Hotnews a aruncat caii pe Dunăre

Şcoala Spaniolă de Călărie are sediul la: a) Madrid; b) Viena; c) Barcelona; d) Poiana Blenchii?


Răspuns corect: b). Pe Hotnews aflăm însă despre "Şcoala de Călărie din Spanie". Dacă "Spanie" asta nu-i cumva numele neoficial al aripii din palatul Hofburg unde are sediu şcoala, înseamnă că avem de-a face cu o traducere executată măiastru: cu copita.


Nu-i o greşeală de proporţii, doar amuzantă pentru mine, fiindcă mi-am dorit întotdeauna să ajung la o reprezentaţie al Spanische Hofreitschule Wien (frumoasă limbă, păcat că-i vorbită!).


Nu e, din păcate, unicul indiciu că autorul nu era foarte "pe cal" cu subiectul pe care îl scria (sau traducea). Aceeaşi ştire zice că în finalul concertului de anul nou de la Viena au fost "trei bisuri, printre care, celebra " Frumoasa Dunare albastra" si Marsul lui Radetzky".


Mda, păi lăsând punctuaţia din text la mama ei acasă, "Dunărea Albastră" a lui Strauss ăla micu' e frumoasă doar în germanul "An der schönen blauen Donau", în timp ce în română denumirea consacrată e cea mai scurtă.


"Marşul lui Radetzky" e fix "Marşul Radetzky", dar asta e scuzabilă, pentru că şi Wikipedia română e pe arătură. Cu "lui" e altă simfonie celebră, "Ceata lui Piţigoi" (mi-re-do-mi-fa-soool, mi-fa-sol-fa-mi-re-dooo, da capo al fine, aplauze!).


În fine, concertul de Anul nou de la Viena, Das Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker pentru  masochişti, are întotdeauna trei bisuri: o polcă, Dunărea Albastră şi Marşul Radetkzy. Ştire e când nu se întâmplă aşa.


Pentru cei pentru care o orchestră sună mai bine decât Andreea Bălan (şi mai ales pentru cei care cred că unghiile pe tablă sună mai bine decât Andreea Bălan), puteţi privi selecţiuni din concertul de anul ăsta pe YouTube. Majoritatea celor care au pus video-uri au ales chiar celebrele trei bisuri… ritmuri perfecte pentru începutul de an, pentru mine!