TIFF 2013: corectitudinea care contează

deschidere tiff

Deschiderea TIFF 2013 de vineri seara a fost o lecţie. O festivitate mai puţin spectaculoasă, în ritm cu bugetul de anul ăsta, dar la care aplauzele au fost pentru lucrurile care contează.

De pe scena festivalului, Tudor Giurgiu i-a invitat pe primarul Emil Boc şi preşedintele Consiliului Județean, Horea Uioreanu, să țină câte un discurs. Iar apoi, printre filmulețe de prezentare care au mai urmat, le-a spus și el două vorbe.

Lui Horea Uioreanu i-a transmis că TIFF îi susține pe ziariștii revistei Tribuna în protestele lor față de noul „manager” numit de Consiliul Județean Cluj, care cred că poți face cultura din birou, opt ore pe zi, ieșind cu bilete de voie. Oricât de dreptate ar avea cei care spun că, înainte, Tribuna sifona fonduri, situația curentă e absolut absurdă.

boc la tiffLui Emil Boc i-a transmis că administrația ar putea trata cu mai multă „gentilețe” evenimentele consacrate, care consolidează brandul unui oraș. Și că nu e normal ca o cântăreață, oricare ar fi ea, să primească un onorariu cât 40% din bugetul TIFF. Că mesajul a ajuns drept la țintă o dovedește faptul că a doua zi dimineața Primăria s-a grăbit să emită un comunicat de presă în care să-și găsească scuze. Cu emoţii – că primul mail pe această temă a venit fără ataşament.

Am organizat destule evenimente ca să ştiu cât de greu e să te încadrezi în bugete, dar şi destule ca să mă satur de discursurile de complezenţă pe care diverşi oficiali şi oficioşi le ţin în aceste ocazii. Mă bucur că, înainte de orice, Tudor Giurgiu ne-a arătat că e mai importantă corectitudinea morală decât corectitudinea politică.

Un comentariu la “TIFF 2013: corectitudinea care contează”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *