Merită Clujul să fie Orașul Reciclării?

Sunt curios: voi cât de verde vedeți Clujul? Nu mă refer doar la numărul de copaci rămași printre aleile parcurilor, ci mai degrabă la oamenii noștri. Fiindcă degeaba se declară orașul verde, degeaba avem containere pentru colectare selectivă, dacă nu avem oamenii care să le folosească

Și io zic că-i avem. De ani buni. Cred că clujenii au fost mereu cu câțiva pași înainte autorităților când a venit vorba specific de reciclare și de iubirea de natură, în general.

Clujul are cei mai fioroși activiști de mediu pe care i-a văzut națiunea. Parcul Central, Parcul Babeș, Parcul Feroviarilor (locul meu de joacă din copilărie…) au prieteni buni. Sunt aceiași oameni care militează pentru buget participativ și pentru cetăţenie activă. Clujul are o comunitate de cicliști foarte activă, oameni care nu-s doar pe două roți, ci cu multe rotițe care se învârt bine. Primele proteste pentru accesul liber la informație publică au venit de la ei, faţă de instituţii încă prea opace, au venit de la ei. Pistele de biciclete pe care le avem, aşa cum sunt, tot vizibilităţii lor li se datorează.

Eu sunt începător: chiar dacă-i enervant să strâng basculantele de PET-uri în casă și să le duc câțiva kilometri la un container, prefer să fac lucrul ăsta și nu să le arunc imediat. Nu pentru că Uniunea Europeană ne impune ținte de reciclare, ci pur și simplu pentru că „alternativa” mi se pare o risipă!

Pentru cei care fac asta cu și mai mult talent decât mine, cred că Clujul merită să fie Oraşul Reciclării. Da, e un concurs, organizat de Eco-Rom Ambalaje – oameni al căror business este să avem mai puţine deşeuri şi mai multe materiale refolosibile. 32 de oraşe participă, iar eu cred că oamenii Clujului merită un premiu.

Localitatea care câștigă concursul Oraşul Reciclării va premi ca premiu o „zonă eco wi-fi”: un spațiu de relaxare 100% ecologic, cu acces liber la Internet. Cum ideea mea de relaxare este să stau cu tableta mână, tolănit în hamacul din grădină, vă dați seama că mi-ar plăcea să avem așa ceva la Cluj. Nu, nu voi mânca vegan şi nici nu voi milita pentru interzicerea maşinilor în afara centrului istoric dar, hei… nu putem fi de acord în toate, nu?

Cine e cu mine, să le zică şi prietenilor, pe blog sau cu un share pe Facebook – Clujul merită să fie Oraşul Reciclării în 2014!