Ai citit pe Internet și crezi că e adevărat? Eliberează-ți mintea!

tedxcluj2016-mythbusting

Mămăliga vindecă vreo 4 tipuri de boli. Dacii au ajuns primii pe Lună, imediat după ce au reușit să-i învețe pe legionarii romani limba latină. Descoperirea unor fosile în Tibet ne arată că oamenii sunt telepatici în mod natural și putem retrezi această putere ascunsă în noi. În fine. E plin internetul de aberații și, cel mai grav, multă lume le crede, obișnuită fiind cu gândirea „Am văzut la televizor, deci e adevărat” pe model doi-punct-zero.

Dacă efectul ar fi doar creșterea consumului de mămăligă și umflarea, chiar nejustificată, a mândriei naționale, n-ar fi mare bai. Dar, dacă ne obișnuim să credem tot ceea ce citim, efectele sunt mult mai perverse. E ușor să distrugi reputația unor oameni, e ușor să controlezi o societate prin scenarii alarmiste și generatoare de frică, e ușor să deviezi atenția.

Când ne formăm obiceiul de a „înghiți pe nemestecate” ceea ce ne servește Facebookul sau cine știe ce ziar-fantomă, ne pierdem capacitatea de a gândi critic, de a analiza sursele și a ajunge la propriile concluzii bazate pe fapte, nu pe părerea altora.

Te invit la un exercițiu de eliberare a minții.

Se cheamă TEDxCluj, are loc în 20 februarie și este o zi întreagă dedicată subiectului „Mythbusting”: o provocare de a înlocui prejudecățile și zvonurile Internetului cu informații verificate. Vedeta zilei va fi știința: acea metodă care ne ajută să descoperim cu adevărat realitatea, acea lume în care ideile rezistă doar dacă fac față unor teste obiective.

Îmi place la nebunie tema acestei ediții și cred că e un prilej excelent de a deschide cu adevărat ochii și a ne face un pic curățenie în creiere 🙂 Va fi și un prilej de a descoperi produse ale viitorului, proiectate la Cluj, în Innovation & Tech Expo, pentru cei care mai cred că aici se face doar outsourcing…

Crezi că nu ai timp?

În fiecare zi, vrei nu vrei, pierzi măcar 10 minute descoperind pe Facebook tot felul de „teorii ale conspirației” din surse dubioase. E timpul să îți faci timp și să investești într-un „reset”, o zi dedicată informațiilor și ideilor bune care au puterea de a inspira. Vă spun după ce am participat la TOATE edițiile de la Cluj: prețul unui bilet nu se compară cu experiența unei zile pe care am simțit-o adesea ca o „terapie” de adevăr pentru creier. Și apropo de preț, evenimentul e non-profit: banii se întorc în comunitate.

Ne vedem în 20 februarie!

Pasul următor: TEDxCluj official website

Fraților, am înfrânt! Despre puterea eșecului la TEDxEroilor!

Afis TEDxEroilor

Am citit un „top 5 obiceiuri ale miliardarilor”. Conform acelui articol, dacă mă trezesc dimineața la 5 ca să nu mă deranjeze nimeni și ascult muzică clasică, în maxim doi ani cumpăr centrul Clujului și-mi rămân și bani de buzunar. În realitate, majoritatea lucrurilor care au funcționat pentru alții… ei bine, au funcționat deja! Fuse și se duse. Nu le putem copia, așteptând aceleași rezultate.

Întotdeauna avem însă ce învăța de la oamenii care ne povestesc cum au greșit. În primul rând, sunt mai sinceri. Ca să vorbești despre un eșec, e nevoie să te uiți cu mare atenție la tine, la alegerile tale, la viața ta așa cum e.

„Nu am eșuat, am descoperit 10.000 de metode care nu funcționează”, ar fi zis Thomas Edison (sunt circumspect cu citatele în epoca asta online – cred că mulți dintre oamenii ăștia habar n-au ce li se atribuie și nu prea pot protesta, în principal fiindcă sunt ocupați să facă grătare la loc cu verdeață veșnică).

Despre eșecuri și ce învățăm din ele va fi vorba la TEDxEroilor, ediția din 9 mai 2015. Are loc la Casa de Cultură a Studenților, un spațiu generos, dar locurile sunt aproape epuizate – dacă vreți să ne vedem acolo, TEDxEroilor 2015!

