napocelli. Dacă nu aţi auzit niciodată cum sună Brahms, Verdi, Wagner, Enescu şi da, Astor Piazzolla, doar la violoncel, vă recomand să încercaţi, s-ar putea să dea dependenţă. În cazul meu, a funcţionat. Miercuri, 9 octombrie 2013, ora 19, la Colegiul Academic.

Un eveniment mare e însă vineri, 11 octombrie, ora 19, când e programat unul din cele patru concerte simfonice ale festivalului. Ce va fi special pentru mine: să descopăr muzica lui Constantin Silvestri, un compozitor, dirijor şi pianist român considerat drept una din cele mai complexe personalităţi muzicale româneşti după George Enescu. În program vor fi „Trei piese pentru orchestre de coarde” (ne referim la instrumente, da?), prelucrări după melodii populare românești.

Urmează Mendelssohn Bartholdy, Concertul pentru două piane, o bucurie pentru un blogger ai cărui patru ani de pain, pardon, pian, s-au încheiat cu abilitatea de a scrie foarte repede la tastatură, și Rahmaninov, care ne aduce prin Simfonia a III-a în la minor ceea ce oameni mai cultivaţi decât mine numesc un „amestec rusesc de melancolie și extaz”, încheiat cu o „explozie de optimism”.

Cam cum mi-aş dori să arate şi viaţa mea, dacă apuc să o văd pe toată.

Vă invit la Toamna Muzicală Clujeană din postura mea de ascultător (meloman ar presupune să fiu ascultător mai des), cu aceeaşi provocare pe care mi-o ofer întâi mie: să ies din rutină şi să ascult o muzică de care nu-ţi aminteşti ca de refrenul unei piese enervante de la radio, ci ca de un prieten bun cu care ai avut, odată, o discuţie care te-a trezit din letargie.

Un comentariu la “Toamna Muzicală şade bine Clujului”

  1. excelent articol de promovare! Fain spus!
    Asa da, sa stii ca merg pe scripta manent a ta si voi tine cont de recomandarile propuse!
    Eu am avut norocul sa audiez cu nebunie si entuziasm gala si lacrimosa lui mozart si sincer a re-meritat intalnirea cu acest prieten vechi, muzica altfel 😉
    Felicitari pentru recomandari si articol, superbe punctari accentuate
    chapeau bas d’un autre blogger;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *