Cards FOR Humanity: e timpul pentru ceva bun

cards-for-humanity

Ați jucat vreodată „Cards against Humanity”? E un joc haios cu cărți, dar după prima tură m-am gândit că, dacă tot trăim într-o lume uneori foarte negativă și cinică, ar fi fain să avem și „cards FOR Humanity”. De acum, ele există – ca proiect caritabil pentru familiile cu venituri mici, realizat de Habitat for Humanity Cluj.

Cards for Humanity sunt o serie de felicitări ilustrate de tineri designeri români și tipărite cu meșteșug de Daisler Print House. Cei câțiva lei pe care îi dați pe o felicitare vor merge spre proiectele Habitat for Humanity, care construiește case pentru familii cu venituri mici la Jucu, în județul Cluj. E un mod de a ajuta familii în nevoie de sărbători și de a le face prietenilor o surpriză adevărată – fiindcă sigur se așteaptă la mesaje pe Facebook sau SMS-uri cu #fieca.

Ajutați-vă prietenii să descopere altceva decât facturi și spam în cutia poștală, ajutați familii care au nevoie de susținerea noastră: un sistem așa cum îmi place mie, câștig-câștig.

BONUS: Una din cărțile poștale e cu două mâțe simpatice 🙂 Le puteți comanda online în shop-ul festiv Habitat

felicitare-corina

 

Pentru șapte copii: povestea școlii din Tranișu

voluntari

Tranișu e un sat din județul Cluj; un sat atât de mic, că nici pe hărțile Google nu apare. Mai important pentru localnici, însă, e faptul că satul mai are mult până să apară pe harta civilizației: acel reper care marchează locurile în care oamenii au parte de căldură, apă curentă și canalizare.

În Tranișu doar șapte copii merg la grădiniță și școală. Până anul trecut, învățau într-o clădire în care geamurile reușeau să țină afară doar păsările, nu și frigul, în timp ce podeaua nu era la fel de performantă și nu făcea nimic în a ține afară șoarecii, după cum nici tavanul nu era o garanție că nu plouă în clase. Apa (în afară de cea de ploaie) și canalizarea lipseau cu desăvârșire.

Am auzit prima dată despre Tranișu de la Eusebiu Burcaș care, prin fundația lui, încerca să schimbe ceva acolo. Mi-a propus un parteneriat cu Habitat for Humanity Cluj; mi s-a părut o idee bună, potrivită noii direcții prin care Habitat încearcă să ajute în cât mai multe feluri, și am discutat cu colegii despre o potențială implicare.

Anul trecut, ambele clase şi holul şcolii au fost renovate: s-a montat tavan fals și parchet nou în ambele clase, una dintre clase a fost amenajată cu mobilier nou şi o nouă tablă de scris, s-au vopsit uşile şcolii şi s-au reparat şi vopsit pereţii interiori ai şcolii. Primăria din Poieni a renovat exteriorul clădirii şi a pus termopane în locul geamurilor vechi. De curând, s-a încheiat o nouă tură de lucrări: s-a montat un sistem de alimentare cu apă a şcolii şi s-a amenajat o baie total funcţională în interiorul clădirii.

Dar nimic nu „a fost renovat” și nimic nu „s-a montat” așa, impersonal! Au fost 35 de voluntari care au făcut drumul de Tranișu de nenumărate ori, împreună, au cumulat 440 de ore de muncă grea. Au fost companii alături de noi – cei de la Cora ne-au ajutat să amintim lumii că Habitat nu construiește doar case, ci și comunități; prin intermediul lor, copiii au primit cadouri.

Liderul pieței românești de transporturi terestru și logistică contractuală, DB Schenker, le-a făcut drum copiilor spre un viitor mai bun, spre șansele pe care e normal să le aibă orice copil. Ei au oferit tot ce s-a întâmplat în 2013 la Tranișu.

Totul, pentru 7 copii. Dar oare câți copii ar merge la școală, dacă ar avea o școală adevărată? Oare câți copii n-ar mai căuta prima șansă de a fugi la oraș, dacă ar avea apă și căldură în satul lor? Câți părinți i-ar ține mai aproape de casă dacă asta n-ar însemna să le reteze șansa la educație (și, normal, la un viitor prosper)?

Cei șapte copii din Tranișu sunt, pentru mine, o promisiune: că nu ne vom opri aici.

Vezi cum se pot ridica 10 case în 5 zile

UPDATE: Bonus, cum se pot construi 500.000 de case (vezi mai jos) |

Ştii ce înseamnă BIG BUILD? Înseamnă construcţie la scară mare: în doar cinci zile, pe un şantier al Habitat pentru Umanitate, se construiesc 10 case pentru tot atâtea familii.

