TIFF 2013: corectitudinea care contează

deschidere tiff

Deschiderea TIFF 2013 de vineri seara a fost o lecţie. O festivitate mai puţin spectaculoasă, în ritm cu bugetul de anul ăsta, dar la care aplauzele au fost pentru lucrurile care contează.

De pe scena festivalului, Tudor Giurgiu i-a invitat pe primarul Emil Boc şi preşedintele Consiliului Județean, Horea Uioreanu, să țină câte un discurs. Iar apoi, printre filmulețe de prezentare care au mai urmat, le-a spus și el două vorbe.

Lui Horea Uioreanu i-a transmis că TIFF îi susține pe ziariștii revistei Tribuna în protestele lor față de noul „manager” numit de Consiliul Județean Cluj, care cred că poți face cultura din birou, opt ore pe zi, ieșind cu bilete de voie. Oricât de dreptate ar avea cei care spun că, înainte, Tribuna sifona fonduri, situația curentă e absolut absurdă.

boc la tiffLui Emil Boc i-a transmis că administrația ar putea trata cu mai multă „gentilețe” evenimentele consacrate, care consolidează brandul unui oraș. Și că nu e normal ca o cântăreață, oricare ar fi ea, să primească un onorariu cât 40% din bugetul TIFF. Că mesajul a ajuns drept la țintă o dovedește faptul că a doua zi dimineața Primăria s-a grăbit să emită un comunicat de presă în care să-și găsească scuze. Cu emoţii – că primul mail pe această temă a venit fără ataşament.

Am organizat destule evenimente ca să ştiu cât de greu e să te încadrezi în bugete, dar şi destule ca să mă satur de discursurile de complezenţă pe care diverşi oficiali şi oficioşi le ţin în aceste ocazii. Mă bucur că, înainte de orice, Tudor Giurgiu ne-a arătat că e mai importantă corectitudinea morală decât corectitudinea politică.

Ce-aţi făcut cu televiziunea mea naţională?

Cârcotaşii îi spun TVR abonament. Pe bună dreptate, că o plătim toţi. În contextul ăsta, cifrele de audienţă dintr-o cercetare pe ianuarie sunt, pentru mine, înspăimântătoare (le puteţi vedea la Comanescu).


Zice acolo că Realitatea a trecut peste TVR 1. Asta înseamnă că TVR ratează exact în domeniul care ar trebui să fie misiunea ei principală: informarea publică.

 

Plătim cu toţii o televiziune "naţională" tocmai ca să nu primim doar informaţii care, zice teoria, ar putea fi mânjite de interese private. Dar câtă vreme publicul de ştiri, taman cel interesat de informaţie, merge spre postul privat, la ce mai e bun cel public?!

 

Când tocmai publicul ştirilor pleacă de pe TVR, postul public rămâne o fată bătrână care suspină în amintirea lacrimilor din decolteul Andreei Marin.


Perioada lui Cosmin Prelipceanu la pupitrul Jurnalului a fost una în care acea emisiune era nu doar vizionabilă, ci de recomandat. Atunci vedeam invitaţi care nu se lăfăiau comod pe scaun, ci erau puşi în faţa unor întrebări incomode. Apoi a plecat Tudor Giurgiu, a plecat Prelipceanu, au fost scandaluri la ştiri, iar Sassu cred că nu merită vorbe prea multe.


TVR scoate bani din buzunarul tututor românilor în ideea că, fără informaţie, democraţia e inutilă. Nouă ne mai foloseşte la ceva?

 

Actualizare, via mediafax: TVR va organiza din nou concursul pentru ocuparea postului de director la Departamentul Ştiri din cadrul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, după epuizarea termenului de depunere a contestaţiilor în urma concursului din 5 februarie şi de soluţionare a acestora, informează un comunicat al TVR.


Director interimar al Departamentului Ştiri din cadrul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport a TVR va fi în continuare Mădălina Rădulescu. Niciunul dintre candidaţii la concursul pentru postul de director al Departamentului Ştiri din cadrul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport a TVR, organizat de televiziunea publică marţi, nu a fost declarat admis.

Tudor Giurgiu şi-a dat demisia

La început, a fost Tăriceanu. Demisionez. Ba nu. Apoi, Băsescu a început să numere cinci minute, iar până acum a ajuns la 0,2. Tudor Giurgiu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a făcut invers: acum vreo două săptămâni, susţinea sus şi tare că el nu demisionează.

Astăzi, Tudor Giurgiu a anunţat că demisionează din funcţie şi publică scrisoarea lui către Parlament. Documentul cuprinde afirmaţii extrem de grave pentru şeful serviciului public de televiziune:

  • „Nu cred că mai pot garanta pe viitor independenţa editorială a TVR”
  • „…opoziţie care acum pregăteşte <<exterminarea>> mea”
  • „Mizerabila campanie de presă din partea unor trusturi şi presiunile la care am fost supus în ultima perioadă”

Merită să citiţi scrisoarea respectivă integral (linkul e către un fişier .doc postat pe Hotnews), un document tranşant.

Tudor Giurgiu va mai rămâne în funcţie timp de 30 de zile, perioada legală de preaviz în cazul său. Până la urmă, am anticipat bine acum vreo două săptămâni, când întrebam cine face o televiziune pentru Tudor Giurgiu. Uite că are nevoie.

Vi se pare că în actualul climat politic se va putea face o numire apolitică în funcţia lăsată liberă, credeţi că vor aduce un alt om similar lui Giurgiu? Şi, mai ales, cât credeţi că va mai prezenta Cosmin Prelipceanu JURNALUL?

Cine face o televiziune pentru Tudor Giurgiu?

Istoria logo-ului TVR Minunile din Consiliul de Administraţie al TVR i-au retras sprijinul lui Tudor Giurgiu, preşedinte – director-general, după publicarea raportului pe 2006 al instituţiei, care anunţă pierderi de 17 milioane de lei. Un gest care e doar un fel de vot de blam, fiindcă Giurgiu poate fi schimbat din funcţie doar de Parlament, aşa că sprijinul lor era mai curând o promisiune că nu îi vor pune piedică pe culoarele televiziunii.


Dar e un gest care arată că performanţa (jurnalistică şi managerială) n-are nici în clin nici în mânecă cu deciziile CA al TVR. Cum s-a schimbat televiziunea publică în timpul mandatului lui Giurgiu?

Continuă să citești Cine face o televiziune pentru Tudor Giurgiu?