Ne vedem ONLINED

Onlined Cluj 2015

Marți, 3 noiembrie, voi fi speaker la ONLINED  – o școală gratuită de marketing digital pentru studenți și masteranzi, aflat la prima ediție la Cluj. Azi, 28 octombrie, este ultima zi în care puteți aplica.

Am acceptat această invitație fiindcă este un proiect gratuit și este dezvoltat de o echipă în care am încredere, știindu-le istoria: Voluntari pentru Idei și Proiecte. Mi-a plăcut și modul în care se aplică: după completarea unui chestionar nu foarte lung, dar cu întrebări destul de detaliate, în care se cere gândire creativă pentru a întâlni situații similare celor din profesii legate de comunicare și marketing.

Voi vorbi despre bloguri și social media ca platforme de promovare în campaniile de comunicare pe care participanții le vor gândi; zi de zi, la lucru, dau peste o mulțime de exemple din toate categoriile: așa da, așa nu sau foarte populara „meh” 🙂

Și urmează o provocare pentru voi:

  • Dacă participați la ONLINED, spuneți-mi direct ce v-ar folosi să aflați – cu cât mai practic, cu atât mai bine
  • Dacă nu sunteți în publicul de studenți/masteranzi, ce credeți că le-ar folosi participanților să afle despre bloguri și social media ca instrumente de comunicare?

Aștept răspunsurile până în weekend – aici sau prin mesaje pe Facebook, cum e mai ușor pentru voi.

 

 

 

Mic test al puterii de observare. După training

Azi am trăit una din experiențele mele preferate: am fost trainer. Un grup de liceeni din Cluj și Bulgaria, parte a unui proiect internațional pe tema Media Literacy, au avut ocazia unică și sper că doar un pic plictisitoare să mă audă povestind vreun ceas și ceva despre cum se fabrică știrile. Fac parte din rețeaua așilor – ACES, Academy of Central European Schools.

De fapt, sub pretextul unui training numit „The birth of a news report”, am vorbit despre câteva lucruri de bază în comunicare: de la „terenul comun” pe care se bazează orice comunicare până la sursele în care putem avea încredere, cum se formează zvonurile sau cum aceleași fapte pot fi puse în 2-3 știri diferite. There is a catch: nimic din ce am spus nu se aplică exclusiv la presă. Avem nevoie zi de zi de ele, ca să vorbim cu familia, prietenii sau colegii.

Nu vă plictisesc cu toată prezentarea pe care le-am pregătit-o (care a început cu 5 slide-uri și s-a tot lărgit până la 28); mai ales pentru că jocurile și exercițiile practice nu încap pe Powerpoint.

Vreau să vă dau însă și vouă două teste pe care le-am folosit de icebreakers și care ne testează puterea de observație. Primul exercițiu ne cere să urmărim jocul unei echipe de baschet și să numărăm pasele făcute de echipa în alb.

Ați reușit? Vă asigur că eu nu m-am prins de poantă când l-am făcut prima dată. Niciunul din prietenii care l-au urmărit deodată cu mine nu s-au prins. Azi, în clasă, 28 de elevi și profesorii lor nu au observat nimic.

Din aceeași campanie, un alt filmuleț ne arată iar cât de mult contează… să zicem, unghiul din care privim o poveste. Atunci când dați o sentință sau judecați un om / o situație, amintiți-vă vă rog de filmul de mai jos și întrebați-vă, cu o vorbă a unui prieten, unde sunteți voi în povestea asta. Unde stați?

 

Cum ne gestionăm banii mai bine şi protestăm mai puţin prin pieţe

„Protestul de azi e o consecinţă directă a lipsei de educaţie financiară a românilor”, mi-a zis Eusebiu Burcaş la prima lui vizită în platoul „Neatza, Cluj!”. Spun de „prima” vizită pentru că, deşi el nu ştie, îl mai paşte una cât de curând. Atunci era vorba de un protest al pensionarilor. Azi, în ziua în care se anunţă un miting de proporţii, sincronizat cu o moţiune de cenzură în Parlament, vorbele lui sunt mai de actualitate ca niciodată.

E simplu: normal că eşti disperat că nu mai ai bani de întreţinere după ce plăteşti ratele, dacă ai intrat în credite mari, pe termen lung, pentru consum. Aşa ceva nu se face – e doar una din regulile „Burcash”.

Dacă vreţi să le ştiţi şi pe celelalte, vă dau întâlnire la workshopul pe tema managementului banilor organizat de Eusebiu Burcaş la Cluj – vor fi trei module, din care primul în 3 noiembrie. E mai complicat decât pare să găseşti răspuns la o întrebare simplă: cum rămâi cu mai mulţi bani în portofel la final de lună?

Nu e doar teorie, am avut ocazia să vorbesc personal cu omul şi vă pot spune că are răspunsuri şi la întrebările dificile, legate de cazuri concrete. Detalii, program, preţuri – aici.

– Păi cum, trebuie să dau bani ca să învăţ cum să-mi gestionez banii?

– Numai dacă crezi că merită să începi să investeşti, în loc să cheltuieşti.