Monica Macovei NU a devenit președinte, dar cu siguranță a câștigat ceva din activitatea ei publică; Robert Rekkers NU a condus cea mai mare bancă din România dar Banca Transilvania nici nu a dat credite speculative în franci elvețieni; Iulia Rugină NU a regizat Fast and Furious 7, dar e printre cele mai talentate nume ale unei generații; Andi Vanca NU a cumpărat castelul Banffy de la Bonțida dar castelul e al lui și al echipei Electric Castle măcar odată pe an; iar Cristian Gog... NU știu ce nu a reușit, că m-a hipnotizat și mi se pare că i s-au îndeplinit toate cele 🙂

La fiecare ediție este un speaker special, un om pe care țin neapărat să îl văd, iar în 2015 acest nume e Ioana Avădani, care NU a reușit să devină vedetă în emisiuni TV cu multe asistente, dar e un om căruia presa din România îi datorează enorm de multe bune practici. Un fel de conștiință de breaslă, care încearcă să arate și că „se poate” din postura de director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent. Nu știu care au fost eșecurile ei, dar de fiecare succes ne bucurăm cu toții, ca telespectatori sau cititori.

Lista completă de speakeri a TEDxEroilor 2015 este aici – ne vedem sâmbătă!

P.S. Am fost provocat să scriu despre cel mai mare eșec al meu. Așadar: to be continued 😀

Ne vedem mâine la TEDx Cluj

Bloger-Oficial

Top 3 motive pentru care m-aș trezi sâmbătă înainte de ora 12:

3. Intră motanul în grevă și urlă ca mașina pompierilor până îi dau de mâncare
2. Sare blocul în aer
1. E ziua de TEDx Cluj!

Din fericire, mâine e motivul de la punctul 1. Sper să fie o zi plină de inspirație și de oameni care s-au pregătit cât mai bine pentru întâlnirea cu publicul clujean; dacă nu sunteți mâine la TEDxCluj, voi încerca să postez de mai multe ori pe parcursul zilei, în ritm cu bateria telefonului, ceea ce se întâmplă în sală.

Raed Arafat este un om care a avut cu adevărat o viață interesantă. Sunt curios ce îl învață, dezvață și reînvață pe un astfel de om experiențe precum fondarea SMURD, dar și modurile în care a fost contestat vehement iar munca lui criticată. Oare ce simți atunci când o țară întreagă iese în stradă pentru tine? Sper să aflu mâine la TEDxCluj și să pot scrie.

Alexandru Mironov este un autor român de cărți SF, care a avut și funcții în guvern de-a lungul vremii. De la TVR, unde prezenta episoadele din Star Trek după revoluție, la cărțile proprii sau la politică, are multe de spus – dar sunt curios cărei generații i se adresează discursul lui.

Iv cel Naiv este The Greater Fool al României. Versifică inspirat și spune deloc răspicat un înțeles ades insinuat. Oare ce a învățat?

Brad Blandon este un autor american care promovează conceptul de radical honesty. Crede că minciuna este cea mai mare sursă de stres din viața oamenilor, lucru cu care sunt complet de acord. Să vedem însă cât de radical este!

Și mai am un punct pe agendă: voi fi foarte atent la body language și ce văd, nu doar aud, în timpul prezentărilor. E un subiect cât se poate de fascinant, mai ales când analizezi diferențele între americani și români, de exemplu.

Mâine după ora 9,  ne vedem aici pentru detalii!

Reînvățăm să ne inspirăm la #TEDxCluj 2014

Ne vedem la TEDxCluj

De fiecare dată când se apropie o ediție TEDxCluj, sar pe lista de vorbitori, fiindcă știu – de fiecare dată – că voi găsi acolo cel puțin un nume care să mă inspire cât se poate de personal. De fiecare dată, găsesc cel puțin un om despre care știu că îmi va vorbi mie. Sâmbătă, 8 noiembrie, ora 8, e timpul pentru un nou TEDxCluj – o ediție dedicată „reînvățării”, un concept pe care suntem obligați să îl aplicăm zilnic într-o lume în care regulile se schimbă de pe o zi pe alta.

