Bugetar, creativ și haios. Se poate!

Gândiți-vă un pic la TVR. Care e primul atribut care vă vine în minte? Gândiți-vă la Radio România Actualități. Ce vă vine să spuneți despre acest post de radio?

Pentru că din titlu v-am spus că e vorba de ceva creativ și haios, probabil vă imaginați deja că nu vorbesc nici despre TVR și nici despre RRA, două instituții care de-a lungul vremii au știut să-și prigonească profesioniștii și să le transmită celor ce gândesc în afara cutiei să rămână acolo.

Vă puteți imagina o reclamă oficială a TVR pe un coș de gunoi? Sau o reclamă haioasă?

Noroc că celor de la BBC nu le pică epoleții de la o glumă reușită. Sunt reclame la BBC America, apărute acum vreo 6 luni (le descopăr cu întârziere și plăcere în același timp), în care americanii sunt anunțați că BBC e „peste gunoaie” și că „chiar și ăia de vorbesc prea tare în metrou ar suna mai bine cu accent britanic” 😀

Enjoy!

Și TVR a încercat să ne arate că ne arată lucrurile cu adevărat importante. Tentativa lor (promo la știri, nu la post în sine) arată așa:

România de pe TVR Internaţional

România mea nu a fost niciodată ţara de la televizor – România manelelor, datului în cap cu toporul sau a vedetelor tip papagal, cu penajul şi limbajul colorate de toate nuanţele nesimţirii.

Niciodată nu mă simt însă mai departe de România decât atunci când o văd prin obiectivul TVR Internaţional, pe care, în Austria, îl am ca unic canal românesc la liber pe satelit. Dacă nu îl prindeţi acasă, e un fel de televiziune-curcubeu, sau, pentru cei cărora asta le evocă o imagine frumoasă, un post-ghiveci.

România văzută prin TVR Internaţional e o ţară tragică. În care la eliberarea lui Gigi Becali au asistat „zeci de mii de persoane” (sunt vorbele reporterului trimis acolo). În care jurnalul de ştiri începe cu „ce a făcut Gigi Becali în prima lui zi în libertate”.

Pe TVR Internaţional, Dida Drăgan cântă împreună cu Aurelian Temişan (cunoscut şi sub numele de „cine?!”) în perioada lui hip-hop. În ziua de Crăciun, TVR Internaţional ne oferise un film comunist cu Florin Piersic în rolul unui fruntaş de producţie luptând pentru normă. De Paşti, iepuraşi uşor oligofreni şi glumiţe de criză, plus lungi reportaje despre cum a căutat Băsescu „liniştea” în Bucovina alături de 245 de reporteri. Când TVR a anunţat că un tânăr a căzut într-o cascadă la Cluj, iar soarta lui e incertă, toate site-urile de ştiri anunţaseră deja decesul acestuia.

Ceea ce mă uimeşte la TVR Internaţional e lipsa de discernământ editorial. Anything goes! pare să fie motto-ul postului public, al cărui profil „internaţional” este completat de emisiuni cu informaţii despre condiţiile în care pot călători românii în străinătate, prezentate ca un lung monolog al unui prezentator care citeşte de pe foaaaaaaie.

Cătălin Ştefănescu nu mai face emisiuni? Daţi filmele cu Mirabela. Desenele cu Mihaela. Un reportaj la mănăstirile bucovinene în care să nu apară Bă-hăhă-sescu. Superbele obiceiuri de Paşte din Maramureş sau Făgăraş (salut, Răzvan!) nu pot deveni subiecte, trebuie expediate la „ştiri pe scurt”? Scurta istorie a lui Gopo, film premiat la Cannes, câtă lume l-a văzut?

TVR Cluj va avea canal propriu din martie

Sigla TVR Cluj Probabil aţi remarcat că producţiile TVR Cluj par să fi dispărut din eter de la începutul lui februarie: nu mai se intră peste TVR2 pentru Jurnalul Regional şi matinal. Interdicţia a venit „de sus” şi a lăsat, practic, studiourile regionale ale TVR fără audienţă, pentru că în acest moment mai sunt vizibile doar în duplexurile cu Bucureştiul şi materialele realizate pentru posturile centrale.

