1 aprilie la Radio Cluj: cel mai scurt buletin meteo din istorie

Daţi un play mai jos – articolul ăsta are coloană sonoră 😀

Mare parte a zilei de 1 aprilie am uitat că s-ar presupune să râdem. Sper că e doar o fază temporară și nu o dovadă că mi-am pierdut simțul umorului, dar, cum vă scriam, n-am gustat momentul. În schimb, am zâmbit amintindu-mi de momentul în care orice 1 aprilie era precedat de măcar o lună de complotări şi se încheia, ca-n Harry Potter, cu mischief managed! Şi mai ales mi-am adus cu drag aminte de ce păţeau Lili, Dan, Kris, Andreea, Bogdan, Adela sau Alina dacă erau cu mine pe tura de ştiri de la Radio Cluj. Cel mai greu (pentru ei) a fost când am nimerit de-un 1 aprilie pe tura de 6 dimineaţa: în traducere, eram singur în Camera Ştirilor. Adică era cam aşa:

pull-the-plug

 

Primul lucru pe care l-am făcut dimineața a fost să inversez literele pe tastatură. La propriu, am scos tastele și le-am pus în alte locuri. Apoi am falsificat un buletin meteo. Îl primeam pe fax – așa că am creat în Word o foaie care să arate la fel, inclusiv cu header-ul de la Centrul Meteo Regional Transilvania Nord, și apoi am copiat-o la fax, să pară… originală! Pe foaie scria întâi ceva banal, iar apoi treceam la o prognoză mai inedită, de genul: „Cerul va fi senin cu excepția cazului când va ploua, caz în care umiditatea atmosferică va crește!”.

Prima care a venit la lucru – n-o s-o uit, era pe tura de 10, a fost Lili: șefa (îi zic așa numai pentru că avea meritul de a fi creat echipa aia genială și pentru că m-a învățat cum îi să conduci și să fii om în același timp – eticheta nu-i place). Lili n-a prea înțeles la început de ce n-o ascultă calculatoarele; ea scria una și apărea alta. Stresată că nu merge ceva, n-a fost atentă în jur, așa că am dat ceasurile cu un sfert de oră înainte și i-am strecurat și buletinul meteo fals. Cum s-a uitat la ceasul de perete, s-a speriat de cât e ora și a țâșnit spre știri. S-a întors râzând, cinci minute mai târziu: intrase ca fulgerul în cabina de emisie și, văzând cât de uimiți o privesc toți, s-a gândit în cele din urmă să se uite și la ceasul ei de mână 😀

I-am zis și de faza cu buletinul meteo, am prezentat împreună radiojurnalul de la 12, iar eu m-am dus acasă. Nu mică mi-a fost mirarea să-l aud pe Dănuț, la ora 14:55, cu cel mai mișto buletin meteo pe care l-am auzit vreodată: carevasăzică, draga de Lili îi strecurase la rândul ei versiunea mea „îmbunătățită”, fără să-i zică nimic. Și l-a lăsat s-o ducă până la capăt.

Înregistrarea e mai jos; Dane, nu mă bate că o fac publică – şi faptele mai grave s-au prescris între timp!

Cel mai scurt buletin meteo din istoria radioului: cerul va fi senin și… va rămâne la fel 😀 Îmi place să-l aud cum observă ce scrie mai încolo pe foaie, crede că a dres-o, iar apoi îl pufneşte tot mai vizibil râsul.

P.S. Înregistrarea face parte dintr-un mix de 15 minute cu perle strânse în câţiva ani şi… remixate. Aştept revelionul la care să îl public integral – mai sunt vreo trei buletine meteo pe acolo! 🙂

Un an fără Radio Cluj, un început la Adevărul

În ceas de seară, duminică, când s-a stins agitaţia exit-poll-urilor şi estimărilor, mi-am dat seama că s-a împlinit anul de când am plecat de la Radio Cluj, unde am petrecut cinci ani nebuni şi pasionanţi la Camera Ştirilor.

Aşa a fost şi despărţirea: am vrut neapărat ca ultimul buletin pe care îl editez şi prezint să fie de la ora 13:55, ca ultimele mele cuvinte pe post să fie „A fost ora 14”, care sunt şi primele pe care le-am zis vreodată în direct, acolo. Am ajuns în emisie alături de toată echipa, care venise la un pahar de despărţire. Am prezentat ştirile cu o căciulă de Moş Crăciun în cap, în timp ce Andrei Ţigănaş îmi făcea poze cu mobilul.

A trecut un an şi mi-i un dor nebun de ştiri, de direct, de emoţii, de editarea ştirilor contra-cronometru. De a improviza o ştire în direct pe baza unor cuvinte notate în fugă pe hol, cu corespondentul de cine ştie unde la telefon, în drum spre microfon. De buletinul meteo la care îmi dădeam seama că am uitat de fapt prognoza în birou 🙂

Vineri, de echipa Camerei Ştirilor se mai desparte un om: Corina Brânduşan, care lucra acolo din vara lui 2007, când a venit la noi de la Radio Transilvania şi ne-a convins, pe parcursul unor interviuri cu toată echipa, că e un foarte priceput om de ştiri. Dar, după două radiouri, Corina va merge în presa scrisă, la Adevărul / Adevărul de seară. Succes. Peste un an, oare, îţi va fi la fel de dor de ştiri?