“The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn, and relearn.”
Alvin Toffler

(un om care, în anii ’60, scria despre impactul tehnologiei lucruri care și azi sunt mereu redescoperite ca noutăți; omul al cărui „al treilea val” este teribil de asemănător cu „societatea informațională” promovată mai nou de Uniunea Europeană – să mai zic?)

Lista de vorbitori e mai mult decât generoasă, iar acolo sunt cel puțin trei oameni pe care abia aștept să îi văd în mod special.

  • Răzvan Exarhu, pe care de mult voiam să-l și aud, nu doar citesc;
  • Raed Arafat, genul meu de încăpățânat;
  • Alexandru Mironov, un om care în copilărie era pentru mine un fel de căpitan Picard al SF-ului românesc.

Pe doi dintre cei de mai sus îi aștept cu emoții, să văd cât i-a stricat politica, dar pe lista completă e un număr imens de vorbitori, așa că vom avea cu siguranță o sâmbătă foarte plină. Apropo, și Iv cel Naiv vine la TEDxCluj 🙂 Sunt curios cum va urca pe scenă, fiind chiar prezentat ca „scriitor român contemporan anonim”. Poate vom avea prima hologramă din istoria evenimentului? 😀

Ne vedem sâmbătă! Până atunci, urmăriți TEDxCluj pe Facebook pentru noutăți.

 

Inspiraţie. Marca TEDxEroilor

tedx-eroilor-2014

Ăsta e primul cuvânt care-mi vine în minte când mă gândesc la conferinţele TEDx: inspiraţie. Pentru că oricine ar vorbi, despre psihologie, despre matematică, bizoni sau împăduriri, nu există să nu pleci de acolo cu câteva idei. Şi cu câţiva oameni nou cunoscuţi cu care îţi va face plăcere să dai mâna şi peste un an. Poate şi peste zece.

TEDxEroilor a fost sâmbătă – şi din nou a fost doza de energie mentală de care avem uneori nevoie pentru a merge mai departe inspiraţi şi, cum şi-au dorit şi organizatorii anul ăsta, provocaţi – sub genericul Challenging minds. Mi se pare întotdeauna ciudat să povestesc despre un TEDx: pot încerca să îţi împărtăşesc o experienţă, conştient însă că rămâi cu o oglindire, cu aburul de pe oglindă, faţă de ideea de a trăi experiența în sine.

Pentru că TEDx e genul de moment în care îți vine o idee. Se aprinde un bec. Sare iepurele pe care nu știai că-l ai în joben.

Iar anul acesta după TEDxEroilor, mai adaug un cuvânt alături de „inspirație”: autoreflexie. Anul trecut am vorbit la TEDxEroilor și a fost un prilej bun de privit în oglindă înainte de a urca pe scena care m-a emoționat cel mai tare, dar parcă anul ăsta s-au făcut alte conexiuni. Cam ca la telefoanele publice de pe vremuri: întâi trebuie să pice fisa, apoi vine tonul şi poţi face conexiunea pe mai departe.

Întotdeauna merg la TEDx provocat de cel puţin câteva dintre temele şi speakerii din program; de fiecare dată, plec acasă surprins: din povestea împăduririlor învăţ ceva despre mobilizare, din povestea bizonilor aflu multe despre PR, din povestea copiiilor aflu cum e cu bifele date „așa să fie” pe propriul drum în viață.

Agenda de la început și cea de la final nu se prea potrivesc. Asta înseamnă că a fost un eveniment reușit și am venit cu mult mai mult decât m-am dus. Kudos, ne vedem la anul!

Ai chef de o schimbare în viața ta?

schimbareaViața începe acolo unde se termină zona ta de confort. Sunt vorbele unui predicator american căruia i se pare că vorbește direct cu Dumnezeu și care a fondat un cult întreg în jurul acestei idei a dialogului direct cu divinitatea. Pentru că a avut o idee, nu i-a păsat că alții îl credeau bolund, a creat o comunitate și nu s-a temut să își schimbe radical viața. Pe sistemul specific american, inspirația divină a venit la pachet cu transformarea din boschetar în miliardar.

Nu o să îți cer să te schimbi radical și, de mâine, să-ți dai viața peste cap. Scopul nu e să te caute familia… la cap. E suficient să te trezești un pic mai devreme sâmbătă – cât să ajungi la TEDxCluj. Nu, nu e „aaa, încă o conferință”.

