Nimeni nu poate fi profet în țara lui. Cu excepția lui Groparu

Aseară, filmul „Usturoi” a ajuns acasă – sau, cel puțin, într-una din casele lui: județul Sălaj. Este locul de unde sunt o mare parte din actori, inclusiv Sebastian Topan și Darius Stoica, doi copii care pleacă la Hollywood (despre care știu că-i în Cluj) ca să se facă actori țîgani evrei, să facă bani și să lase o poveste de dragoste să se împlinească.

Filmul a fost proiectat în deschiderea festivalului de film Tenaris CineLatino, care reunește producții din România și America Latină, iar publicul a arătat cam așa:

Darius Stoica, cel mai recital la vioară pe care l-am auzit de la Toamna Muzicală Clujeană încoace
Darius Stoica, cel mai tare recital la vioară pe care l-am auzit de la Toamna Muzicală Clujeană încoace, în deschiderea filmului

Rectific: în poza de mai sus e cam 40% din public.

Într-un amfiteatru în aer liber de 450 de locuri, în Parcul Central al Zalăului, s-a stat și pe scări, și în picioare pe margini, iar câțiva oameni au privit filmul de sus, de dincolo de gardul care împrejmuiește parcul. Cu 15 de minute înainte de proiecție, organizatorii festivalului – TenarisSilcotub și Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc – au decis să mai planifice o proiecție, fiindcă amfiteatrul era deja plin și sute de oameni mai voiau să intre. Am anunțat proiecția a doua, dar nimeni nu s-a clintit. Noi vrem Usturoi!

Usturoi-Zalau
foto: Facebook Tenaris CineLatino

Reușita „Usturoi”-ului nu-i însă că a atras o audiență record la Zalău (după Cluj, Sibiu, București…), sau că publicul a stat lipit de scaune, a râs și a aplaudat mai mereu, ci faptul că e un film independent incredibil de bine realizat și cu un extraordinar mesaj pozitiv. „Usturoi” face mai multe împotriva discriminării romilor decât toate campaniile pe care le-a făcut vreun guvern şi strămoşii lui. Filmul ăsta, dacă ne arată oameni fumând, ne zice şi că fumatul nu-i bun, iar când ne arată vrăjitoare, ne arată foarte clar cât de naivă e credinţa în acest gen de ocult. Şi nicio clipă nu devine sentenţios şi nu dă lecţii.

„Usturoi” e o colecție de episoade care se leagă într-o poveste frumoasă. Aproape la fel de frumoasă ca povestea realizării lui, pe care producătorul și scenaristul Radu Băzăvan continuă să o scrie, pentru ca tot mai mulți oameni să vadă filmul în cinematografele din toată țara.

Mulţumesc TenarisSilcotub că a pariat pe acest film în deschiderea unuia din cele mai mari evenimente dedicate comunităţii organizate de companie. Felicitări regizorului Lucian Alexandrescu şi întregii echipe. Iar producătorului, scenaristului şi Radu Băzăvan (creditat pe generic și drept catering boy), ce să-i mai zic? Ştii regula că „nimeni nu-i profet în ţara lui”? Sper că Zalăul ţi-a arătat că ţie ţi-a ieşit.

Apropo, Usturoi Doi pe când?

Companii cărora le pasă

Mă gândesc de câteva zile la „responsabilitatea socială” a companiilor – la provocarea Corinei Iordache de la Umbrela VerdeResponsabilitate Sociala, care m-a invitat să dau exemple bune din 2010 şi aşteptări pentru acest an.

Adevărul e că nu cred în „îngerii corporatişti”. O companie face tot ceea ce face pentru profit, un lucru absolut normal în sistemul capitalist în care trăim, dar care mă face sceptic în a le aplica vreun calificativ de altruism. Companiile mari ştiu de mult că responsabilitatea socială e profitabilă, dar ăsta nu e un defect. Cred că trebuie să încurajăm tot mai multe firme să devină „îngeri” şi cred că asta ar trebui să fie prima formă de reclamă, pentru că e singura cu efecte pozitive concrete. Aşadar, răspunsurile mele:

1. Care sunt primele 3 companii pe care le apreciezi cel mai mult pentru cum s-au implicat in societate in 2010 si de ce?

Bineînţeles, primele cazuri la care m-am gândit sunt cele cu care am avut contact direct, deci îmi declar sus şi tare subiectivismul.

Primul exemplu e Vodafone, pentru implicarea de excepţie, prin Fundaţia Vodafone, în construcţia de locuinţe în parteneriat cu organizaţia la care sunt voluntar, respectiv Habitat pentru Umanitate Cluj. Contribuţia lor a fost puternică şi constantă; s-au dovedit un partener de cursă lungă care a venit nu doar cu fonduri, ci şi cu angajaţi care au primit zile libere plătite pentru a-i ajuta pe clujenii care au nevoie de case. Respectele mele!

