Efectul Kindle

Acum că o generație întreagă își strigă indignarea asupra faptului că site-urile ilegale de conținut video, precum vplay.ro, sunt „atacate” și riscă să fie închise, acum că am aflat alte 41 de site-uri similare din România de care nu știam, vreau să vă dau un exemplu de luptă cu pirateria. Unul de mult mai mare succes, pe nume Amazon Kindle.

Am fost șocat să văd că oamenii inteligenți, pe care îi respect, care câștigă din drepturi de autor, plăteau abonamente VIP pe vplay. În vremea în care existau, acele abonamente eliminau timpul de așteptare impus înainte de a putea vedea seriale, băgând bani în buzunarul unor oameni care pur și simplu furaseră filmele respective. Raționamentul „plătesc pentru că vreau să le văd, nu e treaba mea că vplay nu are drepturi” m-a lăsat mască – tocmai fiindcă îl auzeam de la oameni ale căror venituri veneau în mare măsură din același gen de contracte, adică drepturile de autor pe care vplay le ataca.

Acestea fiind spuse, mișcarea CNA / Pro TV de a reclama la poliție acele site-uri și a încerca închiderea lor e pur și simplu frecție la proverbialul picior de lemn. Pro TV s-a ales doar cu înjurături la adresa propriului portal – voyo.ro – și multă publicitate negativă. La 24 de ore după marele scandal, vplay funcționează bine-mersi. Chiar dacă ar dispărea, sunt zeci de alternative în România, sute la nivel mondial.

Legătura cu Kindle?

Am cititorul electronic de câteva săptămâni și cumpăr tot mai multe cărți, deși aș putea lejer să le descarc de pe torrente. Recunosc, asta am și făcut inițial – e foarte ușor să iei orice fișier în formatul potrivit, să îl trimiți gratuit pe Kindle-ul personal prin wireless și să citești fără să dai vreun ban.

Și totuși, cumpăr cărți bune, deși le-aș putea avea gratis.

Kindle ar putea fi o lecție pentru mulți: singurul mod de a opri pirateria de orice fel este să faci conținutul ușor accesibil și ușor de suportat pentru portmoneu, iar experiența accesării acelui conținut să fie cât mai plăcută. Amazon a creat sistemul prin care prefer să cumpăr cărțile originale: cumpăr cu un click și cărțile vin instant; ultima pagină citită se sincronizează automat între Kindle și aplicațiile de mobil sau desktop, așa că mereu reiau cartea din același loc oriunde aș fi; prin conexiunea la Internet se adaugă un meta-nivel de lectură, pentru că pot să văd pasajele preferate ale altora sau comentarii lăsate de alți cititori specific pe anumite porțiuni din text; iar în final rămân cu sentimentul foarte plăcut de a fi răsplătit autorul pentru o carte care mi-a plăcut.

În curând, sincronizarea ultimei pagini citite va fi disponibilă și pentru „documentele personale” – categorie în care intră și cărțile mele „piratate”. Cu toate astea, sunt convins că, în continuare, voi cumpăra mai mult, după cum sunt sigur că cineva de la Amazon se gândește la noi funcții care să îmbunătățească experiența lecturii. Dacă e ceva ce vplay a făcut bine, e asta: organizarea serialelor în sezoane și faptul că puteai vedea clar unde ai rămas; abonarea la episoade pentru a fi anunțat când apare ceva nou; faptul că puteai da play și pause cu bara de spațiu, ca într-un player offline. Altfel spus, experiența de utilizator era de nota 10. Din păcate, pe un conținut furat.

Mi-ar plăcea ca același sistem să funcționeze pe seenow.ro, un site perfect legal, cu conținut foarte bun pentru cei pasionați de documentare și filme românești. Prețuri mici, folosire ușoară pe orice device (inclusiv telefoane mobile), interfață ușor de înțeles.

Nici un site românesc nu se apropie însă de conținutul site-urilor ilegale, pentru că, spun administratorii, prețurile ar fi prea mari. Poate la all-inclusive, dar sunt convins că am putea plăti abonamente doar pe anumite tipuri de conținut; iar dacă chiar nu suntem în stare să construim un site cu toate serialele noi disponibile legal, pe bani, nu vă mirați că pirateria e în floare!

Prin urmare, nu, nu cred că împotriva pirateriei poți să lupți, pentru că victoriile vor fi doar temporare. Poți însă să construiești. Să câștigi făcând un sistem mai bun, mai ușor de folosit.

Acestea fiind spuse, vă mulțumesc pentru atenție; mă așteaptă o carte bună pe Kindle!