La notar. Hai, birocraţie!

Mă duc ieri la notar ca să legalizeze respectivul o împuternicire. Şi anume, o declaraţie de genul „io, Gheorghiţă, o las pe Maricica să depună în numele Asociaţiei Somnoroşilor tă felul de declaraţii la Finanţe”. Deci, mă înţelegeţi: în urma acelei hârtii Maricica nu lua bani, ci avea de stat la coadă şi dat. Cum ar veni, genul de hârtie pe care nimeni n-are de ce să o falsifice, dar pe care statul o cere musai notificată, să mănânce şi pita lor o gură.

De ce acte avea omul ăla nevoie:

1. Buletinul meu şi al ei. Normal, zic! Ba chiar sunt un pic mândru că mi-am amintit să le aduc.

2. Acte din care să reiasă că asociaţia chiar există. Say what?! Şi dacă nu există, ce? Hârtia pur şi simplu nu ar putea fi folosită şi gata.

3. Acte din care să reiasă că io chiar sunt preşedintele asociaţiei. Again, Finanţele, unde chiar se depun declaraţii, ar trebui să ştie foarte bine dacă eu sunt sau nu preşedinte şi am „dreptul” să plătesc taxe au ba.

4. Acte din care să reiasă că bunicii noştri s-au dat pe gheaţă doar cu patine omologate.

Bine, exagerez cu ultima. Dar în rest mă jur că, dacă mai trebuie să merg odată la notar, îl gâtui!

UPDATE: E fain la notar. Imaginaţi-vă o cămăruţă în care stau trei domni, pe care m-aş aştepta să îi văd mai degrabă în parc, la table.

Notarul, ritos, verifică actele şi strigă numărul dintr-un registru mare de hârtie. Domnul din mijloc face operaţiunile necesare pe calculator şi dă „print”. Probabil, e singurul care ştie cum se dă print pe spatele unei foi deja tipărite. Domnul din dreapta pune două ştampile, se ridică în picioare şi vine cu hârtiile la semnat în cealaltă parte a mesei. Toate aceste operaţiuni se fac cu cea mai mare morgă, într-un ritual bine stabilit şi luat în serios de toţi participanţii.

Am râs în hohote, dar numai când am ieşit în birou. Poate mâine ne întoarcem după ceva adeverinţă necesară să cumpărăm pâine!