Un asemenea efort este posibil cu ajutorul a peste 200 de voluntari din România şi Irlanda de Nord. Alături de ei vor lucra beneficiarii: 10 familii din Bălţeşti, judeţul Prahova, care vor intra în casă nouă vineri, dar care au voluntariat deja sute de ore şi au pregătit şantierul, astfel încât în următoarele zile totul să meargă strună.

Big Build a început azi dimineaţă şi, până să scriu eu acest articol, pereţii caselor au fost deja ridicaţi.

Nu pot să ajung acolo, pentru că nu există destul concediu pentru câtă nevoie de voluntariat e pe lume, dar mă voi uita cu siguranţă pe www.bigbuild.ro să văd în direct cum progresează lucrările.

UPDATE:

Habitat pentru Umanitate sărbătoreşte construcţia casei cu nr. 500.000 în lume! O poveste incredibilă, prin care o jumătate de milion de pământeni au ajuns cu adevărat ACASĂ şi o poveste care merge mai departe zilele astea şi în România.

Mulţumesc fiecărui voluntar alături de care am avut, vreodată, bucuria de a lucra la Cluj.

O zi de muncă la Habitat

Mulți oameni se declară dispuși să ajute și dau clickuri online pentru cauze bune. Dar nu oricine îşi sacrifică o dimineaţă de sâmbătă pentru a veni pe un şantier şi a face lucruri pe care, probabil, nu le-au făcut la propriile locuinţe.

Aşa că înainte de a spune povestea completă, încep prin a le mulţumi bloggerilor clujeni care au venit astăzi pe șantierul Habitat pentru Umanitate, unde au pus mâna pe bidinea, mistrie (imediat după ce au învăţat să o recunoască) şi mult-iubitele „powertools”:

[unordered_list style=”star”]

[/unordered_list]

Când zic că oamenii ăştia au muncit, nu glumesc. Cocoţaţi pe trei rânduri de schele, au dat cu amorsă un perete întreg al casei, l-au șmirgheluit şi au aplicat apoi și tencuiala decorativă.

Nu știi niciodată, atunci când chemi voluntari pe șantier, cât de mult o să le placă, dar mă bucur că azi am văzut o reacție pe care o întâlnesc des la voluntarii Habitat: după ce termină de muncit, mai lucrează un pic. Așa că după excelenta tură de pizza de la Marty, în loc să stea la siestă, bloggerii clujeni au montat și câteva rânduri bune de rigips pe tavan, în interior.

Casa la care bloggerii au lucrat aparține (sau va aparține) familiei Moldovan, formată din mamă și două fiice, care locuiesc într-o cameră de intervenție a CFR, în condiții, să le zicem, greu de imaginat. Habitat pentru Umanitate este o organizație non-profit, care acționează în peste 100 de țări din lume cu un singur scop: ca fiecare om să aibă o locuință decentă.

Astăzi, câțiva bloggeri din Cluj ne-au ajutat să facem un mare pas înainte. Mulțumim!

Ultimele două zile pentru 2%

Joi şi vineri sunt ultimele două zile în care mai puteţi depune în termen declaraţiile de venit obligatorii pentru oricine are şi drepturi de autor sau venituri din alte surse decât cartea de muncă. Adică aproape toţi jurnaliştii.

Dacă tot trebuie să le depuneţi, nu uitaţi cu un drum să completaţi secţiunea 2%, prin care puteţi trimite o parte din banii datoraţi statului către o organizaţie non-profit în care aveţi încredere. Eu vă recomand Habitat pentru Umanitate Cluj pentru că, după şapte ani de voluntariat acolo, ştiu că banii nu sunt aruncaţi pe fereastră, ci chiar sunt folosiţi cu cap, într-un sistem bine pus la punct, care are ca scop producerea acelei „scântei” care chiar poate schimba viaţa unei familii.

Pe scurt, se construiesc case pentru oameni cu venituri mici, dar nu oricum, ci împreună cu ei. Oamenii lucrează la casa lor şi la ale altora şi se integrează într-un grup, învaţă că pot avea încredere în cei din jur, ajung să îşi găsească locuri de muncă mai bune şi copiii nu li se mai îmbolnăvesc de la frigul şi mizeria în care erau nevoiţi să locuiască înainte de Habitat.

Ca să mai facem un pas către rezolvarea problemei locuinţelor proaste din Cluj e nevoie doar de completat un formular, în următoarele două zile, dacă n-aţi făcut-o încă. Le puteţi găsi cu secţiunea 2% gata completată şi descărca de aici:

Formularul 230 dacă aveţi NUMAI carte de muncă, dar vreţi să ajutaţi;

Formularul 200 dacă aveţi venituri din orice altă sursă (ex. drepturi de autor). Puteţi completa suplimentar şi 230-ul, ca să direcţionaţi şi 2% de acolo. Contează!

