România Liberă iese pe piaţă cu un tabloid gratuit

Atenţie, titlul acestui post e de tabloid. Nu e vorba de un nou Click sau Cancan dat gratis, ci de un săptămânal în format de tabloid, dar cu altfel de subiecte, scos de România Liberă.

Toţi cei care vor cumpăra un ziar quality la chioşcuri vinerea se vor trezi şi cu un exemplar din „Săptămâna RL”, gratis. Ziarul va promova cele mai tari subiecte din toate publicaţiile grupului Medien Holding, care editează România Liberă şi reviste precum Casa Mea, Căminul, Domus, printre altele. Săptămânalul va fi un amestec între cele mai tari subiecte ale săptămânii încheiate (retrospectivă) şi teasing pentru săptămâna care vine, cu accent pe lifestyle, cultură şi sport.

Altfel spus, cititorii de ziare vor primi şi o reclamă la România Liberă când îşi iau publicaţiile lor preferate 😀 În afară de distribuţia la chioşcuri, se merge şi pe tradiţionalii volanţi din zone aglomerate (mall-uri, staţii de transport în comun, metrou la Bucureşti, cinematografe etc.). Conform surselor mele, „Săptămâna RL” va avea 40.000 de exemplare distribuite gratis la nivel naţional.

Încă ceva: redactorul-şef va fi un clujean, Claudiu Pădurean. Primul număr apare vineri, 17 septembrie.

Trei scurte

* Ioana Oros şi-a dat demisia de la Adevărul şi va lucra la Citynews. Spor!

* Antena 1 Cluj dă semne de revenire; studioul ar putea fi preluat în cele din urmă de Bucureşti. Incredibil ce profitabile pot deveni unele afaceri după ce scapi de şefi şi laşi oamenii care muncesc 😀

* Ediţia de Transilvania – Banat a cotidianului România Liberă va apărea doar odată pe săptămână, nu zilnic ca până acum, pentru perioada verii.

Echipă nouă la ştirile Radio Transilvania

Oana Buzatu şi Claudiu Pădurean formează noua echipă de ştiri de la Cluj a Radio Transilvania, în locul Inei Inăuan.

Cei doi sunt în continuare colegi şi la România Liberă, care de ieri a apărut fără ediţia de Transilvania-Banat, transformată din supliment într-o singură pagină, pe care au încăput trei articole.

Puteţi asculta ştirile Radio Transilvania la orele 10, 12, 13, 15 şi 16. În rest, postul transmite buletinele Deutsche Welle şi Radio France Internationale.

România Liberă renunţă la ultimele ediţii regionale: Transilvania-Banat şi Dobrogea

Conducerea cotidianului România Liberă a decis astăzi renunţarea la ultimele două ediţii regionale, de Transilvania-Banat (realizată la Cluj) şi Dobrogea, conform unor surse „centrale”.

Aşa cum deja s-a întâmplat cu ediţia de Moldova, ziarul nu va mai include acel caiet regional în format tabloid, care de-a lungul timpului şi-a tot redus din pagini, iar jurnaliştii din cele două redacţii vor continua să scrie pentru o pagină regională specifică fiecărei ediţii, care va apărea în ziarul mare. Asta echivalează cu reducerea spaţiului editorial cu aproximativ 50%.

Nu s-a vorbit de scăderi de salarii, dar pentru că majoritatea oamenilor din ediţiile regionale sunt plătiţi la bucată, iar în noua formulă de ziar le vor intra mai puţine texte, e clar că e vorba de bani mai puţini.

 

Cum se fac concedierile în presă? Cazul România Liberă

Cotidianul România Liberă dă afară 20 de persoane, inclusiv veterani care lucrau în redacţie din 1993, precum Simona Popescu, şefa departamentului „politică internă”. Ea a explicat pentru Mediafax – şi asta e partea interesantă – cum se fac concedierile. Angajaţii care acceptă încheierea contractului prin acordul părţilor primesc trei salarii compensatorii. Ceilalţi, care aşteaptă o decizie de concediere, primesc doar un salariu şi jumătate (dar, teoretic, au dreptul la ajutor de şomaj).