E vorba de faptul că evenimentele TEDx sunt conferințe de la care poți chiar pleca schimbat. Nu știu să îți zic de ce, pentru că nu știu la ce vei reacționa. Poate la o glumă al speakerului cu numărul 7. Poate la o idee care nu are legătură cu subiectul prezentării. Știu însă – pentru că am pățit-o – că TEDx schimbă oameni. Pur și simplu pentru că ești acolo și intri în atmosfera aia în care toată lumea rezonează la nou. Începi să faci conexiuni; să descoperi idei pe care nu știai că le-ai avut; descoperi oameni.

Apropo de oameni: cu siguranță știi cine rectorul UBB (vine), iar dacă de Prashant Soegaard nu ai auzit, răspunsul e digital marketing Google. O alăturare foarte bună de speakeri români (spre exemplu, Simona Noja sau Florin Piersic jr.) si internaționali (Philipp Kandal de la Skobbler, un om care vrea să ne orienteze pe orice hartă, sau Carlos L. Abbate, specialistul în echilibru).

Contribuția mea la schimbarea care poate începe acum este o reducere de 30% la biletul TEDxCluj dacă folosești acest link. După ce alegi biletul sau biletele, dă click pe „Click here to enter a promotion code” și scrie aronet30 (greu de retinut, stiu!).

Nu știu ce din TEDxCluj te va schimba, dar știu că pentru mine întâlnirea cu asemenea oamenii e mereu prilej de idei noi și gânduri adânci 🙂

Cum știi că ți-a ieșit bine un discurs

top1

Înainte să urc pe scena de la TEDxEroilor, m-am blocat în baie. Mai aveam jumătate de oră până la prezentarea mea și nu puteam să ies din „separeu”. Începeam chiar să mă întreb dacă am vreun mobil la mine, să sun pe cineva, și cam ce fețe vor face organizatorii când le dispare ultimul speaker (sau dacă vor trebui să-l extragă din toaletă).

Apoi mi-am dat seama că trebuia să trag, nu să împing de ușă.

Cam ăsta era nivelul emoțiilor. Nu era orice prezentare: era TEDx! Nu voiam să am foi pe mână în scenă, dar în același timp nu voiam să uit cele mai importante lucruri pe care le aveam de zis. Îmi scrisem ultimele 3 idei, de pe ultimul slide al prezentării, în palma stângă. Evident, s-au șters. Cu cinci minute înainte să urc pe scenă, am zis că mi le scriu în cealaltă palmă. Apoi mi-am dat seama că încercam să scriu în palma dreaptă tot cu mâna dreaptă. You should try it, it’s fun!

Nu mai știu care a fost momentul în care m-am relaxat pe scenă; dar la un moment dat nu m-a mai stresat timpul în care trebuia să mă încadrez. Simțeam că voi spune tot ce trebuia să spun, iar dacă depășeam cele 18 minute lumea m-ar fi ascultat în continuare.

Știți cum știi că a ieșit bine o prezentare?

Că am ieșit de la TEDx și am auzit oameni stând de povești pe tema ideii unei economii fără bani – o economie bazată pe voluntariat. Oameni întrebându-se dacă e chiar posibilă, explicându-și de ce totuși nu se poate și demontând singuri acele obstacole, pornind dispute în grupurile formate după eveniment.

Da, mi-au ridicat moralul enorm mesajele primite pe Facebook, friend request-urile și follow-urile; m-am simțit mai tare ca betonul când mi-a zis un prieten că, la prezentarea mea, o tipă de lângă el a început brusc să-și ia notițe (!!!), dar discuțiile de după au fost pentru mine confirmarea supremă a faptului că oamenii chiar au plecat cu o idee, două, nouă.

Mulțumesc mult echipei TEDxEroilor – toți voluntari, apropo! – pentru invitație. You didn’t just make my day. You made my year.

I’M ON TOP OF THE WORLD!

top2

Economia bazată pe voluntariat: TEDx Eroilor

sustenabil

În prezentarea mea de azi de la TEDx EroilorEconomia bazată pe voluntariat, am folosit o mulțime de resurse și informații descoperite online, pe lângă experiențele proprii cu voluntarii Habitat for Humanity.

