Jurnaliști: de la dinozauri la early adopters

moments agoDacă citiți acest articol la câteva minute după ce l-am scris, adică în dimineața zilei de vineri, 19 aprilie, aveți la îndemână în direct un exemplu de jurnaliști care folosesc tehnologia pentru a-și informa publicul LIVE de pe teren: un polițist a fost împușcat în campusul MIT Boston, a urmat o urmărire cu mașini de poliție, s-au auzit explozii din zona Watertown.

Jurnaliștii transmit live: articol live text cu format special în The Guardian, listă creată pe Twitter în care se vede ce publică ziariștii de la fața locului.

E un nou exemplu al faptului că jurnaliștii n-au de ce să se teamă de social media, care ar trebui să devină cel mai bun prieten al lor. Aseară, am participat la prima ediție a „Open thinking for open organisations”, o întâlnire cu mulți oameni din zona IT, promotori open-source și developeri, cărora le-am explicat la ce să se aștepte atunci când lucrează cu jurnaliști / redacții pe post de clienți.

Istoricul amnezic: de la HTML si PDF-uri la CMS-uri customizate, ziarele au trecut prin transformari (si pe drum si-au pierdut arhiva)
Istoricul amnezic al presei: de la HTML si PDF-uri la CMS-uri customizate, ziarele au trecut prin transformari (si pe drum si-au pierdut arhiva). Prezentare la „Open thinking for open organisations”

Am vorbit despre istoricul amnezic al ziarelor online în România, despre modul în care jurnaliștii (nu) folosesc tehnologia, despre cum platformele de conținut ar trebui să reflecte structura diferită a articolelor diferite (despre arhitectura informației ar fi multe de spus), despre „competiția” cu social media. Am vorbit despre cum jurnaliștii nu mai pot controla singuri agenda publică, pentru că și instituțiile sunt pe Twitter:

Dar cea mai mare schimbare trebuie să se producă în rândul jurnaliștilor: dacă, acum, o redacție din Cluj ar avea buget nelimitat pentru schimbarea ediției online, ar ști ce să ceară unei firme de programare? Câți jurnaliști au auzit de Vine, câți știu ce înseamnă MT pe Twitter, câți au urcat vreodată o înregistrare pe Soundcloud, câți știu face un simplu embed?

Mult mai important: câți vor să învețe? Faptul că unii nu vor e o șansă pentru restul: cu condiția să treacă de la statutul de „dinozauri” la cel de „early adopters”.

Vă aștept la „Open thinking”, TEDx și ON/OFF 6

În următoarele două săptămâni, am fost invitat ca speaker la trei evenimente deosebite; unul e în premieră, iar celelalte două sunt genul de eveniment la care, până acum, abia așteptam să fiu în public!

conferinta-open-thinking

Dacă sunteți pasionați de tehnologie și, mai ales, de ceea ce tehnologia ne permite să facem, vă aștept joi seara la primul eveniment organizat de Sourcefabric, o organizație non-profit care creează, de aici de la Cluj, aplicații software pentru publishing folosite de jurnaliști din lumea întreagă.

Evenimentul este cheamă A night of open thinking with open organisations in Cluj” și se va centra în jurul conceptului, foarte drag mie, de open-source.

Rolul meu va fi să vorbesc unei audiențe tehnice despre jurnaliști și jurnalism, despre cum putem adapta tehnologia pentru a genera soluții adaptate nevoilor din redacții, care să asigure că media va rămâne o voce puternică în mediul online. Pentru că în acest moment se întâmplă invers: presa se adaptează sistemelor de publishing existente, ceea ce generează pe de o parte erori amuzante, iar pe de altă parte limitează expresivitatea pe care mediul tipărit o oferă.

Dacă ne faceți o vizită la Cluj Hub, veți avea ocazia de a vă întâlni cu reprezentanții Sourcefabric, Open Source Open Mind (OSOM) și Mozilla.

conferinta-tedx-eroilor

Sâmbătă, are loc TEDx Eroilor – iar despre TED nu cred că e cazul să mai spun ceva! Am tot vrut să ajung ca spectator (dar făceau evenimentul tot când eram în concediu :D) iar anul ăsta am avut supriza să descoper că sunt invitat ca speaker… și încă pe o temă foarte dificilă.

De 12 ani, ca voluntar la Habitat for Humanity Cluj, am descoperit puterea enormă a unor gesturi de o generozitate uimitoare: sute de oameni din toată lumea vin la Cluj pentru a construi case pentru familii cu venituri mici și a le da un nou start în viață. Așa că m-am întrebat: am putea avea o economie bazată doar pe voluntariat? Cum ar arăta lumea noastră dacă am scoate banii din ecuație? Nu vin cu o soluție, ci cu o idee, în spiritul TED: Ideas worth sharing.

conferinta-on-off-6

Vineri, 26 aprilie, e timpul să ne reunim în triburi pentru ON/OFF 6 Communities Conference. O serie de evenimente născută la Cluj, „Din on în off”, a ajuns de la o întâlnire la ceas de seară la o conferință de o zi, în organizarea celor doi autori ai blogului TVdece, Alina Crâncău și Dragoș Răzvan.

Tema de anul acesta e una generoasă: comunitățile și nișele de pe internet. Va fi interesant să descoperim cum un mediu care ne-a permis să comunicăm oricând, oriunde, cu oricine, poate în același timp să ne ajute să îi descoperim pe oamenii cu pasiuni comune într-un mod mult mai direct și mai facil decât oricând în istoria omenirii.

Rolul meu va fi să vorbesc despre folosirea comunităților online pentru a genera schimbare socială, adică a implica o comunitate online în schimbările pe care vrem să le vedem în jurul nostru, în lumea „reală”.

 

Sunt trei evenimente de anvergură și mă onorează de faptul că organizatorii s-au gândit că aș avea cu ce să contribui. Sper să le justific încrederea și vă țin la curent cu desfășurarea ostilităților!