Cum ar veni, oamenii sunt plătiţi să demisioneze, ceea ce face lucrurile mult mai simple pentru societatatea „R”, care editează ziarul. Dar nu e vorba aici de România Liberă; peste tot s-a întâmplat acelaşi lucru, dintr-un motiv foarte simplu: e foarte greu să justifici concedierea unui om, iar pentru desfiinţarea unui post legea pune condiţii clare.

Coordonatorul editorial al ediţiei de Transilvania-Banat, Claudiu Pădurean, susţine că reducerile de personal nu vor afecta această regiune a ţării. Dimpotrivă, în prezent România Liberă caută corespondenţi la Sibiu şi Satu Mare: „Nu cred să vedem concedieri pe Transilvania – Banat, pentru că e un singur om pe judeţ, nu prea au de unde să reducă”.

România Liberă este în proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, descris ca un „capitalist extrem”, omul pentru care proprietăţile sunt cărţi de poker – este implicat în imobiliare, construcţii şi retail, dar păstrează doar afacerile care îi aduc un avantaj. Conform unui supliment al cotidianului Business Standard, Adamescu a câştigat recent milioane de euro prin aprecierea acţiunilor Flamingo faţă de momentul în care le-a cumpărat, iar la România Liberă este de aşteptat să îşi „reglementeze” participarea, pentru că „nu poate fi mulţumit de cum merge afacerea”.

[UPDATE] Surse din Bucureşti spun că miercuri va avea loc un Consiliu de Administraţie, în care „orice este posibil”. Deja, chiar dinaintea concedierilor, s-au impus plafoane la telefoanele mobile şi alte cheltuieli, iar mai multor oameni li s-a cerut să lucreze pe bani mai puţini dacă vor să îşi păstreze locul de muncă. În privinţa ediţiilor regionale (mai degrabă a celei de Transilvania, pentru că pagina făcută în Moldova nu se mai poate numi „ediţie”), perspectivele de la centru sunt aceleaşi: costurile sunt deja mici, dar nu se poate şti ce vrea Adamescu să facă…

Cum scăpăm de răspundere

Stârnit de întrebările referitoare la răspunderea juridică a ziariştilor şi a ziarelor, în cazul în care publică prostii, am dat o raită prin paginile publicaţiilor tipărite, ca să văd cine ce spune despre subiectul "nu ne daţi ziarul în judecată, autorul e de vină, noi nu ştim nimic". Discuţia a pornit în postul ăsta, dar am primit după întrebări legate de "disclaimer"-ele de care vorbesc.


Prin urmare, iată-le: campioană e detaşat ZIUA, în timp ce alte trei publicaţii insistă şi ele că doar autorul răspunde pentru un articol şi citează (greşit) Codul Penal. Asta e ce am apucat să găsesc azi, voi completa şi cu restul ziarelor. Dacă aveţi şi voi exemple la îndemână, daţi un email sau comentariu cu ele!

 

ZIUA, ediţia naţională:  NU NE MAI TÂRÂŢI PRIN TRIBUNALE! – Editura noastră, directorul general al acesteia şi redactorul şef al ziarului ZIUA nu răspund nici civil, nici penal pentru articolele apărute în ediţiile locale ale ziarului (care funcţionează în regim de franciză) şi nici pentru cele publicate în ediţia naţională, dacă sunt semnate de ediţiile locale. Pentru toate celelalte procese precizăm că singurii răspunzători de conţinutul articolelor sunt semnatarii acestora.

 

Adevărul de Cluj, Monitorul de Cluj, Evenimentul Zilei: Potrivit articolului 206 C.P., responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolului aparţine autorului.

 

Cluj Expres, România Liberă, Ziarul Financiar, Business Standard – nu au / nu am găsit.

 

Jurnalul Naţional are doar o precizare: Opiniile exprimate în articolele publicate aparţin în exclusivitate autorilor. Deci fără referiri la răspunderea juridică.


Dacă aveţi completări, le aştept, mai ales de prin publicaţii locale.

Ce ne aşteaptă

Urmează zile foarte interesante: ultima săptămână (şi un pic) din octombrie. Prin urmare, ajung la termenul limită o mulţime de proiecte care urmau să se lanseze "în octombrie".