Ideea că nu mai avem nevoie de bani poate părea utopică, dar cred că asta e direcția în care mergem: una în care banii vor fi întâi folosiți în parale cu alte „recompense”, iar în cele din urmă înlocuiți. Așa cum am promis în sală, dar și pentru cei care nu au fost la eveniment, câteva linkuri esențiale:

 

1. Zona germană care și-a inventat propria monedă, prin care ONG-urile profită din tranzacții, este Chiemgau; moneda se cheamă Chimgauer. A fost creată ca proiect școlar, dar s-a extins la mii de organizații utilizatoare.

Rata de schimb a acestei monede față de euro permite ONG-urilor un câștig de 3% prin folosirea Chimgauer.

 

2. Pe lângă bani, avem nevoie și de o altă „monedă”. Chiar la TEDx Eroilor, Adrian Florea a propus un direct life credit, adică niște „credite” primite doar pentru că existăm și care pot fi transformate în bani; filmul este integral pe Youtube – mie îmi place că a pornit exact de la ce mă deranjează și pe mine cel mai tare: costul serviciilor medicale.

 

2. Banii nu mai sunt funcționali pentru că pun un preț pe sănătate și viața umană; limitează accesul la tratamente medicale și oferă cele mai bune tratamente doar celor bogați. Dacă în alte domenii pot considera că un om mai bogat (mai deștept, mai inovativ, mai capabil să producă valoare) trebuie răsplătit pe măsură, când vine vorba de sănătate, cred că sistemul actual este deja falimentar.

[quote author=”American Medical Association” style=”bigquote grey italic”]„O comparație a centrelor de dializă arată că clinicile private, bazate pe profit, au o rată de decese prin blocaj renal cu 8% mai mare decât cele non-profit, conform unui studiu al AMA Journal. Autorii au dat vina pe presiuni financiare”
[/quote]

Sursa: The volunteer economy (singurul articol găsit pe net cu acest titlu, de altfel!)

 

3. Abuzul sistemului de patentare al medicamentelor și tratamentelor duce la diferențe enorme de preț ale aceluiași serviciu. Actualul sistem de proprietate intelectuală pune în pericol nu doar creativitatea artistică, ci și sănătatea și alimentele de bază (prin patente ale medicamentelor și semințelor).

Sursa: De ce chemoterapia care costă 70.000 USD în SUA costă 2.500 USD în India

 

4. Organizare socială ierarhică poate fi înlocuită cu sistemul peer-to-peer, care există deja în software. Vă recomand să citiți integral articolul Wikipedia despre procesele sociale peer-to-peer pentru a înțelege cum funcționează.

 

5. Capitalismul ne face să credem că avem nevoie de șefi. O carte care descrie istoricul mișcărilor prin care muncitorii s-au auto-organizat arată că există, de mult timp chiar, alternative viabile.

Sursa: Post-capitalism.

 

6. Cum putem trăi într-o lume post-capitalistă? Ziarul britanic The Guardian are o secțiune excelentă cu prezentări video pe această temă. De exemplu, veți găsi răspunsul la întrebarea: de ce avem nevoie de un sistem care să redistribuie resursele și puterea de decizie asupra folosirii lor?

Sursa: The Guardian Post-Capitalism.

 

7. Richard Wilkison demonstrează că inegalitatea în distribuția resurselor, și nu lipsa lor, face cel mai mare rău unei societăți.

Sursa: site-ul TED.

TEDx Eroilor Teaser: cum ne câștigăm existența?

tedx-teaserMâine la TEDx Eroilor voi vorbi despre economia bazată pe voluntariat: un model în care TOATĂ munca se face voluntar, iar banii nu mai sunt la baza existenței umane. Când am început să mă gândesc pentru prima dată la ideea asta, mi se părea o utopie: în fond, trebuie să ne câștigăm cumva existența.

Nu, nu am descoperit între timp Sfântul Graal ca să știu cum putem trăi fără bani, dar cel puțin mi-am dat seama că suntem crescuți să credem în raționamente greșite.