Companihihi

Când auziţi o prezentatoare de ştiri radio că enunţă foarte rar şi clar, exagerat chiar, sunt toate şansele să fie din cauză că, în realitate, ceva o gâdilă foarte tare şi abia se abţine să nu râdă.

 

O fostă colegă de la Radio Cluj mi-a trimis o înregistrare făcută în direct, în timpul unui Radiojurnal. Ea a tras o bâlbă, după care colega de prezentare a tras adânc aer în piept şi s-a înecat de râs. Când le ascultaţi, ţineţi cont că sunt oameni cu experienţă de 8 şi respectiv 12 ani în radio. Ca dovadă că se poate întâmpla oricui…


{mp3}perladeras{/mp3}

Scânteia mea personală

Dacă a dispărut o "scânteie", să vă ofer alta… povestea unei contestaţii la Ilie Rad, garantată de martori binoculari

 

Dubiile mele cu privire la autenticitatea mailurilor lui Ilie Rad încep să se evapore în viteză. Chiar dacă mailurile nu ar fi reale, faptul că aşa ştie Rad să "aranjeze" lucrurile mi-era clar dintr-o experienţă personală. Aşa că luaţi un loc pentru o scânteie deloc anonimă.


La examenul scris pentru licenţă de la Jurnalism, am avut un test la două materii: legislaţia presei şi ceva materie de-a lui Rad, parcă stilistică mass-media. Subiectul lui Rad cuprindea  "cerinţa": Demonstraţi cu argumente importanţa utilizării corecte a limbii române.

 

Da, profesorul de stilistică Ilie Rad ne cerea să demonstrăm cu argumente. Dincolo de faptul că a băgat un pleonasm într-un subiect de licenţă elaborat cu grijă acasă, şeful de catedră nu s-a prins că să ceri aşa ceva unui absolvent de jurnalism e ca şi cum i-ai cere unui medic rezident să demonstreze cu argumente că e important să folosească corect stetoscopul.

 

Detalii despre stilul de negociere "Ilie Rad" în continuarea postului. 

Continuă să citești Scânteia mea personală

Angajaţii Radio Cluj ies în stradă. Sau în curte

Angajaţii Radio Cluj (pe numele din buletin: Studioul Regional de Radio Cluj, parte a Societăţii Române de Radiodifuziune) au protestat astăzi în curtea instituţiei (adică pe gazonul de pe Donath 160) şi au cerut salarii mai mari. În radio sunt două sindicate, care se ceartă între ele, iar protestul de azi a fost organizat de cel mai vechi, "Sindicatul Lucrătorilor din Radio Cluj". 


Conform sindicaliştilor, un reporter câştigă
între 1.100 şi 1.400 de lei. Pe de o parte, cum vi se pare salariul ăsta pentru un un reporter care nu lucrează sâmbătă sau duminică, de exemplu, decât ca excepţie? De precizat că mulţi reporteri sunt de fapt încadraţi ca redactori în cartea de muncă, adică au salarii ceva mai mari.


Pe de altă parte, ţineţi cont că salariul mediu din radioul public este de 2.000 de lei, pentru că veniturile angajaţilor care fac la Bucureşti aceleaşi lucruri ca la Cluj sunt mult mai mari; în plus, există angajaţi cu vechime şi multe sporuri care iau mai mulţi bani pentru o emisiune pe săptămână decât ia un reporter care trage toată ziua. Prin urmare, un sistem care deocamdată supără foarte mulţi oameni din toate taberele.


Mediafax îl citează pe Roşca Peter Istvan, redactor-şef adjunct Radio Cluj, pe care îl cheamă Rostas. În rest, e bine, mai reveniţi.


Precizare: încasez drepturi de autor de la Radio Cluj pentru munca de la ştiri; prin urmare, astea au fost câteva informaţii, iar opiniile le las în seama voastră.

Fantoma lui Andrei la radio

Se pare că îmi bântui colegii chiar şi atunci când nu sunt la radio… prezentatorul matinalului în care citesc şi eu ştirile din când în când s-a obişnuit cam tare cu mine, la cum insistă să mă prezinte chiar dacă nu sunt eu în tură şi chiar are pe altcineva lângă el. Ce-i drept, tot Andrei.


Gherle de la Cluj

Astăzi e o zi tristă. Azi râdem de mine. Adică după ce am tot scris despre alţii şi despre ce li se mai întâmplă lor în direct (hai că ăia de la Neptun TV au fost delicioşi), azi e momentul să vă arate şi Andrei ce ştie.


Aseară pe la ora 19, o colonie de lilieci mi s-a instalat în gât fix în timp ce aveam de zis ştiri. Urmarea a fost că nu puteam deschide bine gura fără să mă înec, şi era musai să deschid gura. Aşa că a ieşit, în 5 minute, o succesiune de bâlbe şi litere amestecate mai mare decât în ultimii doi ani la un loc. Sorry, dragi ascultători, iar restul, distraţi-vă!

Continuă să citești Gherle de la Cluj

Revista presei

Sunt uneori ştiri reale atât de bune, încât nu ar fi putut fi inventate, că nu se gândea nici dracu' la ele. În revista presei de astăzi aflăm că spaniolii vin la căpşuni în România, avem un duel între ciocolată şi sărut precum şi un sutien medicinal magnetic cu vibrator, care, evident, a fost inventat de un bărbat.
Continuă să citești Revista presei