Mămăliga vindecă vreo 4 tipuri de boli. Dacii au ajuns primii pe Lună, imediat după ce au reușit să-i învețe pe legionarii romani limba latină. Descoperirea unor fosile în Tibet ne arată că oamenii sunt telepatici în mod natural și putem retrezi această putere ascunsă în noi. În fine. E plin internetul de aberații și, cel mai grav, multă lume le crede, obișnuită fiind cu gândirea „Am văzut la televizor, deci e adevărat” pe model doi-punct-zero.
Dacă efectul ar fi doar creșterea consumului de mămăligă și umflarea, chiar nejustificată, a mândriei naționale, n-ar fi mare bai. Dar, dacă ne obișnuim să credem tot ceea ce citim, efectele sunt mult mai perverse. E ușor să distrugi reputația unor oameni, e ușor să controlezi o societate prin scenarii alarmiste și generatoare de frică, e ușor să deviezi atenția.
Când ne formăm obiceiul de a „înghiți pe nemestecate” ceea ce ne servește Facebookul sau cine știe ce ziar-fantomă, ne pierdem capacitatea de a gândi critic, de a analiza sursele și a ajunge la propriile concluzii bazate pe fapte, nu pe părerea altora.
Te invit la un exercițiu de eliberare a minții.
Se cheamă TEDxCluj, are loc în 20 februarie și este o zi întreagă dedicată subiectului „Mythbusting”: o provocare de a înlocui prejudecățile și zvonurile Internetului cu informații verificate. Vedeta zilei va fi știința: acea metodă care ne ajută să descoperim cu adevărat realitatea, acea lume în care ideile rezistă doar dacă fac față unor teste obiective.
Îmi place la nebunie tema acestei ediții și cred că e un prilej excelent de a deschide cu adevărat ochii și a ne face un pic curățenie în creiere 🙂 Va fi și un prilej de a descoperi produse ale viitorului, proiectate la Cluj, în Innovation & Tech Expo, pentru cei care mai cred că aici se face doar outsourcing…
Crezi că nu ai timp?
În fiecare zi, vrei nu vrei, pierzi măcar 10 minute descoperind pe Facebook tot felul de „teorii ale conspirației” din surse dubioase. E timpul să îți faci timp și să investești într-un „reset”, o zi dedicată informațiilor și ideilor bune care au puterea de a inspira. Vă spun după ce am participat la TOATE edițiile de la Cluj: prețul unui bilet nu se compară cu experiența unei zile pe care am simțit-o adesea ca o „terapie” de adevăr pentru creier. Și apropo de preț, evenimentul e non-profit: banii se întorc în comunitate.
Ne vedem în 20 februarie!
Pasul următor: TEDxCluj official website