Cum se fac concedierile în presă? Cazul România Liberă

Cotidianul România Liberă dă afară 20 de persoane, inclusiv veterani care lucrau în redacţie din 1993, precum Simona Popescu, şefa departamentului „politică internă”. Ea a explicat pentru Mediafax – şi asta e partea interesantă – cum se fac concedierile. Angajaţii care acceptă încheierea contractului prin acordul părţilor primesc trei salarii compensatorii. Ceilalţi, care aşteaptă o decizie de concediere, primesc doar un salariu şi jumătate (dar, teoretic, au dreptul la ajutor de şomaj).

Cum ar veni, oamenii sunt plătiţi să demisioneze, ceea ce face lucrurile mult mai simple pentru societatatea „R”, care editează ziarul. Dar nu e vorba aici de România Liberă; peste tot s-a întâmplat acelaşi lucru, dintr-un motiv foarte simplu: e foarte greu să justifici concedierea unui om, iar pentru desfiinţarea unui post legea pune condiţii clare.

Coordonatorul editorial al ediţiei de Transilvania-Banat, Claudiu Pădurean, susţine că reducerile de personal nu vor afecta această regiune a ţării. Dimpotrivă, în prezent România Liberă caută corespondenţi la Sibiu şi Satu Mare: „Nu cred să vedem concedieri pe Transilvania – Banat, pentru că e un singur om pe judeţ, nu prea au de unde să reducă”.

România Liberă este în proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, descris ca un „capitalist extrem”, omul pentru care proprietăţile sunt cărţi de poker – este implicat în imobiliare, construcţii şi retail, dar păstrează doar afacerile care îi aduc un avantaj. Conform unui supliment al cotidianului Business Standard, Adamescu a câştigat recent milioane de euro prin aprecierea acţiunilor Flamingo faţă de momentul în care le-a cumpărat, iar la România Liberă este de aşteptat să îşi „reglementeze” participarea, pentru că „nu poate fi mulţumit de cum merge afacerea”.

[UPDATE] Surse din Bucureşti spun că miercuri va avea loc un Consiliu de Administraţie, în care „orice este posibil”. Deja, chiar dinaintea concedierilor, s-au impus plafoane la telefoanele mobile şi alte cheltuieli, iar mai multor oameni li s-a cerut să lucreze pe bani mai puţini dacă vor să îşi păstreze locul de muncă. În privinţa ediţiilor regionale (mai degrabă a celei de Transilvania, pentru că pagina făcută în Moldova nu se mai poate numi „ediţie”), perspectivele de la centru sunt aceleaşi: costurile sunt deja mici, dar nu se poate şti ce vrea Adamescu să facă…