De fapt, emisiunile TVR Cluj continuă pe un canal independent, preluat acum doar de reţeaua RCS&RDS. Există deocamdată doar 4 ore de program, matinalul şi emisiunile dintre 16:30 şi 18:30. Pentru cei care nu prind canalul, ar mai fi de zis că în rest se transmite un carusel, adică un ecran împărţit în 6 cu programul posturilor TVR (multe, nu?). Tot din cauza audienţei reduse, matinalul merge cu materiale de arhivă, nu se mai fac altele noi.

Continuă să citești TVR Cluj va avea canal propriu din martie

Sa-i uram succes cârmaciului iubit

31 decembrie, ora 22. Sau, în România, ora 0 a noului an. Profitând de diferenţa de fus orar, privesc, pentru prima dată după mulţi ani, programul de revelion al TVR. Măcar atât cât transmite TVR Internaţional, unicul post românesc pe care îl prinzi gratis în „diaspora”.

Momentul trecerii dintre ani, în viziunea TVR, a avut două calităţi: a fost o gafă tehnică de proporţii şi un prilej de pupincurism cum nici pe vremea lui Ceauşescu nu am văzut.

Continuă să citești Sa-i uram succes cârmaciului iubit

Ce-aţi făcut cu televiziunea mea naţională?

Cârcotaşii îi spun TVR abonament. Pe bună dreptate, că o plătim toţi. În contextul ăsta, cifrele de audienţă dintr-o cercetare pe ianuarie sunt, pentru mine, înspăimântătoare (le puteţi vedea la Comanescu).


Zice acolo că Realitatea a trecut peste TVR 1. Asta înseamnă că TVR ratează exact în domeniul care ar trebui să fie misiunea ei principală: informarea publică.

 

Plătim cu toţii o televiziune "naţională" tocmai ca să nu primim doar informaţii care, zice teoria, ar putea fi mânjite de interese private. Dar câtă vreme publicul de ştiri, taman cel interesat de informaţie, merge spre postul privat, la ce mai e bun cel public?!

 

Când tocmai publicul ştirilor pleacă de pe TVR, postul public rămâne o fată bătrână care suspină în amintirea lacrimilor din decolteul Andreei Marin.


Perioada lui Cosmin Prelipceanu la pupitrul Jurnalului a fost una în care acea emisiune era nu doar vizionabilă, ci de recomandat. Atunci vedeam invitaţi care nu se lăfăiau comod pe scaun, ci erau puşi în faţa unor întrebări incomode. Apoi a plecat Tudor Giurgiu, a plecat Prelipceanu, au fost scandaluri la ştiri, iar Sassu cred că nu merită vorbe prea multe.


TVR scoate bani din buzunarul tututor românilor în ideea că, fără informaţie, democraţia e inutilă. Nouă ne mai foloseşte la ceva?

 

Actualizare, via mediafax: TVR va organiza din nou concursul pentru ocuparea postului de director la Departamentul Ştiri din cadrul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, după epuizarea termenului de depunere a contestaţiilor în urma concursului din 5 februarie şi de soluţionare a acestora, informează un comunicat al TVR.


Director interimar al Departamentului Ştiri din cadrul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport a TVR va fi în continuare Mădălina Rădulescu. Niciunul dintre candidaţii la concursul pentru postul de director al Departamentului Ştiri din cadrul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport a TVR, organizat de televiziunea publică marţi, nu a fost declarat admis.

Agenda Clujeană dă bună dimineaţa

Numai pentru matinali: directorul editorial al Agendei Clujene, Ruxandra Hurezean (de curând ex-Foaia Transilvană), va prezenta miercuri de la ora 7 (da, dimineaţa!) noua faţă a săptămânalului, la TVR Cluj, în emisiunea "Bună dimineaţa, Cluj!".

 

Sunt curios ce schimbări s-au făcut la Agenda, că deocamdată sunt în ceaţă (la propriu, pe undeva pe lângă Luduş!).


Mai ales, aştept să văd dacă Agenda, o publicaţie care deocamdată nu s-a remarcat dar care dă semne că ar vrea să crească, a trecut doar printr-o redesenare sau vorbim de o schimbare mai semnificativă.