Să încep de-acasă: noul site CLUJEANUL nu va fi gata la 1 noiembrie, cum am auzit şi eu de prin alte redacţii. Termenul nu era unul stabilit oficial şi nici acum nu există unul similar.


În 26, adică vineri, este anunţată lansarea Informaţiei de Cluj. Din câte ştiu, echipa s-a completat recent cu Ovidiu Cornea, care a fost redactor la Clujeanul, apoi Ziarul Financiar şi din nou Clujeanul.


Şi City News ar trebui să încheie etapa de joacă şi să lanseze site-ul, pentru că deja au oameni pe teren şi reclame prin oraş. Nu-i chiar profitabil să faci reclamă unui produs care nu-i în magazine, ne zicea un profesor de publicitate prin facultate. Oricum, trebuie o lansare în următoarele nouă zile pentru a respecta termenul de "octombrie". Aici ultimul transfer este al Biancăi Felseghi, de la România Liberă.


Românie Liberă care a luat o decizie surpriză în ultima săptămână; după ce se dădea ca sigură renunţarea la apariţia de sâmbătă, au luat exact cursul contrar şi au lansat o ediţie specială de weekend, aşa cum scriam că s-ar putea face pentru a atrage cititori în plus pe un produs distinct de cel din restul săptămânii. Reacţiile de tot soiul ale cititorilor nu au întârziat să apară.


Cât despre proiectul Cluj Express, un cotidian gratuit by Inform Media, cine mai ştie ceva de planurile anunţate în septembrie? Termenul era tot luna octombrie, care, imediat, e cam gata.

 

[actualizare] Mulţumesc pentru informaţiile din comentarii, se pare că trebuie să ne aşteptăm luni la Cluj Express. Să vedem dacă se verifică, e o lansare foarte ciudată…

Realitatea vine la Cluj (ep. XVII)


Cosmin Pîrv
sare din pădurea România Liberă de Transilvania – Banat înspre câmpiile terenului pe care îl va face pe post de corespondent de Cluj al Jurnalului Naţional, dublat de funcţia de editor de la monitorulcj. În ultimul an, Cosmin a trecut de la CLUJEANUL la Evenimentul Zilei, apoi la România Liberă şi acum la ziarele menţionate.


realitateano
Pentru cam a şaptea oară, aflu că la Cluj se va deschide un studio teritorial Realitatea TV. Ca de fiecare dată, suntem asiguraţi de surse din zona unui aprozar (pe bune!) că de data asta este foarte serios. Printre cei care ar dori să lucreze la Realitatea TV Cluj se numără şi un veteran al presei clujene cunoscut printre prieteni cu supranumele "Incendiu" încă de pe vremea când era cât pe-aici să-mi fie coleg.


De noul proiect "Realitatea – grupul de la Cluj" este responsabil un domn serios, deşi fără mustaţă, care s-a mai ocupat şi de niscai studiouri locale Pro TV de prin Piteşti / Ploieşti / whatever, pe nume Druică. Vom reveni cu prenumele, care pare a fi Costel.

12 zile mai scurte

12zilemaiscurteSă sperăm că viitoarele mall-uri ale Clujului vor avea şi raioane de manuale – unul de geografie, pentru Clujeanul via Vasile, şi unul de matematică, pentru România Liberă ediţia de Transilvania – Banat.


Care socoteşte astăzi, pe prima pagină, că din moment ce Polus se deschide la 12 octombrie şi Iulius Mall abia în 20, rezultă logic că Polus are un avantaj de 12 zile.


Normal, nu? Că doar 12 + 12 este 20. De asemenea, 8 – 4 egal 4 numai vara, iar 32 – 16 egal… zero. Ce să-i faci…

Mişcări de trupe la Camera de Comerţ

Gândiţi-vă că staţi pe strada Horea cu faţa la Camera de Comerţ. Aşadar, aveţi în stânga-spate Rolland Garros, în dreapta-faţă Gente Senior, iar în faţă-faţă cele mai proaspete transferuri din presa clujeană.

Continuă să citești Mişcări de trupe la Camera de Comerţ