Cât de proşti sunt consideraţi jurnaliştii în general?

Una din cele mai haioase experienţe în a prezenta o emisiune TV în care am invitaţi, mereu alţii, e să văd cum pe la jumatea discuţiei li se luminează parcă faţa şi îi văd că răsuflă uşuraţi: „aha, parcă totuşi avem cu cine povesti”.·Nu zic că toţi, dar mulţi dintre cei care vin în emisiune vin cam ca găina spre topor: ştiu că e bine pentru ei să apară, dar se pregătesc de parcă ar trebui să-i explice efectul Doppler lui Paris Hilton.

Recent, am vorbit cu un medic obişnuit să apară pe la televiziuni despre bolile de sezon. Am văzut că e mirat că ştiu chestii simple, gen diferenţa dintre a trata cauzele sau simptomele unei răceli. Cred că atunci mi-am pus cel mai mult întrebarea: chiar, cât de proşti sunt consideraţi jurnaliştii în general, şi în special ăştia care mai apar pe ecran? Aşa, ca premisă?

Proliferarea prin emisiuni de tot felul a unor păpuşei şi prinţese aleşi şi alese strict pe criterii fotomodelistice, care fac box cu limba română şi screm maxim o întrebare gen „care este secretul succesului?” dacă nu le şopteşte producătorul în cască, face mult mai greu să ai o emisiune normală la cap. Pentru că invitatul, obişnuit cu ceea ce vede la TV, vine gata pregătit să discute cu nişte idioţi şi în primele cinci minute te ia ca atare.

Iar reporterii care întreabă omul de pe targă cum se simte fac la fel de mult rău.

Dar momentul de transformare e una din plăcerile mele de zi cu zi. E momentul în care, după vreo două întrebări normale (nu vă imaginaţi capodopere, e vorba doar de întrebări fireşti în discuţie), invitatul îşi păstrează emoţiile, dar renunţă la crispare şi realizează că nu discută cu mobila. Iar după emisiune, am avut plăcerea să îmi spună câţiva: văd că ştiţi subiectul. Sincer, de obicei, nu. Dar sunt curios. Vreau să ştiu. Chiar mă interesează. Şi am citit un pic aseară, măcar atât, că nu avem timp de pre-interviu.

Medicul de care vă povesteam mi-a zis după emisiune că e foarte important cine pune întrebările şi ce întreabă. Logic, dar chiar mă gândesc: dacă la subiectul bolilor de sezon, despre care orice bunică din Mera ştie vorbi relativ competent, invitatul are probleme cu ce e întrebat de obicei, ce naiba mai vedem la televizoarele din ţara asta?

P.S. Un prieten din presă, invitat la revista presei pe un alt post, povestea ce fain a fost să prezinte el subiecte de politică şi administraţie, în timp ce prezentatorul şi-a scos piciorul de după pupitru, şi-a ridicat un crac de la pantaloni şi s-a apucat să îşi expună părul de pe picioare. S-o fi plictisit omul la serviciu, gen. O banană?