Tinerii care fac ceva la care statul român nici nu s-a gândit

iExperiment-TEDxEroilorÎntrerupem programul de „iar nu scriu pe blog” cu un anunț important. I-am întâlnit ieri, la TEDxEroilor, pe tinerii care fac parte din echipa iXperiment. Merită să-i cunoști, pentru că ei au reușit să facă ceva ce statul român n-a făcut niciodată: ori că nu a știut, ori că nu și-a pus problema că se poate așa ceva.

iXperiment este, simplu spus, un program prin care liceenii sunt încurajați să își transforme ideile în afaceri. Principalul câștig de aici nu e însă unul care să țină de biznis sau de bani, ci de faptul că tinerii vor învăța pe parcurs ce înseamnă să fii antreprenor, adică strateg și creator deopotrivă, și își vor dezvolta abilități care ne-ar folosi tuturor în viață. Doar că nu se predau la școală!

După un discurs convingător și emoționant deopotrivă, în sala arhiplină a Teatrului Național, echipa iExperiment a câștigat, pe baza voturilor publicului, TEDxEroilor Award – 4.000 euro din partea AROBS și 50% reducere pentru un an la Impact Hub. Cred însă că noi toți suntem primii care câștigă din faptul că o tânără de 19 ani, Mara Șteiu, a decis să-și amâne cu un an înscrierea la facultate și, cu ajutorul unui mentor din SUA – țara antreprenorilor fericiți, să dezvolte un asemenea program.

Cred că toți suntem câștigați dacă avem în jur o generație de tineri care se uită în „lumea reală” încă de pe băncile școlii și, prin proiecte precum iXperiment, creează inovație și impact social.

Data viitoare când ne plângem că școala răsplătește papagalismele (definiție – „hai copii, cine știe Luceafărul pe de rost va avea succes în viață!”), mai bine ne amintim că există și așa ceva. E un program pe care mi-ar plăcea să-l văd implementat în toate școlile din România. Până atunci, îi putem susține pe Facebook!

Felicitări și multe starturi (și start-up-uri!) de succes 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *