Bună ziua, cu doamna Nicoară, vă rog!

Dacă un jurnalist de la Realitatea TV era filmat din greşeală în timp ce se uita la pr0n la serviciu, aşa-i că făceam cu toţii o petiţie online ca să nu fie dat afară? Venea frumos omul şi zicea: da, ştiu că eram în spatele prezentatorilor, dar verificam un mail de la un coleg şi era ataşată chestia asta. Nu ştiam ce conţine. A mai păţit-o unul şi toată lumea l-a apărat.

Acuma i s-a întâmplat în schimb clujeanului Marius Nicoară, momentan ocupat ca senator, motiv ca toate ipocriziile să înceapă iar să băltească prin presă. Da, e subiect, da, e interesant, chiar vreau să ştiu ce fac ei acolo şi e bine că s-a publicat povestea, dar e o anecdotă, un moment jenant şi atât.

Problema nu e că a deschis mailul. A păţit-o şi un senator american, dar ăla a avut bunul simţ să închidă imediat pozele topless primite pe mail, nu să continue să se uite vreme de câteva minute, rânjind între timp şi spre camere. Dar ăştia suntem!

Până la urmă, în ştirea de pe Realitatea informaţia pe care trebuie să o reţinem este: Marius Nicoară a avut un număr de … intervenţii în parlament, … iniţiative, a promovat următoarele subiecte de interes pentru alegătorii lui. A, păi nu scrie asta? Pardon.

În rest, la ce se uită domnul Nicoară e problema lui nevastă-sa.

De ce aş desfiinţa bilele parlamentarilor

Un silogism simplu ca la şcoală demonstrează că groapa de gunoi a Clujului miroase mai bine decât jegurile din Parlamentul ţării. Premise:

  • Când s-a votat la secret, legea Agenţiei Naţionale de Integritate a fost respinsă (2 voturi împotrivă, 49 de abţineri)
  • Când s-a reluat votul cu ridicarea mâinii, adică la vedere, Camera Deputaţilor a adoptat legea de funcţionare a ANI! (niciun vot împotrivă, doar 27 de abţineri!)

Dacă tot modificăm Constituţia, n-am putea interzice votul secret în Parlament? Ce înalt principiu uman le dă voie aleşilor noştri să voteze pe ascuns, cu bile albe şi negre, în loc să răspundă direct în faţa şefului, adică a alegătorilor, pentru fiecare opţiune pe care şi-o exprimă?

Ok, Constituţia interzice „mandatul imperativ”. Asta înseamnă că alegătorii nu pot trimite acasă un Parlamentar, prin vot exprimat în timpul mandatului, pe motiv că individul freacă menta la locul de muncă sau pentru că s-au prins prea târziu că e congenital tâmpit. Dar cum să-i alegem sau nu mai departe, dacă nu putem controla ce au votat pentru fiecare problemă care ne interesează? Ne bazăm că ei ne spun adevărul? Da, s-a văzut azi cât de sinceri sunt.

Ăia doi care au votat împotrivă la secret iar apoi au dispărut din peisaj la votul public trebuie trimişi repede la plimbare. Iar cei care s-au abţinut, adică n-au nicio opinie despre controlul averilor şi combaterea corupţiei la nivel înalt, sunt rugaţi să îşi facă harikiri cu o pagină mai tăioasă din revista Kamikaze.

Lecţia de azi din Parlament e clară: aleşii neamului n-au nici măcar tăria de caracter să-şi susţină opiniile până la capăt. Au bile, dar n-au boaşe.

Două camere cu personalităţi multiple

Parlamentul României de la început de octombrie a trântit guvernul Boc prin moţiune de cenzură. Un guvern pe care l-au considerat incapabil să mai gestioneze situaţia economică a ţării; atât de incapabil încât merita să fie primul executiv demis prin moţiune din 1989 încoace (sigur, a mai fost şi o discuţie despre legea pensiilor şi privilegiile parlamentarilor, dar cine mai asculta?).

Parlamentul României a respins mai apoi miniştrii din niciodată-născutele guverne Croitoru şi Negoiţă, pentru că au considerat că oamenii din acele echipe nu erau capabili să guverneze eficient.

Nişte comisii din Parlamentul României au dat azi aviz favorabil membrilor unui nou guvern condus de Emil Boc. Deşi cu câteva săptămâni în urmă o parte dintre ei au fost respinşi, pe când făceau parte din alte „cabinete”, între timp se vede că le-au crescut nişte urme de competenţă. Culmea, tot ce s-a schimbat e că acum sunt conduşi de Emil Boc, adică taman omul respins şi dat jos din corcoduş pe motiv de nepotriveală cu ţara.

Un observator din afară ar putea rata o informaţie esenţială: că România a avut în tot acest timp acelaşi Parlament. Aceiaşi oameni au votat, conform aceloraşi convingeri, principii şi valori. Moţiunea de cenzură a fost startul campaniei electorale, gândită să imprime un avânt campaniei lui Mircea Geoană; victoria lui Traian Băsescu a făcut inutil întreg procesul, iar aşa-zisa „opoziţie” s-a ascuns repede în aşteptarea unor vremuri mai bine (îmi cer scuze pentru aparenta naivitate cu care, mai sus, scriam de motivele demiterii sau respingerii unor miniştri – e frumos să visezi uneori).

Iar noi, oamenii? După trei luni de circ, ne întoarcem în aceeaşi ţară cu buget de austeritate şi cu austeritate de competenţă, să strângem din dinţi ca înainte, până vin banii de la FMI ca să plătim salarii şi pensii, că nu ne permitem să investim.

Primele efecte ale deciziei Parlamentului

Acum câteva zile, indignare colectivă: parlamentarii hotărâseră că dacă nu vin destui români la vot, vor decide ei ce se întâmplă mai departe, că ştiu ei mai bine. Aşa cum anticipam atunci, decizia menită să îl încurce pe preşedintele suspendat s-a dovedit a avea efecte contrare.

 

Parlamentul i-a oferit pe tavă lui Traian Băsescu o nouă porţiune a electoratului. Reacţiile pe care le-am văzut în ultimele două zile arată că o mulţime din cei indiferenţi, din cei care nu ar fi mers la vot, se vor duce doar din cauza indignării contra parlamentarilor. Şi mare parte din ei nu erau fani ai şefului statului.

 

Continuă să citești Primele efecte ale deciziei Parlamentului

Uite cine pe cine suspendă

Parlamentul României a decis să schimbe legea referendumului într-un mod foarte curios. Pe scurt, dacă nu se prezintă destui români la vot, Parlamentul e cel care va decide ce se întâmplă în continuare şi poate decide reluarea scrutinului! În mod normal, dacă nu veneau destui români să-l demită pe Băsescu, el rămânea în funcţie. Acum, suspendarea se poate prelungi aproape sine die. O abordare tare interesantă, care calcă în picioare prerogativele Curţii Constituţionale şi, a, da, parcă şi Constituţia.

Continuă să citești Uite cine pe cine suspendă