Un scurt teaser pentru prezentarea de mâine: gândiți-vă ce înseamnă „a câștiga existența”. Gândiți-vă bine la ce înseamnă astea două cuvinte în realitate și apoi dacă e normal, de fapt, să ne CÂȘTIGĂM EXISTENȚA, pe care am primit-o gratuit (în funcție de convingerile fiecăruia – de la Dumnezeu, părinți, destin sau evoluție).

Practic, suntem crescuți să credem că dreptul nostru de a continua să existăm este condiționat de a face bani; prin reducere la absurd, dacă nu facem bani, nu contează dacă mai trăim sau nu. Iar asta se traduce prin acces la medicamente sau tratamente medicale, de exemplu.

Dacă aveți deja un loc mâine la TEDx, vă aștept! Dacă nu, voi încerca pe parcusul zilei să transmit aici pe blog ce se întâmplă acolo și ideile care îmi plac.

 

Vă aștept la „Open thinking”, TEDx și ON/OFF 6

În următoarele două săptămâni, am fost invitat ca speaker la trei evenimente deosebite; unul e în premieră, iar celelalte două sunt genul de eveniment la care, până acum, abia așteptam să fiu în public!

conferinta-open-thinking

Dacă sunteți pasionați de tehnologie și, mai ales, de ceea ce tehnologia ne permite să facem, vă aștept joi seara la primul eveniment organizat de Sourcefabric, o organizație non-profit care creează, de aici de la Cluj, aplicații software pentru publishing folosite de jurnaliști din lumea întreagă.

Evenimentul este cheamă A night of open thinking with open organisations in Cluj” și se va centra în jurul conceptului, foarte drag mie, de open-source.

Rolul meu va fi să vorbesc unei audiențe tehnice despre jurnaliști și jurnalism, despre cum putem adapta tehnologia pentru a genera soluții adaptate nevoilor din redacții, care să asigure că media va rămâne o voce puternică în mediul online. Pentru că în acest moment se întâmplă invers: presa se adaptează sistemelor de publishing existente, ceea ce generează pe de o parte erori amuzante, iar pe de altă parte limitează expresivitatea pe care mediul tipărit o oferă.

Dacă ne faceți o vizită la Cluj Hub, veți avea ocazia de a vă întâlni cu reprezentanții Sourcefabric, Open Source Open Mind (OSOM) și Mozilla.

conferinta-tedx-eroilor

Sâmbătă, are loc TEDx Eroilor – iar despre TED nu cred că e cazul să mai spun ceva! Am tot vrut să ajung ca spectator (dar făceau evenimentul tot când eram în concediu :D) iar anul ăsta am avut supriza să descoper că sunt invitat ca speaker… și încă pe o temă foarte dificilă.

De 12 ani, ca voluntar la Habitat for Humanity Cluj, am descoperit puterea enormă a unor gesturi de o generozitate uimitoare: sute de oameni din toată lumea vin la Cluj pentru a construi case pentru familii cu venituri mici și a le da un nou start în viață. Așa că m-am întrebat: am putea avea o economie bazată doar pe voluntariat? Cum ar arăta lumea noastră dacă am scoate banii din ecuație? Nu vin cu o soluție, ci cu o idee, în spiritul TED: Ideas worth sharing.

conferinta-on-off-6

Vineri, 26 aprilie, e timpul să ne reunim în triburi pentru ON/OFF 6 Communities Conference. O serie de evenimente născută la Cluj, „Din on în off”, a ajuns de la o întâlnire la ceas de seară la o conferință de o zi, în organizarea celor doi autori ai blogului TVdece, Alina Crâncău și Dragoș Răzvan.

Tema de anul acesta e una generoasă: comunitățile și nișele de pe internet. Va fi interesant să descoperim cum un mediu care ne-a permis să comunicăm oricând, oriunde, cu oricine, poate în același timp să ne ajute să îi descoperim pe oamenii cu pasiuni comune într-un mod mult mai direct și mai facil decât oricând în istoria omenirii.

Rolul meu va fi să vorbesc despre folosirea comunităților online pentru a genera schimbare socială, adică a implica o comunitate online în schimbările pe care vrem să le vedem în jurul nostru, în lumea „reală”.

 

Sunt trei evenimente de anvergură și mă onorează de faptul că organizatorii s-au gândit că aș avea cu ce să contribui. Sper să le justific încrederea și vă țin la curent cu desfășurarea ostilităților!