Un alt caz (aici voi fi şi mai subiectiv pentru că lucrez constant cu ei) esteTenarisSilcotub. Mi-ar plăcea să existe şi la Cluj o companie care, ani întregi, să ofere sute de burse substanţiale pentru copiii care au rezultate de top la şcoală. Deocamdată, asta se întâmplă în Sălaj şi Călăraşi, adică acolo unde sunt situate fabrica de ţevi şi oţelăria. Programul ăsta e doar un exemplu din multe altele şi cred că e important de spus că există un întreg sistem şi un întreg departament care se ocupă constant şi coerent de asemenea iniţiative.

De la matinal îmi amintesc de un alt subiect: faptul că magazinul onlineDebo.ro a plantat mii de copaci în apropierea Clujului „în contul” cumpărăturilor făcute pe site, în campania Update pentru natură. E un exemplu excelent de compensare a impactului asupra mediului, care sper să continue.

2. In ce masura marile companii au raspuns in 2010 asteptarilor tale in privinta implicarii in societate?

Deocamdată, programele de anvergură de acest gen sunt excepţii. Normal, nu orice companie are forţa financiară să le susţină. Dar am fost surprins plăcut să văd cum firme mici au venit la organizaţia la care voluntariez, Habitat pentru Umanitate Cluj, cu dorinţa de a ajuta „chiar şi cu un kilogram de cuie”. Contează în primul rând mentalitatea, dorinţa de a face. Sunt convins că genul ăsta de oameni de afaceri, pentru care contează şi lumea din jurul lor, trebuie încurajaţi. Rechini avem destui.

Marile companii au programe de CSR în măsura în care li se pare că acest lucru le face bine planului de afaceri. Dacă micul patron din Cluj ajută pentru că i se pare important să se implice, o mare companie are bugete special alocate, planuri şi strategii care ţin mult mai puţin cont de sentiment. De aceea am dat mai sus exemple de implicare constantă, pentru că acolo cred că se vede cel mai bine dorinţa sinceră de a ajuta şi nu doar de a da ocazional „lovituri” de imagine.

3. Ce asteptari ai de la companii in privinta responsabilitatii sociale pentru 2011?

Dincolo de lucrurile evidente (mai multă implicare, mai multe fonduri), mi-ar plăcea să văd un sistem clar de evaluare a rezultatelor. Ce efecte a avut acţiunea? Banii aceia investiţi, efortul susţinut, continuă să producă vreun efect? La mine acest criteriu e esenţial şi e motivul pentru care susţin de atâta vreme Habitat: familiile care devin beneficiare ajută şi ele la rândul lor, iar banii care se întorc în timp de la ele merg spre alte şi alte familii. Nimic nu se risipeşte!

Mi-ar plăcea să văd cât mai multe acţiuni care să folosească la potenţialul adevărat enorma comunitate online, inclusiv de pe Facebook, nu prin concursuri cu LIKE şi tot felul de „Causes”, ci prin evenimente inovatoare care să transforme comunităţile virtuale în acţiuni reale. Nu e uşor de făcut şi tocmai de aceea un plan bine gândit şi care, vorba românului, „are spate”, are şi prima şansă la succes.

Mă mai aştept de la companii să organizeze şi evenimente care nu au un impact direct asupra imaginii sau activităţii lor – adică şi în baza dorinţei de a ajuta a celor care iau deciziile, nu doar ca urmare a unor calcule cost/beneficii.

4. Ce esti dispus sa faci pentru a le stimula pe companii sa fie mai responsabile in 2011?

Eu pot să fac un singur lucru pentru sau contra companiilor, în afară de a scrie pe blog despre ele. Unicul mod de a recompensa o firmă e de a-i folosi şi recomanda serviciile sau produsele. În momentul în care mi-am căutat telefon, primul loc în care m-am uitat a fost Debo.ro – tocmai pentru că ştiam despre ei că au început şi astfel de campanii. Mai mici acum, dar infinit mai mari decât „zero” de la alte magazine online.

E mai greu cu companii ale căror servicii nu sunt destinate publicului larg (şi e cu atât mai remarcabilă contribuţia lor!), dar atunci când am de ales între două oferte, pentru mine ceea ce ştiu despre implicarea acelei firme e esenţial. Uneori, sunt dispus să aleg o ofertă mai puţin bună de la o companie în care am încredere, decât să economisesc 2 lei care pot merge spre o cauză bună. Dar eu ştiu cât e de greu să strângi fonduri pentru non-profit. Mi-ar plăcea în 2011 ca tot mai mulţi români să fie voluntari. În felul ăsta vor înţelege cât de important e rolul companiilor, pentru următoarea dată când mai împing un cărucior de cumpărături.