Ai chef de o schimbare în viața ta?

schimbareaViața începe acolo unde se termină zona ta de confort. Sunt vorbele unui predicator american căruia i se pare că vorbește direct cu Dumnezeu și care a fondat un cult întreg în jurul acestei idei a dialogului direct cu divinitatea. Pentru că a avut o idee, nu i-a păsat că alții îl credeau bolund, a creat o comunitate și nu s-a temut să își schimbe radical viața. Pe sistemul specific american, inspirația divină a venit la pachet cu transformarea din boschetar în miliardar.

Nu o să îți cer să te schimbi radical și, de mâine, să-ți dai viața peste cap. Scopul nu e să te caute familia… la cap. E suficient să te trezești un pic mai devreme sâmbătă – cât să ajungi la TEDxCluj. Nu, nu e „aaa, încă o conferință”.

E vorba de faptul că evenimentele TEDx sunt conferințe de la care poți chiar pleca schimbat. Nu știu să îți zic de ce, pentru că nu știu la ce vei reacționa. Poate la o glumă al speakerului cu numărul 7. Poate la o idee care nu are legătură cu subiectul prezentării. Știu însă – pentru că am pățit-o – că TEDx schimbă oameni. Pur și simplu pentru că ești acolo și intri în atmosfera aia în care toată lumea rezonează la nou. Începi să faci conexiuni; să descoperi idei pe care nu știai că le-ai avut; descoperi oameni.

Apropo de oameni: cu siguranță știi cine rectorul UBB (vine), iar dacă de Prashant Soegaard nu ai auzit, răspunsul e digital marketing Google. O alăturare foarte bună de speakeri români (spre exemplu, Simona Noja sau Florin Piersic jr.) si internaționali (Philipp Kandal de la Skobbler, un om care vrea să ne orienteze pe orice hartă, sau Carlos L. Abbate, specialistul în echilibru).

Contribuția mea la schimbarea care poate începe acum este o reducere de 30% la biletul TEDxCluj dacă folosești acest link. După ce alegi biletul sau biletele, dă click pe „Click here to enter a promotion code” și scrie aronet30 (greu de retinut, stiu!).

Nu știu ce din TEDxCluj te va schimba, dar știu că pentru mine întâlnirea cu asemenea oamenii e mereu prilej de idei noi și gânduri adânci 🙂

Amintiri de la TEDx Cluj. 833,9 pentru cunoscători

Mi-am dat seama, în weekendul care s-a încheiat, că mi se amestecă amintirile de la TEDx-urile 1 şi 2 din Cluj, chiar dacă pot spune că am rămas cu mult mai multe după ediţia a doua 😀

Spre deosebire de cei de la prima ediţie, majoritatea speakerilor de vinerea trecută nu erau suprize. Adrian Hădean, Cristian Gog, Constantin Asăvoaie, Radu Preda şi Daniel David erau oameni a căror activitate o urmăresc. Îi întorc vorbele lui Daniel David: ei sunt modele de excelenţă, aşa cum a propus el în prezentarea de la TEDx. Despre ce a vorbit fiecare citiţi pe TVdece, care au avut răbdarea să explice pe îndelete cum a fost.

Voi face doar rezumatul zilei; toţi vorbitorii* au spus un lucru în comun: opreşte-te din a face ceea ce nu îţi place şi schimbă, de mâine, lucrurile care te ţin pe loc. Uşor de zis, nu? Radu Preda ne-a arătat lucrurile de care avem nevoie colectiv, ca naţiune. Adi Hădean a venit cu exemplul personal (în aceeaşi dimineaţă fusese invitată la matinalul Alpha TV Delia Mureşan -a.k.a. schimbare pozitivă– şi parcă Adi ne arăta că acele principii funcţionează în practică). Iar, în final, Daniel David ne-a trasat şi reperele pentru drumul către excelenţă. Până la urma, la asta s-a rezumat TEDx Cluj: un prilej să ne gândim la schimbarea în bine pentru fiecare dintre noi şi pentru comunitate.

O notă aparte pentru gazdă, Cor Geetsma. La prima ediţie, Tudor Giurgiu a fost o gazdă bună. Cor Geetsma „went the extra mile”, iar experienţa de speaker la ediţia anterioară şi-a spus cuvântul: a pus excelent în valoare discursurile invitaţilor.

Mai e până la un alt TEDx. Şi am multe de schimbat până atunci!

* Cazurile de anamneză se exclud. Prietenii ştiu de ce.

Cadouri sub bradul ideilor

Recunosc, în perioada asta sunt ca un copil înainte de Crăciun. Pentru că încep sărbătorile. Vin Sf. Andrei, Moş Nicolae şi Moş Crăciun. Înainte de care, vine TEDx Cluj, a cărui primă ediţie a fost destul de faină ca să mă dau peste cap să ajung şi la a doua.

Sunt curios ce poate oferi ca speaker Ioan Bocşa, căruia numai eticheta de speaker nu i-aş ataşa-o. Abia aştept să văd dacă mă prind cum lucrează mintea mentalistului Cristian Gog. Iar despre Daniel DavidAdi Hădean şi Constantin Asăvoaie ştiu destule ca să fiu convins că au multe de zis, aşa că sper să mă surprindă plăcut cu lucruri pe care nu le-aş aştepta de la ei. Şi că se înscriu foarte bine în tema „getting things done”, „inspiring action”, sub care se desfăşoară noua ediţie.

Site-ul TEDx Cluj zice la momentul în care scriu 76 available seats, ceea ce mi se pare destul de mult, cu o săptămână înainte de eveniment. Aşa că daţi vestea printre prieteni: ideile bune vin în 12 noiembrie, adică vinerea viitoare. Dacă vom fi acolo, la primire!

 

TEDx, succesul şi copiii

Câţi dintre voi sunteţi părinţi?

Asta e probabil una din cele mai relevante întrebări pe care le-am auzit la TEDx Cluj. Pentru cine nu ştie, TEDx e echivalentul local al www.ted.com, o întâlnire a unor oameni inovatori, cu idei bune, care vor să le împărtăşească şi altora şi vor să afle, la rândul lor, ideile celorlalţi.

Prin urmare, cei 99 de oameni care erau în sală atunci când un speaker a pus această întrebare (Câţi dintre voi sunteţi părinţi?) sunt oameni de succes, inteligenţi, ajunşi la un anumit nivel în carieră, cu o educaţie peste medie. Majoritatea aveau între 25 şi 30 de ani, după cum reieşise ceva mai devreme.

Câţi dintre voi sunteţi părinţi?

Într-o sală de 99 de oameni de succes, am numărat patru sau cinci mâini ridicate. Cred că e cea mai îngrijorătoare statistică pe care am aflat-o recent. A reuşit cariera să gonească atât de departe gândul unei familii care să includă copii? Mai ales în cazul cuplurilor deja formate (ca să excludem telenovelele despre găsirea iubirii) e suprinzător faptul că pentru un copil e întotdeauna timp… mai încolo. Acum ne concentrăm pe muncă.

Până când?