Scurte din presa a la Cluj

Pentru că tot nu vă săturaţi de presă :)) şi tot dintr-astea citiţi:

* Rareş Bogdan a luat Realitatea TV Cluj, deci cu un ziar-veteran şi două televiziuni, va fi întâiul mogul al Clujului 😀

* Nicoleta Nap este editor la servus_cluj, la Cetăţeanul Clujean a rămas Anamaria Pascal şi… atât?! a mai rămas cineva?

* Şi la a treia am o amnezie groaznică. Oare îmi trece? 😛

După o săptămână de nelinişti, Sorin Dan ar putea vinde Ziua de Cluj

Vinerea trecută, aflam pe surse (dar mai ales pe messenger), despre schimbări de mare amploare la Ziua de Cluj. Ulterior, alte informaţii pe aceeaşi temă au apărut prin comentarii pe blogul lui Vasile şi un post al lui Don Antonescu. A fost nevoie de o săptămână şi o „grevă” (termenul îmi aparţine) a directorului Rareş Bogdan ca situaţia să se schimbe, iar deznodământul mai puţin aşteptat ar putea fi vânzarea de către Sorin Dan a acţiunilor ziarului.

Acum o săptămână, lucrurile de care am auzit eu sunau aşa:

1. Sorin Dan l-a impus pe Titus Crăciun redactor-şef. Călin Poenaru a fost retrogradat la funcţia de redactor-şef adjunct.
2. Mihai Moga a devenit din coordonator redactor la sport, cu jumătate din salariul anterior.
3. Ovidiu Cornea a fost concediat cu un preaviz de 30 de zile.
4. Florina Sur a fost trecută pe jumătate de normă şi, prin urmare, pe jumătate din bani
5. Veronica Moigrădean, editor foto, a fost concediată.

Ce s-a schimbat de atunci, conform unor oameni cu sediul pe Eroilor:

1. Călin Poenaru va redeveni redactor-şef.
2. Rămâne incertă situaţia lui Mihai Moga, care şi-a luat concediu. Surse de prin redacţie spun că s-a vorbit şi de demisia lui, dar lucrurile nu sunt clare.
3. E posibilă revenirea lui Ovidiu Cornea tot pe cultură.
4. Florinei Sur i s-ar fi cerut să rămână la normă întreagă.
5. Veronica a fost ofertată să rămână ca fotograf (adică muncă de teren în plus) în locul lui Eugen Olariu.

Ar fi greu de explicat revenirea lui Sorin Dan asupra deciziilor luate, dacă nu ar fi fost o altă schimbare în caseta de redacţie. Rareş Bogdan (Supărareş Bogdan, când îi critic ziarul) nu mai apărea ca director, ci ca editorialist. L-am întrebat de ce. „Nu am fost schimbat din funcţie, în continuare Sorin Dan mi-a cerut să rămân, dar pentru că deciziile i-au afectat pe doi oameni care au contribuit decisiv la evoluţia ziarului, Mihai şi Călin, prietenii mei, am considerat că până la reglementarea situaţiei lor poziţia mea trebuie să fie doar de editorialist”, spune Rareş. Dacă decizia a fost a lui, eu i-aş zice grevă.

Rareş Bogdan susţine însă că va încerca, împreună cu cei care i-au fost iniţial asociaţi la Ziua, să recumpere părţile sociale ale firmei care editează ziarul. „E probabil ca Sorin Dan să accepte oferta înaintată de mine, Octavian Hoandră şi Mihai Moga de recumpărare a acţiunilor pe care le-am cedat. Dacă nu vom prelua acţiunile, nu ştiu cum vor evolua lucrurile după 1 octombrie. E posibil orice”, a spus el.

George Jiglău pleacă de la City, Delia Cărbune merge la Prima…

… pe scurt, se agită iar piaţa transferurilor:

* Delia Cărbune este noul corespondent Prima TV Cluj, post care şi-a schimbat, tot zilele astea, şi cameramanul. Delia a trecut de la TVR Cluj la Realitatea, dar promisiunile de acasă nu s-au potrivit cu criza din târg. Succes la Prima!

* Mă pregăteam să anunţ că va fi redactor-şef la Mesagerul de Cluj, dar trebuie să scriu taman contrariul: editorul George Jiglău părăseşte CityNews, după foarte puţin timp petrecut acolo, respectiv din 22 iunie. George se desparte de City în cei mai amiabili termeni şi va rămâne acolo până la găsirea unui înlocuitor, după care se va ocupa de proiectele personale. Din păcate, se pare că n-au mai putut fi împăcate cu redacţia. Îi ţin pumnii Monicăi, că data trecută când s-a schimbat editorul a lucrat vreo lună singură 🙂

* UnCopilutz a scris deja de plecarea lui Eugen Olariu de la ZIUA de Cluj. Ar mai fi de notat ceea ce cred că e o premieră în presa de pe la noi, adică faptul că ZIUA nu mai are voie să folosească imaginile surprinse de Eugen, pentru că drepturile de autor aparţin firmei acestuia. Un model bun de urmat! Pe de altă parte, ZIUA caută deja înlocuitor şi o soluţie ar putea fi aducerea unui colaborator part-time.