De la Citynews la Habitat

Fostul redactor-şef al CityNews Cluj, Mădălina Mocanu, a început astăzi munca la Habitat pentru Umanitate Cluj, după o binemeritată perioadă de relaxare…

Ea este de acum coordonatorul departamentului de PR şi se va ocupa de promovarea imaginii organizaţiei care construieşte şi renovează la Cluj locuinţe pentru oamenii cu venituri reduse.

Mai multe despre motivele pentru care Mădălina a ales această schimbare veţi putea citi, fireşte, în exclusivitate – în viitorul newsletter Habitat!

Apropo, v-am spus că puteţi direcţiona 2% din impozitul pe care îl daţi oricum la stat către Habitat pentru Umanitate? În felul ăsta, ajutaţi la eliminarea locuinţelor sărăcăcioase din Cluj şi, pe deasupra, păstraţi şi banii în comunitatea locală.

A, nu v-am spus? Las’ că de-acuma vă spune Mădălina!

2% e mai mult decât pare

E momentul anului în care încep să port intensiv tricourile cu Habitat pentru Umanitate Cluj (şi dacă le mai aveţi şi voi de la evenimentele din anii trecuţi, scoateţi-le la soare – ok, Adina, Cami?).

Doi la sută din impozitul pe care îl plătim cu toţii statului, ca să se certe politicienii pe buget, ar putea avea o soartă mai bună. De exemplu, ar putea ajuta la construcţia de case în Cluj, prin Habitat pentru Umanitate.

La Habitat îmi place că-i ajută pe cei care vor să se ajute şi singuri, nu pe cei care aşteaptă să vină cineva să le deie. Familiile selectate de organizaţie se ajută una pe alta la construcţia propriei case, împreună cu voluntari din toată lumea care să vină la Cluj.

Rezultatele sunt uimitoare, pentru că nu doar apar case, ci se schimbă fundamental vieţilor celor care înainte erau nevoiţi să se refugieze în dărăpănături, iar acum au o casă adevărată: copiiii au rezultate mai bune la şcoală iar părinţii îşi găsesc mai uşor locuri de muncă

Cei 2% îi dăm oricum la stat şi nu ne costă nimic să-i redirecţionăm către Habitat. Trebuie doar să completăm o hârtie pe care o putem găsi pe site-ul Habitat pentru Umanitate.

Richard Quest, de la Cluj pe CNN

Richard Quest şi Maria CinarProgramul Quest to Build, realizat de Richard Quest, se difuzează astăzi pe CNN.


Emisiunea cuprinde şi secvenţele înregistrate la Cluj la începutul lunii, pe şantierul Habitat pentru Umanitate, unde Richard Quest a ajutat la construcţia unei case şi a filmat un segment al show-ului său.

 

Orele de difuzare sunt: astăzi, sâmbătă, la 9, 17 şi 22; duminică, la 9 şi 22, ora României. După difuzarea pe CNN, emisiunea devine disponibilă şi pe pagina de podcasturi a CNN.


Mai multe capturi din emisiune găsiţi în albumul foto.

 

Quest to Build

un articol greu de scris, dar cu mulţumiri pentru Camelia în final, plus un îndrumar despre cum se pot fura subiecte din Cotidianul


Richard Quest pe şantierul HabitatRichard Quest este primul nume care îmi vine în minte când mă gândesc la CNN; e primul pe care l-am reţinut, acum mulţi ani, dintre toate figurile postului şi, cu siguranţă, o mare figură.


Este şi unul dintre jurnaliştii pe care îmi ziceam de mult că mi-ar fi plăcut să-i întâlnesc (şi să le fur slujba). În fond, rar vezi un om care merge mai des cu avionul decât Emil Boc! Aşa că finalul săptămânii trecute a fost, din acest punct de vedere, perfect, după ce Richard Quest a venit pe şantierul Habitat pentru Umanitate Cluj şi a pus mâna pe ciocan. Sau aproape perfect, că nu lucrez (încă!) la CNN. 


Nu am povestit până acum despre această întâlnire, aşteptând să apară articolul în ZIARUL Clujeanului. Aşadar:

Continuă să citești Quest to Build

Richard Quest (CNN) construieşte case la Cluj

Una din imaginile emblematice ale postului CNN, jurnalistul Richard Quest, este astăzi la Cluj-Napoca, în dublu scop: profesional şi umanitar. El participă la construirea unei case pentru o familie cu venituri reduse, pe şantierul Habitat pentru Umanitate Cluj. Richard Quest realizează o emisiune despre arhitectură şi vrea să participe la ridicarea unei case "mai puţin spectaculoase decât lucrările marilor arhitecţi întâlniţi, dar extrem de preţioase pentru familiile nevoiaşe care vor beneficia de ele".

 

Dincolo de lecţia de jurnalism pe tema "cum se abordează un subiect", vizita lui Richard Quest ne arată unul din cele mai mari paradoxuri de pe şantierul Habitat, o asociaţie care a construit deja zeci de case pentru familii sărace.

Continuă să citești Richard Quest (CNN) construieşte case la Cluj