 

Actualizare "post-emisiune": ciudăţel. Agenda Clujeană are aspect nou (pe site nu se vede încă vreo schimbare), dar Ruxandra Hurezean spunea că de noile subiecte vorbim de "săptămâna viitoare". Oricum, noua linie editorială presupune o agendă "de lucru" şi una "de timp liber" (un fel de două secţiuni, nu ştiu dacă delimitate explicit ca în Foaia Transilvana) şi mai multe anchete "din orice domeniu". Prin urmare, aşteptăm marţea viitoare pentru schimbările editoriale?

Pauză

Azi în România a avut loc un singur accident, iar politicienii nu au făcut absolut nimic. Ştiu din sursă sigură: jurnalul TVR.


Azi, principala ştire a fost Crăciunul: în deschidere, o campanie umanitară a TVR; iar apoi, Crăciunul printre sinistraţi la Rast, într-un alt sat cu familii plecate la muncă, Crăciun printre imigranţii care păstrează România ne-e-Mailată la Torino şi Papa vorbind româneşte.

 

Întrerupem transmisia de sărbători pentru proteste în zona capitalei, din cauza lipsei de energie electrică. Un accident în Afumaţi, o ştire externă despre alt accident şi ne-am întors: reportaj la mormântul lui Ceauşescu, ca în fiecare an, o familie face cozonaci la metru, daruri pentru animalele de casă şi Crăciunul pe pârtie.

25 decembrie e un moment bun să ne amintim că presa, inclusiv televiziunea, online media, new media, 2.0 şi-alte tinichele, nu sunt altceva decât oameni, care uneori mai au nevoie de-un răgaz, de o clipă de altceva.

Iar în seara de Crăciun, preferă şi ei să devină doar privitori la spectacolul altora.

Tudor Giurgiu şi-a dat demisia

La început, a fost Tăriceanu. Demisionez. Ba nu. Apoi, Băsescu a început să numere cinci minute, iar până acum a ajuns la 0,2. Tudor Giurgiu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a făcut invers: acum vreo două săptămâni, susţinea sus şi tare că el nu demisionează.

Astăzi, Tudor Giurgiu a anunţat că demisionează din funcţie şi publică scrisoarea lui către Parlament. Documentul cuprinde afirmaţii extrem de grave pentru şeful serviciului public de televiziune:

  • „Nu cred că mai pot garanta pe viitor independenţa editorială a TVR”
  • „…opoziţie care acum pregăteşte <<exterminarea>> mea”
  • „Mizerabila campanie de presă din partea unor trusturi şi presiunile la care am fost supus în ultima perioadă”

Merită să citiţi scrisoarea respectivă integral (linkul e către un fişier .doc postat pe Hotnews), un document tranşant.

Tudor Giurgiu va mai rămâne în funcţie timp de 30 de zile, perioada legală de preaviz în cazul său. Până la urmă, am anticipat bine acum vreo două săptămâni, când întrebam cine face o televiziune pentru Tudor Giurgiu. Uite că are nevoie.

Vi se pare că în actualul climat politic se va putea face o numire apolitică în funcţia lăsată liberă, credeţi că vor aduce un alt om similar lui Giurgiu? Şi, mai ales, cât credeţi că va mai prezenta Cosmin Prelipceanu JURNALUL?

Cine face o televiziune pentru Tudor Giurgiu?

Istoria logo-ului TVR Minunile din Consiliul de Administraţie al TVR i-au retras sprijinul lui Tudor Giurgiu, preşedinte – director-general, după publicarea raportului pe 2006 al instituţiei, care anunţă pierderi de 17 milioane de lei. Un gest care e doar un fel de vot de blam, fiindcă Giurgiu poate fi schimbat din funcţie doar de Parlament, aşa că sprijinul lor era mai curând o promisiune că nu îi vor pune piedică pe culoarele televiziunii.


Dar e un gest care arată că performanţa (jurnalistică şi managerială) n-are nici în clin nici în mânecă cu deciziile CA al TVR. Cum s-a schimbat televiziunea publică în timpul mandatului lui Giurgiu?

Continuă să citești Cine face o televiziune pentru Tudor Giurgiu?