* Iar s-au intensificat zvonurile despre colaborarea Rareş Bogdan – Liviu Alexa pentru Mesagerul de Cluj. Devine amuzant!

Rareş Bogdan şi-a vândut acţiunile la ZIUA de Cluj

Rareş Bogdan şi-a vândut integral „acţiunile” la cotidianul ZIUA de Cluj, conform unui anunţ publicat pe forumul APPC. El rămâne director general al publicaţiei şi a cerut să devină membru în Asociaţia Profesioniştilor din Presa Clujeană.

Acţiunile lui Rareş Bogdan la ZIUA de Cluj (mai corect spus, părţile sociale din societatea Clever Media, care editează ziarul), au fost cumpărate de cel care deja deţinea pachetul cel mai mare, Sorin Dan.

Bogdan a mai anunţat că se retrage şi în iulie 2007 (conform postului de atunci, el deţinea 34% din părţile sociale), dar la momentul respectiv s-a răzgândit.

UPDATE 23 aprilie: Informaţii noi în urma unei discuţii cu Rareş Bogdan – el a vândut, într-adevăr, 34% părţi sociale în Clever Media SRL, iar Mihai Moga şi-a lichidat şi el cele 6% deţinute până acum. În urma acestei tranzacţii, asociaţii firmei care editează Ziua de Cluj sunt Sorin Dan cu 16%, Horaţiu Dan cu 40% (este fiul lui Sorin) şi Transilvania Real Development cu 44% (societatea este controlată tot de Sorin Dan, care are aproximativ 80% din acţiuni).

Motivele tranzacţiei: pe de o parte, „siguranţa financiară” a celor care au încasat acum bani; pe de alta, Ziua de Cluj are nevoie de o infuzie de capital în următorul an. „Sorin Dan va trebui să investească peste 100.000 de euro şi este normal să investească într-un produs pe care îl deţine”, a spus Bogdan.

Prin contract, Rareş Bogdan s-a obligat să mai rămână la ZIUA de Cluj trei ani, timp în care nu poate pleca fără acordul lui Sorin Dan. Pe lângă atribuţiile de director general, trebuie să scrie cel puţin două editoriale pe săptămână.

De asemenea, Rareş a mai aflat că dacă mai reacţionează intempestiv când anunţ plecări şi sosiri la ZIUA de Cluj pe acest blog, îi voi spune de acum doar Supărareş Bogdan.

Tabelul sosiri-plecări de la ZIUA de Cluj

De la ZIUA de Cluj a plecat, de câteva zile, „veterana” redacţiei: Silvia Pugna. Tehnoredactor – şi, mai mult decât atât, un om care a muncit la realizarea tuturor layouturilor pe care le-a avut vreodată ZIUA noastră locală -, Silvi era acolo de când s-a înfiinţat ziarul (şi poate ar fi mai bine zis chiar dinainte). Îi ţin pumnii în noul ei job, pe care îi respect dorinţa de a nu-l face public.

Rareş Bogdan a anunţat pe blogul lui Vasile, după demisia acestuia, şi plecarea celui de-al doilea redactor-şef adjunct, Laura Laurenţiu.

Timpul scurs din 5 ianuarie până acum îmi permite să fac o precizare cu care i-am rămas dator lui Rareş Bogdan, care mă întreba (în Plecări de la ZIUA de Cluj, când scriam că s-a renunţat la trei colaboratori):

Continuă să citești Tabelul sosiri-plecări de la ZIUA de Cluj

Vasile în casă nouă


ZIUA de Cluj
a împlinit de curând trei ani. La mulţi ani, cu sau fără franciză! Ei au făcut aseară chef, motiv pentru care site-ul Monitorul nu a prea fost actualizat în dimineaţa asta până pe la ora 11, şi nici atunci complet.


Mai important e că blog-ul lui Vasile Racoviţan a făcut şi el un an. La şi mai mulţi ani! Vorba lui Băsescu, de data asta din inimă.


Drept cadou, Vasile are un nou site, de blog crescut mare, pe domeniul lui. Nu e racovitan.com, cum am crezut eu, că ăla e văru-so, ci vasileracovitan.com.

 

Pe de altă parte, s-a gândit să mă şocheze de dimineaţă, pentru că de pe prima lui  pagină ne salută Octavian Hoandră şi Rareş Bogdan (pe vremuri, patroni la ZIUA, în practică la fel de şefi ca înainte), pe motiv că vor deveni în curând bloggeri. Sau jurnalişti care îşi publică editorialele pe internet, rămâne să vedem.


Şi acum din seria "am avut dreptate": când Vasile a anunţat că se mută, îi comentam printre altele că îşi face ZIUA blog corporatist. Răspunsul "no comment" a făcut toţi banii… Nu de alta, dar eu am spus-o complet din întâmplare.